Samenwonen, het klinkt me echt als muziek in de oren! Binnenkort is het misschien zover en volgens heel wat vrienden is samenwonen niet altijd even gemakkelijk als het lijkt. Met deze tips kan jij de beste huisgenoot worden!

Of je nu gaat samenwonen met je lief, één van je beste vrienden, een hele hoop kennissen of misschien zelfs wel onbekenden: je zal sowieso voor een uitdaging komen te staan! Samenleven is niet altijd even gemakkelijk en daarom help ik je graag om er een succes van te maken.

#1: Goede afspraken, goede vrienden

Een goede relatie is hoe je het draait of keert altijd gebaseerd op goede afspraken. Wie gebruikt de badkamer wanneer, wie doet bepaalde taken en wanneer komt bezoek eerder ongelegen? Schrijf alles duidelijk op op een afsprakenbord in de keuken om misverstanden te voorkomen. Zorg ook voor een groepschat zodat je alle nodige lijstjes kan doorsturen en gewoon een leuke babbel kan hebben.

gebied-afbakenen-huisgenoot 2

Mijn heilige koelkast <3

Wat voor mij het belangrijkste is: mijn heilige koelkast. Als je apart naar de winkel gaat en iets opeet of –drinkt van je huisgenoot, koop je dit best opnieuw voor het gemerkt wordt. Sharing is dan misschien wel caring, maar niet op het vlak van eten! Een goede oplossing hiervoor is om samen te gaan winkelen om drama’s te voorkomen. Ook kan je namen plakken op de schappen van je ijskast. Die lekkere chocomousjes zijn heus niet voor iedereen bestemd!

Nog iets waar sharing is caring niet voor geldt: mijn kledingkast. Het is niet omdat ik een huis of appartement deel, dat mijn kleerkast inclusief kan worden beschouwd. Een duidelijke afspraak hierover is onmisbaar. Nochtans is het niet altijd nadelig om kledingskasten te delen: zo heb je ineens dubbel zo veel outfits om te shinen! Let wel op: sommige mensen zien hun roommate echt niet graag in hun lievelingsoutfit paraderen!

Geen fan van ongedierte? Dan is ook de afwas een belangrijk punt om degelijke afspraken over te maken. Hoe meer rommel je maakt in de keuken, hoe liever je deze ruimte natuurlijk zal mijden. Dit wordt dan een vicieuze cirkel die eindigt in ongedierte verdelgen. Pak het probleem op tijd aan door af te spreken wie wanneer de afwas doet, of was telkens je eigen gerief af.

Schoonmaken doet niemand voor zijn plezier, maar een proper huis is veel waard. Leg samen met je huisgenoot vast wie wanneer de gemeenschappelijke ruimtes onder handen neemt. Handige beurtrol: check! Je eigen kamer neem je natuurlijk zelf voor je rekening.

Ook als het over geldzaken gaat, dien je accuraat om te springen met overeenkomsten. De huur, de internetkosten, telefoonkosten, … Dit alles moet eerlijk verdeeld worden!

#2: Home sweet home

Samenwonen verliest heel wat charmes als je gewoon naast elkaar leeft. De kunst is om op een goede manier met elkaar te kunnen leven. Zorg ervoor dat je kersverse huis of appartement echt je thuis wordt. Wees eerlijk tegen elkaar en vertel over je dagelijkse leven. Zowel hoogtepunten als mindere momenten mogen de revue passeren. Investeer dus voldoende tijd in elkaar zodat er een goede sfeer hangt in jullie nieuwe stekje. Zoek bijvoorbeeld naar gedeelde interesses en ga daar verder mee. Ik ben bijvoorbeeld enorme fan van Game Of Thrones en zou het fantastisch vinden samen naar de nieuwste afleveringen te kijken. Een poster van John Snow in het toilet, waarom ook niet?

#3: Een kleine attentie maakt een wereld van verschil

Om het leefbaar te houden met je huisgenoot, kan je op tijd en stond eens een kleine attentie voorzien. Zo zijn alle dingen die je ooit misdeed meteen vergeten. Je roommate zal overlopen van geluk. Fleur jullie huis of appartement op met een nieuw plantje met een leuke boodschap. Na een tijdje heb je gratis en voor niets je eigen urban jungle! Tip: een Mostera-plant valt bij iedereen in de smaak!

urban jungle

Het prille begin van mijn Urban Jungle

Koop wat nieuwe bloemen, hang een foto van jullie samen op in de huiskamer of kook een overheerlijk gerecht. Daar nog een schepje bovenop? Geef dan een verrassingsfeest. Let wel op: ik hou al niet van verrassingen dus dit is niet altijd een goed idee!

#4: Koop een geluidsdichte hoofdtelefoon

Ik zou bijna kunnen raden dat hoofdtelefoons uitgevonden zijn door mensen met huisgenoten. De muren in een appartement of huis zijn spijtig genoeg meestal flinterdun, met een heleboel frustraties tot gevolg. Privacy en elkaar ruimte geven is heel belangrijk om een goede verstandhouding te bekomen. Als je er niet altijd op wilt uit trekken omdat je een echte huismus of couch potato bent, dan kan je ook gewoon een geluidsdichte hoofdtelefoon kopen. Nog een voordeel: je kan alle soorten muziek luisten, want niemand heeft er last van!

#5: Voldoende personal space

Samenwonen is fantastisch, maar soms heb je gewoon wat nood aan me-time. Gun elkaar dit om conflicten te voorkomen. Laat duidelijk blijken als je even geen nood hebt aan contact en respecteer dit dan ook als huisgenoot. Is jouw roommate een ochtend- of een avondmens en jij net het tegenovergestelde? Respecteer het slaapritme dan toch zoveel mogelijk.

 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment