Een etentje organiseren, mijn favoriete bezigheid! Ieder moment is voor mij uitgelezen om gezellig samen te eten met vrienden of familie. Toch blijft zo’n organisatie een stressvolle bezigheid en dat zou het eigenlijk niet mogen zijn. Lees hier hoe je er gegarandeerd een knaller van jewelste van maakt zonder er zelf slapeloze nachten aan over te houden.

etentje

Wie weet zorgt het zonnetje zelfs al voor de nodige WOW-factor!

Eén eerste gouden raad: keep it simple en wees een beetje realistisch. Als je zelf kan relaxen op je etentje, zullen je gasten dit gevoel meteen overnemen en hoef je ze dus niet meer te verbluffen met tal van speciale gerechten. Een ontspannen gevoel werkt echt aanstekelijk naar je gasten toe!

Ben je geen keukenprinses net zoals ik? Dan hoef je dus ook geen uren in de keuken te gaan staan. Gezelligheid en samenzijn primeert en is even belangrijk als het eten zelf. Een geslaagd etentje zit hem in de kleine dingen!

#1: Een geslaagd aperitief

Welkomstdrankjes gaan er altijd en bij iedereen vlot in. Als je je gasten verrast met een drankje dat een persoonlijke touch heeft, zal je je etentje meteen een extra dimensie geven. Bovendien voelen je gasten zich meteen welkom. Kies dus voor een cocktail die je vrienden of familie nog nooit ergens anders hebben gedronken.

Denk ook aan de gasten die geen alcohol drinken. In elke vriendengroep is er wel iemand die fan is van een goede mocktail. Dankzij de heerlijke recepten van the Mocktailclub, zet je een lekker, zelfgemaakt alcoholvrij drankje op tafel.

Om hier zelf niet heel de tijd voor over en weer te moeten lopen, kan je een geïmproviseerde bar voorzien. Zet je fles cava, of de benodigdheden voor de cocktail of mocktail in de buurt. Zo kunnen je gasten zichzelf meteen bedienen. Zet ook het water en eventueel frisdrank in het vizier. Bye bye serveerstress!

#2: Sfeer en gezelligheid

In de zomer heb je niet veel extra nodig dan veel groen in je tuin voor een geslaagd etentje. Pluk nog wat wilde bloemen en decoreer je tafel hiermee. Ook kaarsen zorgen altijd voor een finishing touch. In de winter kan je in je leefruimte een sfeervolle setting creëren. Dan heb je geen natuurlijk licht en dien je wat extra aandacht te besteden aan de verlichting. Dit doet ontzettend veel aan de sfeer van je etentje. Kies voor warm en gedimd licht. Kaarsen zijn ook in de winter altijd een goed idee. Zoek naar decoratie die typisch is voor het moment.

Zorg daarnaast op voorhand dat je een playlist hebt klaarstaan met gepaste muziek. Niet zo’n muziekkenner? Dan kan je nog altijd vragen aan één van je gasten om de rol van DJ te vervullen. Zo doe ik het ook ;)!

Je hoeft niet heel je huis te poetsen voor je bezoek hebt. Zorg wel voor een propere wc mét handzeep, een proper handdoekje en voldoende WC-papier. Dan hoef je hiervoor al niet zoals een kip zonder kop rond te lopen!

#3: Keukenprins(es)

dinner eating

Wat een prachttafel!

Je bent uiteraard blij als je vrienden zich vermaken, maar spijtig genoeg is dat zonder jou als je een uitgebreid menu serveert. Bovendien verwacht niemand dat jij een viergangenmenu prepareert.

Denk goed na over wat je gaat maken en zorg dat je er op het moment zelf niet meer te veel werk aan hebt. Een ovenschotel, pizzarette of gourmet is hiervoor ideaal. Veel gerechten zijn een dag later nog lekkerder of moet je zelfs op voorhand bereiden.

Je kan ook de weg van de foodblogsters opgaan. Kies voor heel wat verschillende toppings voor met brood, nacho’s of rauwe groentjes te eten. Niet vergeten: sharing is caring! Klaar voor een instragrammable foodpic!

Hou ook rekening met allergieën en vegetariërs, om niet voor verrassingen te komen staan.

#4: Een afsluiter is een must

Iedereen beweert dan wel geen dessertje en thee of koffie meer te willen, maar niets is minder waar. De meesten zitten er echt wel op te wachten. Zeg nu zelf, nog een klein snoepertje na het eten doet echt deugd! Maak op voorhand wat zelfgemaakte koekjes, voorzie verse muntthee en laat die dankbare blikken maar komen.  Wat gesneden fruit zal ook altijd in de smaak vallen.

#5: Geniet!

Het belangrijkste van een etentje blijft natuurlijk het sociale aspect. Je wilt terug samenkomen met familie en vrienden om nog eens goed bij te babbelen. Dat iedereen een fijne avond heeft, ook jij, dat is de must!

Volg deze tips, sit back & relax van een geslaagd etentje met vrienden of familie!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment