Onze avontuurlijke kadopartner A.S.Adventure lanceerde op vrijdag 16 maart de 40 dagen zonder afval challenge. En als blogster met een groen hart heb ik mij voorgenomen om deze mooie uitdaging aan te gaan. Alles wat je over A.S.Adventure en over mijn voorbije dagen zonder afval moet weten lees je hier.

A.S.Adventure, groen en duurzaam ondernemen

Deze outdoor & lifestyle winkel is er voor alle actieve levensgenieters onder ons. Je vindt er alles wat je nodig hebt om comfortabel te gaan wandelen of backpacken. Verder kan je er ook kledij en materiaal vinden voor alle soorten activiteiten en van alle topmerken zoals The North Face, Jack Wolfskin, Eastpak, O’neill, Polar en Teva. Voor elke avontuurlijke actieveling wat wils dus!

A.S.Adventure duurzaam ondernemen groene doelen

Dat de natuur A.S.Adventure nauw aan het hart ligt, blijkt ook uit hun samenwerking met Natuurpunt en Natagora om de groene zones in België beter te beschermen en te onderhouden. Daarnaast heeft A.S.Adventure al meer dan 1.000 hectare regenwoud in bescherming genomen samen met Cool Earth. Ten slotte is A.S.Adventure lid van EOCA en draagt zo een steentje bij aan de Europese fauna en flora.

Naast het steunen van bovenstaande groene doelen, probeert A.S.Adventure de best mogelijke keuzes te maken voor mens en natuur. Zo respecteren ze de mensenrechten, bannen ze discriminatie en kinder- en dwangarbeid en werken ze aan duurzame gemeenschapsontwikkeling.

A.S.Adventure Peru

In de rekken van A.S.Adventure zal je kledij vinden met het Fair Wear Foundation-logo. Dit logo staat voor de vervaardiging van de kledij in menswaardige omstandigheden. Verder zal je ook het Bluesign-keurmerk terugvinden dat op zijn beurt een gezonde, veilige en milieuvriendelijke productie garandeert. Indien je meer wenst te weten over het maatschappelijk verantwoord ondernemen van A.S.Adventure kan je hier terecht.

P.S.: Wist je dat we bij Kadonation ook zo’n groen doel steunen? Ontdek hoe wij met onze Kadonation cadeaubonnen bomen planten in Zambia in samenwerking met WeForest.

Mijn 40 dagen zonder afval

Standaard probeer ik al zoveel mogelijk op mijn persoonlijke afvalberg te letten. Dus toen ik hoorde dat A.S.Adventure de 40 dagen zonder afval challenge lanceerde, sprong ik direct mee op de kar. Dit zou mij vlotjes lukken! Maar na de eerste dag besefte ik al snel hoe groot deze uitdaging écht was, want geloof mij, het afval loert om elke hoek! Maar met deze kleine veranderingen in mijn dagelijks leven hoop ik de komende dagen (en gedurende de rest van mijn leven) het verschil te kunnen maken. 

#1: koffie

Als echte koffieliefhebber drink ik doorheen de dag enkele tassen koffie. Deze tassen koffie gaan gepaard met koffie capsules die je in de koffiemachine doet. Maar nu besefte ik dat die koffiecapsules voor heel wat afval zorgen en dus ben ik overgestapt naar afvalvrije koffie met mijn nieuwe, hippe koffiepot. Lekkere koffie in mijn tas, koffiegruis in de GFT-bak (of op de composthoop) en geen afval in de vuilbak.

40 dagen zonder afval koffie

#2: verpakkingsvrije winkels

Mijn granola voor mijn ontbijt, maar ook mijn rijst, pasta en couscous ga ik altijd halen naar een verpakkingsvrije winkel. Met mijn fiets trek ik naar de Ohne in Gent met mijn lege bokalen en doosjes om deze te vullen in de winkel. En als lid van het Gents Milieu Front heb ik ook nog eens korting in deze winkel. Alleen maar voordelen dus! Woon je niet in Gent? Kijk hier dan even of er een verpakkingsvrije winkel aanwezig is in jouw stad.

#3: in de badkamer

Ook in de badkamer heb ik mijn afvalberg kunnen reduceren tot het minimum en dit zonder mijn persoonlijke hygiëne te verwaarlozen. Mijn traditionele shampoo en douchegel heb ingeruild voor een stuk zeep en een stuk shampoo. Ja, je leest het goed, een stuk shampoo. Er bestaan shampoos in alle kleuren en geuren in vaste vorm. Het werkt zoals een stuk zeep, je maakt de shampoo bar nat, wrijft deze tussen jouw handen of op jouw haar totdat het schuim zich vormt en wast zo jouw mooie haren. Proper haar, propere wereld!

40 dagen zonder afval wasbare watjes

Ook mijn wegwerp watjes heb ik ingeruild voor de op 60° wasbare versie.

#4: water

Genoeg water drinken is heel erg belangrijk, maar dit mag niet ten koste zijn van land en zee. Denk maar aan alle plastic flessen die in de oceaan belanden (oh ironie). Thuis heb ik dus een glazen fles staan die ik elke dag vul met kraantjeswater. Ook als ik ga sporten neem ik deze fles mee. Op het werk beschik ik over een Kadonation Dopper die ik telkens bijvul met kraantjeswater. Voor mij geen plastic flessen meer!

Kadonation dopper

#5: extraatjes

Waar kan je verder nog op letten? Kies bijvoorbeeld een stuk fruit in plaats van een verpakte koek als tussendoortje.

Neem herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt voor jouw groenten en fruit.

Vraag eens na bij jouw slager of het mogelijk is om jouw vlees en kaas in doosjes te doen die jij meeneemt.

Schaf jezelf een linnen broodzak aan en vraag jouw bakker om jouw brood hierin te doen.

Neem jouw boterhammen mee naar school of naar het werk in een brooddoos in plaats van in aluminiumfolie of plastic zakjes. Neemt jouw brooddoos teveel plaats in?

Dan stel ik jou trots een project voor van onze stagiaire Dorien. Zij lanceerde samen met medestudenten de Placemate, de alternatieve en duurzame lunchverpakking. Ik ben alvast fan!

Wat moet je nog weten?

#1: de A.S. in de naam staat voor Amerikaanse Stockhuizen

#2: A.S.Adventure werd in de jaren ‘90 opgericht door de Belgische familie Lathouwers

#3: A.S.Adventure heeft 42 fysieke winkels in België, 4 in Luxemburg en 2 in Frankrijk.

#4: De Kadonation cadeaubon is levenslang geldig bij A.S. Adventure.

#5: Je kan ook met vrienden, familie of collega’s samenleggen voor een geweldig cadeau van A.S. Adventure.

Hebben jullie nog tips voor de 40 dagen zonder afval challenge? Laat het mij dan zeker weten!

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment

40-dagen-zonder-afval-met-a-s-adventure-kadoblog