ver·jaar·dag (de; m; meervoud: verjaardagen): “dag waarop iemands geboorte (of iets anders) een aantal jaren geleden is”. Dat zegt de dikke Van Dale. Maar wat zeggen wij? De dag waarop je verjaardagscadeaus, taart en kaartjes ontvangt om te vieren dat je opnieuw een jaartje ouder geworden bent. Maar waar komen die cadeau, taart en kaartjes vandaan? Vieren ze overal een verjaardag? En sinds wanneer? Alles wat je moet weten over de verjaardag, taart met kaarsjes en cadeaus lees je hier.

Geschiedenis van de verjaardag, tradities en verjaardagscadeaus

De Westerse geschiedenis van de verjaardag

Lang leve de farao

Om een verjaardag te vieren heb je uiteraard een kalender nodig, en deze dateert van de Oudheid. De Egyptenaren zouden begonnen zijn met het vieren van de verjaardag van de farao. Ze vierden eigenlijk niet de geboortedag van de farao, maar de dag waarop deze gekroond werd. Deze gewoonte werd overgenomen door de Grieken die de verjaardag van de Goden vierden. Het waren ook de Grieken die de verjaardagskaarsjes introduceerden. De kaarsen maakt deel uit van een ritueel waarbij ze gebruikt werden om de demonen weg te jagen.

Geschiedenis van de verjaardag, tradities en verjaardagscadeaus

En vervolgens waren het de Romeinen met hun kalender die de verjaardag van de gewone man begonnen te vieren. En ik zeg bewust man, want de verjaardagen van de vrouwen werden pas vanaf de 12e eeuw (!) gevierd.

Met de val van het Romeinse Rijk ging ook de verjaardagtraditie verloren. Tijdens de Middeleeuwen beschouwde de Kerk het verjaardagsfeest als een heidense traditie. Pas in de 4e eeuw n.C. werden verjaardagsfeestjes aanvaard. Hoera!

Kinderfeestjes en kaarsen

In de 17e eeuw voerden de Duitsers het Kinderfeste in. Ouders organiseerden kinderfeestjes om de verjaardag van hun kinderen te vieren. Bij deze kinderfeestjes deed de verjaardagstaart mét kaarsjes haar intrede. Hier ontstond de traditie van een kaarsje per jaar. Maar de Duitsers voegden altijd een extra kaarsje toe om de hoop op een volgend jaar te symboliseren.

Geschiedenis van de verjaardag, tradities en verjaardagscadeaus

En wat in de rest van de wereld?

Een verjaardag vieren doen ze niet overal op dezelfde manier. Denk maar aan de Mexicaanse piñata of de met boter ingesmeerde neuzen in Canada. In Vietnam worden alle verjaardagen op één en dezelfde dag gevierd, namelijk Tet, nieuwjaarsdag. In zowel Noord- als Zuid-Korea vieren ze de eerste verjaardag 100 dagen na de geboorte.

Deze Koreaanse verjaardagstraditie ontstond omdat in het verleden pasgeboren baby’s vaak niet ouder dan 100 dagen werden. Tijdens het verjaardagsfeest worden rijstgebakjes uitgedeeld die door minstens 100 gasten moeten opgegeten worden om geluk te brengen. Zijn er geen 100 gasten aanwezig? Dan worden de rijstgebakjes bij mensen thuis of ergens anders bezorgd.

Geschiedenis van de verjaardag, tradities en verjaardagscadeaus

In sommige landen wordt naast de verjaardag ook de naamdag gevierd. Jouw naamdag komt overeen met de gedenkdag van de heilige waarvan jouw naam komt of afgeleid wordt. Op die manier vier je twee keer feest!

Over verjaardagscadeaus

We hadden het hiervoor al over het verjagen van demonen op de verjaardag. De Grieken joegen de kwade geesten bij de jarige weg door middel van kaarsen. Maar doorheen de tijd werden voorwerpen geschonken aan de jarige zodat deze zich kon beschermen tegen de demonen. En tadaaaa, daar waren de verjaardagscadeaus.

Geschiedenis van de verjaardag, tradities en verjaardagscadeaus

Wij geloven ondertussen niet echt meer in kwade geesten en demonen, maar verjaardagscadeaus zijn wel nog steeds welkom. Geen verjaardagsfeest, zonder verjaardagscadeau. En om die reden gaan we elke keer opnieuw op zoek naar het ideale verjaardagscadeau voor die vriend of vriendin, mama en papa, voor onze grootouders en schoonouders, broer en/of zus. Soms ligt het perfecte cadeau voor de hand, maar soms weet je niet wat te kopen voor de jarige die alles al heeft of heb je gewoon geen inspiratie meer.

Hoe dan ook, tijdens de verjaardag draait het vooral om liefde en vriendschap. En om deze liefde en vriendschap te vieren, geven we graag een duwtje in de rug.

Hoe meer zielen, hoe meer vriendschap en hoe meer liefde. Dat dachten we ook bij Kadonation. En daarom bedachten we het online groepscadeau. Want ook wij kennen het organisatorisch gedoe bij een groepscadeau. Maar dat is nu verleden tijd. Hoe werkt het dan? Heel eenvoudig!

  1. Start helemaal gratis een online groepscadeau.
  2. Deel jouw persoonlijke URL met iedereen die wenst bij te leggen voor het cadeau.
  3. Iedereen kiest zelf een betaalmethode en draagt online bij aan het online groepscadeau.
  4. Met het ingezamelde geld vraag je een Kadonation cadeaubon, een waardebon van onze kadopartners of een bankoverschrijving aan.
  5. Verras de jarige met het mooiste verjaardagscadeau!

En we maken het leven graag nog mooier! Wij geven 5 euro extra cadeau indien jullie erin slagen om met minstens 5 vrienden, familieleden of collega’s 50 euro in te zamelen voor de jarige. Hoe? Geef code HBTOYOU in bij het starten van jouw online groepscadeau. Hiep hiep hoera!

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment