Het is zover, tijd om het ouderlijk nest verlaten. Op een avond vertel je jouw ouders dat je oud en wijs genoeg bent om op eigen benen te staan en dan begint het groot avontuur. Je wilt een kamer, appartement of huis huren, maar waar begin je jouw zoektocht? Ik schreef alvast een beknopte handleiding voor de verdwaalde zielen onder ons.

De zoektocht

Om jouw eerste huis of appartement te vinden kan je alvast beginnen met de reclame- en advertentiebladen af te schuimen. Verder is er ook een overvloed aan websites (immosites, Google, Facebookgroepen, …) waar je terecht kan. Ook als je op straat loopt, kan je uitkijken naar ‘TE HUUR’-bordjes. Je kan ook altijd bij een vastgoedkantoor terecht. Licht ook direct jouw vrienden, familie of collega’s in over jouw plannen om te verhuizen. Hoe meer zoekende zielen, hoe meer vreugd!

zoektocht naar huis of appartement wonen voor dummies

Het budget

Alleen gaan wonen is sowieso een grote financiële stap. Je moet nu plots zelf alle facturen en boodschappen betalen. Bekijk dus eerst heel goed hoe groot (of klein) jouw budget is en pas jouw zoektocht aan. Niet iedereen kan zich een ruim appartement in het centrum van een bruisende stad veroorloven, maar dat hoeft ook niet. Geloof het of niet, maar er is voor elk (bestaand) budget wel iets bewoonbaar te vinden.

budget om te wonen voor dummies

Samenwonen

Als je met jouw lief of met een vriend(in) gaat samenwonen kan je de vaste kosten zoals huurgeld, eventueel tv, internet en EGW (elektriciteit, gas en water) delen door twee. Dat scheelt in de portemonnee, geloof mij!

Natuurlijk zul je ook met elkaar moeten kunnen samenleven. Wees eerlijk met jezelf en met jouw potentiële toekomstige medebewoner. Het is niet omdat jullie al sinds de kleuterklas beste vriend(inn)en zijn dat jullie ook elkaars perfecte huisgenoot zijn. Denk heel goed na alvorens een beslissing te nemen en communiceer met elkaar.

huisgenoten communiceren samenwonen

Dit geldt natuurlijk ook als je gaat samenwonen met jouw lief. Praat met elkaar, krop niets op, doe wat water bij de wijn en vooral… geniet ervan! Voor meer tips om de perfecte huisgenoot te worden verwijs ik wat verder naar een blogbericht van Lien.

Co-housing

Is jouw budget eerder beperkt of zie je het niet direct zitten om helemaal alleen, met een vriend(in) of jouw lief samen te wonen? Geen probleem! Overweeg dan co-housing (of samenhuizen). In heel veel huizen of appartementen staat er een kamer leeg en zoeken de huidige bewoners nog een leuke huurder. Wie weet ben jij hun perfecte huisgenoot (zo niet, dan word je dankzij deze vijf tips van Lien wél de perfecte huisgenoot)!

co-housing met vrienden of onbekenden wonen voor dummies

Antikraak

Ben je avontuurlijk aangelegd? Overweeg dan antikraak! Dit concept hebben we te danken aan onze noorderburen en geeft mensen de kans om voor een kleine prijs een leegstaand pand (denk aan een industriegebouw, een leegstaand school- of kantoorgebouw, …) te bewonen totdat het pand een nieuwe bestemming krijgt. Zo vermijden ze dat de panden krakers en vandalen aantrekken (die op hun beurt de waarde van het pand en later ook van de buurt doen dalen).

Het grootste voordeel? De lage huurprijs! Het grootste nadeel? Je hebt natuurlijk geen zekerheid over hoe lang je daar zal kunnen blijven. Maar geef toe, hoe cool zou het zijn om dit eens gedaan te hebben! Misschien kan je dit doen terwijl je zoekt naar iets anders?

De papierwinkel

Alleen gaan wonen, co-housen, antikraak en samenwonen brengen sowieso een hoop papierwerk met zich mee. Zelf ben ik eerder een chaotisch persoon, dus heb ik, toen ik ging samenwonen met een vriendin, bewust naar een manier gezocht om mijn paperassen op orde te houden. Zo heb ik mooie paarse classeurs waar ik alle belangrijke papieren gestructureerd in bewaar (en daar ben ik echt trots op). Dit belangrijk papierwerk bestaat uit het volgende.

papierwinkel appartement huis wonen voor dummies

Domiciliëring

Als je beslist om officieel alleen te wonen moet je ook de nodige papieren in orde brengen. Zo moet je jouw nieuw officieel adres aangeven bij de dienst Burgerzaken van jouw stad of gemeente. Je zal dan de wijkagent op bezoek krijgen en je moet je gaan aanmelden in het stad- of gemeentehuis. Ook als je binnen dezelfde stad of gemeente verhuist, moet je jouw domicilie in orde brengen.

Huurcontract

In het geval dat je een appartement, huis of kamer huurt, zal er steeds een huurcontract moeten worden afgesloten tussen jou en de verhuurder. Voor je dit contract tekent, neem je dit best heel goed door om te vermijden dat je achteraf voor minder aangename verrassingen komt te staan. Als bepaalde zaken niet duidelijk zijn vraag je dit best na (of ga ten rade bij familie of vrienden).

huurcontract wonen voor dummies

Verzekeringen

Naast jouw huurcontract moet je nog heel wat andere papieren in orde brengen. Bekijk eerst en vooral eens welke verzekeringen je allemaal nodig hebt. Zo kan er in jouw huurcontract vermeld staan dat je een brandverzekering moet afsluiten. Breng ook jouw ziekteverzekering in orde en eventueel een familiale verzekering. Heb je een eigen auto? Dan moet je uiteraard ook de verzekering van jouw stalen ros in orde brengen.

EGW

EGW staat voor elektriciteit, gas en water, best wel essentiële zaken als je alleen gaat wonen. Toen je bij jouw ouders woonde stond je er waarschijnlijk niet bij stil, maar jouw warm water, warm eten en warme kamer gaan gepaard met heel wat papierwerk.

EGW facturen energieleveranciers wonen voor dummier

Als je verhuist, zal je eens moeten nadenken over jouw energieleveranciers. Vaak is het mogelijk om de aansluiting van de vorige huurder over te nemen indien je dit wenst. Maar de energieleveranciers moeten natuurlijk wel op de hoogte gebracht worden van de nieuwe huurders (dit voor de facturen of domiciliëring). Als je van energieleveranciers wenst te veranderen moet je de huidige leverancier opzeggen en je aansluiten bij een nieuwe leverancier.

Eenmaal per jaar moet je ook de meterstanden doorgeven aan de energieleveranciers. Zij berekenen dan of je moet bijbetalen voor jouw verbruik of een mindering krijgt op de eerstvolgende factuur (dit kan het geval zijn als je mijn vijf te gekke besparingstips volgt).

Tv en internet

tv en internet facturen wonen voor dummies

Voor jouw tv- en internetaansluiting moet je zelf een leverancier zoeken en kijken welk pakket het best bij jou (en jouw huisgenoten) past. Vraag dit eens na bij jouw vrienden die reeds alleen of met vrienden wonen. Zij zullen jou zeker verder kunnen helpen!

De housewarming

Het papierwerk is in orde en de meubels staan op hun plaats, dat moet uiteraard gevierd worden! Je wilt natuurlijk indruk maken op jouw vrienden met jouw nieuwe stek tijdens een onvergetelijke housewarming (ontdek meer concrete tips voor de beste housewarming).

tips beste housewarming wonen voor dummies

Zorg voor een leuk thema, breng jouw interieur helemaal in de juiste sfeer en licht de genodigden in. Zo kunnen zij alvast aan hun outfit beginnen. Voorzie natuurlijk ook toepasselijke hapjes en drankjes.

Je moet uiteraard een rondleiding geven door jouw huis of appartement. Als je deze rondleiding liever niet 30 keer opnieuw doet telkens er vrienden toekomen op jouw housewarming, kan je altijd de rondleiding geven als iedereen aanwezig is. Zo hoef je deze rondleiding maar één keer te doen.

Heb je helemaal geen zin om een rondleiding te geven? Hang dan richtingaanwijzers en eventueel bordjes met wat uitleg op zodat de aanwezigen zichzelf kunnen rondleiden.

housewarming tips wonen voor dummies

Zorg ook voor een leuke afspeellijst, want zonder muziek is een feestje maar niets. En heel belangrijk, breng jouw buren op de hoogte! Want je houdt jouw buren beter te vriend. Steek een briefje binnen waarin je meedeelt wanneer het feestje zal plaatsvinden. Zeg hen ook dat ze welkom zijn en geef jouw nummer mee zodat zij jou contacteren bij eventuele overlast in plaats van de wijkagent.

Lang en gelukkig wonen voor dummies

De verhuis, de inrichting en de housewarming zijn achter de rug, nu kan het echte leven in jouw nieuwe stek beginnen. Om jouw budget onder controle te houden geef ik jou in een blogbericht graag vijf handige besparingstips mee zodat jij het einde van de maand moeiteloos haalt. Woon je samen met een vriend(in)? Dan heeft Lien voor jou een blogbericht geschreven om de perfecte huisgenoot te worden. Houd verder onze blog zeker in de gaten voor meer tips, interieurtrends en leuke verhalen.

lang en gelukkig wonen voor dummies tips

Wens je graag onze andere trouwe lezers te ontmoeten? Lien en ik hebben een gezellige Facebookcommunity opgericht voor alle dapperen onder ons die alleen gaan wonen. Breng ons een bezoekje en blijf gerust plakken voor meer interessante weetjes, exclusieve blogberichten en een dosis humor!

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment