De eindejaarsperiode staat helemaal in het teken van Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. Kerstinkopen worden gedaan en er wordt lekker gegeten. Maar helaas ontvangt niet iedereen kerstcadeaus en kan niet iedereen zijn voeten onder een mooi gedekte tafel schuiven. De eindejaarsperiode is dan ook het moment om hier even bij stil te staan. Meer en meer mensen en bedrijven steunen goede doelen. En zo dragen we ons steentje bij voor een betere wereld voor iedereen. Waar wacht jij nog op?

Zijn we gulle gevers?

Zijn Belgen gulle gevers? En klopt het cliché dat onze noorderburen gierig zijn? Neen, neen, neen. Belgen zijn geen gulle gevers vergeleken met vele buurlanden. Belgen zijn wantrouwiger tegenover de overheid en zijn dan ook voorzichtiger met het weggeven van hun geld. Wat als je plots zelf dat geld zou nodig hebben? Onze noorderburen zijn kostenbewuster en leven zuiniger, maar helpen graag hun medemens in nood.

crowdfunding - bedrijven steunen goede doelen

En nu hoor ik jullie denken: “vorig jaar leverde de Warmste Week ruim 10,8 miljoen euro in, dat is het dubbele van wat ze met Serious Request ophaalden in Nederland datzelfde jaar.” Toch hebben we nog heel wat in te halen als we de gulheid van Nederland wensen te evenaren.

Maar de Belgen zijn wel op de goede weg. Steeds meer Belgen geven geld aan goede doelen. Uit een ondervraging van de Koning Boudewijnstichting en de denktank Itinera bleek dat in 2016 meer dan de helft van de ondervraagden geld aan het goede doel heeft gegeven. Een grote meerderheid geloofde hiermee bij te dragen aan een betere wereld.

bedrijven steunen goede doelen - donate

Ook bedrijven steunen goede doelen en proberen zo op grote schaal het verschil te maken voor een betere wereld. Denk maar alle evenementen die door bedrijven georganiseerd werden voor de Warmste Week. Zowel individuen als bedrijven steunen goede doelen op hun eigen manier. Hieronder geef ik alvast enkele mogelijke manieren mee.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt met de dag populairder. In Nederland is dit een reeds alom bekend concept. Maar de Belgen vinden ook steeds meer hun weg er naartoe. Crowdfunding of publieke financiering is een alternatieve wijze om een project te financieren of om een organisatie of individu te steunen. Je vraagt eigenlijk aan de massa (in plaats van aan één partij, meestal een financiële instelling zoals een bank) om te financieren.

crowdfunding op het werk - bedrijven steunen goede doelen

Heel wat mensen denken dat er bij crowdfunding telkens een tegenprestatie moet zijn voor een bijdrage. Dit is niet noodzakelijk. Bij donation-based crowdfunding krijgen financierders geen vergoeding of beloning. Donation-based crowdfunding steunt op de gulheid en de sympathie van de mens. Daarom heeft deze crowdfunding variant een sterk sociaal karakter. Naast donation-based crowdfunding zijn er nog drie varianten. Klik hier voor meer details over de 4 soorten crowdfunding.

Crowdfunding biedt particulieren en bedrijven de kans om zowel een project of actie te steunen als zelf een geldinzamelactie te starten. Als je als bedrijf het hart op de juist plaats hebt en een crowdfunding op poten zet, kun je al heel snel het verschil maken. Elke medewerker draagt zijn financieel steentje bij en zorgt ervoor dat de geldinzamelactie van jouw bedrijf wijd verspreid wordt.

Actie op de werkvloer

In het kader van de eindejaarsperiode organiseren heel wat (grote) bedrijven acties voor het goede doel. Zo kun je naar tal van kerstmarkten gaan waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat of organiseren bedrijven food & drinks happenings. Een tombola of een rommelmarkt zijn ook heel erg populair. Maar het goede doel steunen hoeft niet altijd zo’n organisatorisch gedoe te zijn. Het kan ook eenvoudiger.

bedrijven steunen goede doelen - acties

Met een online crowdfunding campagne kun je al een enorm bereik hebben. Ook al heb je geen evenement, op het internet zal de wereld zien dat je als bedrijf mee wenst te werken aan een betere wereld. Jouw medewerkers kunnen ook trots de campagne delen zonder hiervoor een volledige avond of dag te moeten vrijhouden om aanwezig te zijn op het evenement. Iedereen wordt erbij betrokken, zelfs vanop afstand!

Voor een crowdfunding platform hoef je niet ver te kijken. Kadonation is een digitaal platform dat donation-based crowdfunding mogelijk maakt tegen de laagste kost in de Benelux.

Onze bedrijven steunen goede doelen

Je kan als bedrijf ook het goede doel steunen in de vorm van eindejaarsgeschenken. Kadonation bracht een jaar geleden een cadeaubon op de markt die geldig is bij meer dan 45 gekende (web)shops en goede doelen. Als je jouw werkgevers een Kadonation cadeaubon schenkt kunnen ze zelf nog hun geschenk kiezen. Zo kunnen ze iets kopen bij bijvoorbeeld Coolblue, Zalando of Bol. com en kunnen ze ook het goede doel steunen door een bedrag te schenken aan 11.11.11, Kinderkankerfonds, Make-A-Wish, WeForest, Ondernemers Zonder Grenzen, SOS Kinderdorpen, Pink Ribbon of Sportpret.

Wist je zelfs dat per €100 aan cadeaubonnen die bij ons besteld worden er een boom geplant wordt in Zambia met WeForest? Schenk jouw medewerkers een Kadonation cadeaubon of start samen een crowdfunding. Samen werken we sneller aan een betere wereld voor iedereen!

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment