Na lang zwoegen en zweten tijdens de examens of op de werkvloer is de vakantie (voor de gelukkigen onder ons) eindelijk van start gegaan! Vakantie is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met op reis gaan, yes! Hoe je zorgeloos op vakantie gaat, lees je hier! 

Ook als je op reis vertrekt is een goede voorbereiding al het halve werk. Daarom lijst ik vijf tips op die je in acht moet nemen als je op reis gaat vertrekken. Sommige dingen uit eigen ervaring, maar gelukkig stoot een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen! Met deze vijf tips kan je zorgeloos op vakantie vertrekken en behoed ik jullie graag voor de fouten die ik eerder al maakte!

zorgeloos op vakantie


#1: Een bankkaart die opengesteld is voor gebruik op je reisbestemming

Vergeet je bankkaart niet

Cash is king in de financiële wereld, maar op reis is dat niet volledig waar. Ook al heb je cash geld bij, toch kan je daarnaast best een bankkaart meenemen. Welke kaart je meeneemt is tevens van belang. Door niet kritisch genoeg te zijn in je keuze, kunnen de onnodige kosten sterk oplopen.

Als je in de eurozone met je debetkaart betaalt, zal je geen extra kosten moeten betalen op de transacties. Dit is zowel geldig als je geld uit de muur haalt, als wanneer je in een winkel aankopen doet. Haal met een kredietkaart echter nooit geld uit de muur in de eurozone. Wanneer ik net mijn gouden kredietkaart had, wou ik er eens geld mee gaan afhalen omdat ik me niet bewust was van extra kosten. Door mijn stoerdoenerij mocht ik een forfaitair bedrag van 5 euro bijleggen op mijn afhaling van 20 euro. Spijtige zaak!

Buiten deze eurozone kies je dan weer beter voor je kredietkaart, omdat je hier enkel een wisselmarge op moet betalen. Dit is afhankelijk van bank tot bank en komt bovenop de wisselkoers die je sowieso moet betalen. Deze wisselkoers is vaak voordeliger bij gebruik van een kredietkaart dan met een debetkaart. Een debetkaart buiten de eurozone is dan ook niet zo’n goed idee. Zo haalde ik in New York geld af met mijn debetkaart, omdat ik de code van mijn kredietkaart was vergeten. Hierbij kwamen heel wat extra kosten kijken. Omdat een deel van de kosten forfaitair is, haal je dus best ineens een grote som af.

Stel je kaart open

Tot slot heb ik nog één erg waardevolle kaartentip voor als je op reis gaat buiten Europa. Toen ik net op de universiteit zat ging ik naar Marrakesh met enkele vriendinnen. Wanneer we aankwamen bij de bankautomaat kwamen we tot de ontdekking dat we geen geld konden afhalen. Pas na enkele dagen hadden we door dat dat kwam omdat onze kaart niet opengesteld was. Spijtig genoeg hadden we toen nog geen smartphones met banking apps, waardoor we met elk 50 euro per persoon 5 dagen hebben overleefd. Een heel avontuur! Vergeet dus niet om je betaalkaart te laten deblokkeren voor je reisbestemming!

#TRAVELTIP: neem ook het card stop nummer (+32 (0)70 344 344) mee


#2: Zorgeloos op vakantie: een geldig rijbewijs

zorgeloos op vakantie

Binnen de Europese Unie is je Belgisch rijbewijs geldig en hoef je je dus van niets iets aan te trekken. Als je nog een oud rijbewijs hebt, kan je best een Europees gaan aanvragen om mogelijke problemen te vermijden. Als je buiten Europa reist, moet je daarentegen altijd een internationale license hebben. Hierbij helpt de gemeente je met plezier verder, maar het proces kan wel enkele weken duren!

Huur je een auto? Dan heb je een kredietkaart (niet prepaid) nodig op je eigen naam, met een voldoende hoge limiet!


#3: Geld wisselen bij je bank of ter plaatse

Ik ga op voorhand nooit geld wisselen als ik naar een bestemming reis met andere valuta. Ter plaatse haal ik gewoon een groot bedrag uit de muur en daar doe ik de rest van de reis mee verder. Op voorhand geld wisselen bij een wisselkantoor is sterk afgeraden. Dan betaal je veel meer dan de kosten die je extra moet betalen bij een afhaling op je bestemming zelf. Gespecialiseerde wisselkantoren zijn erg duur en de kosten lopen soms op tot het dubbele. Bij je eigen bank kan je daarentegen wel goedkoop valuta omwisselen. Dit moet je wel zeker een week op voorhand aanvragen!


#4: Een verzekerde roadtrip

travel zorgeloos

Een roadtrip doen is geweldig en de grote droom van velen. Mispak je echter niet, want autopech ligt op de loer. Het is nooit een overbodige luxe om een bijstandsverzekering tegen pech te hebben, zeker als je auto al niet meer van de jongsten is. Een dergelijke verzekering kan je bovenop je klassieke reisbijstandsverzekering nemen. Wij namen met de vriendinnen alvast een verzekering voor onze roadtrip naar Zuid-Frankrijk! Let wel op dat je deze verzekering niet al sowieso hebt en dus dubbel betaalt.


#5: De juiste reisdocumenten

De laatste tip om zorgeloos op vakantie te kunnen vertrekken gaat over reisdocumenten. Altijd weer zijn er mensen die niet op het vliegtuig geraken om de één of andere bizarre reden. Je denkt altijd, mij zou het nooit overkomen! Niets is echter minder waar. In onze vriendenkring vergaten al twee mensen hun identiteitskaart mee te nemen. Gelukkig is Brussel maar een half uurtje rijden en rekenen we steeds genoeg marge in. Het is dus erg belangrijk alle juiste reisdocumenten bij de hand te hebben. Op diplomatie.belgium.be kan je hier meer informatie over terugvinden. Zorg ook dat je identiteitskaart nog geldig is. Kinderen hebben een Kids-ID nodig als ze het land verlaten.

Kijk ook na hoe lang je internationaal paspoort nog geldig moet zijn als je naar een niet-Europese bestemming reist. Check tenslotte of je een visum nodig hebt.

#TRAVELTIP: neem van je reisdocumenten foto’s en maak ook enkele afdrukken die je op een andere plaats kan bewaren. 

wereld zorgeloos vakantie

Zo, je kan zorgeloos op vakantie vertrekken. Nu staat er nog een iets op je agenda: GENIETEN!

Ontdek ook deze 5 redenen om met twee de wereld te ontdekken. Lees daarnaast waarom je koste wat het kost in het buitenland moet trouwen! Nog reisinspiratie nodig? Dit zijn de beste reistips voor avonturiers

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment