Je bent jong en je wilt wat: jouw eigen stek. Of je nu alleen gaat wonen, gaat samenwonen met jouw lief of gaat co-housen met vrienden of onbekenden, het is en blijft spannend. Gedaan met het ouderlijk gezag, maar ook met de ouderlijke zorg. Je staat nu op eigen benen en dat kost geld. Dus geef ik jou 5 besparingstips mee zodat je het einde van de maand haalt.
Mijn vaste kosten
Ik woon nu al een dik half jaar samen met een vriendin in een gezellig appartement in Gent. Op mijn eentje de huur van een appartement in Gent betalen was geen optie en alles is sowieso leuker met twee of meer! Het grote voordeel van samenwonen is natuurlijk dat je alle vaste kosten (huur, elektriciteit, gas, water, tv en internet, boodschappen) deelt door twee.
Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de eventuele afbetaling van een auto, jouw Netflix, gsm en Spotify abonnement, de mutualiteit en nog wat zaken die geld kosten. En dan heb je nog niet eens aan jouw variabele kosten gedacht (reizen, cadeautjes, kledij, hobby’s, uitgaan, …)! Kortom, elke euro die je kan besparen is mooi meegenomen. Hier zijn 5 besparingstips die het verschil zullen maken!
5 besparingstips
#1: geef het huismerk een kans
Je hebt misschien liever Nutella op jouw boterham of Devos & Lemmens op jouw hotdog, maar in sommige gevallen laat je het beter achterwege om te betalen voor het merk (en voor de leuke radioreclames). Niet alleen is het huismerk vaak véél goedkoper dan het A-merk, maar de kwaliteit kan wel eens quasi dezelfde zijn.
Dus overweeg bij jouw volgende uitstap naar de supermarkt de huismerken en wie weet zijn deze even goed of zelfs beter.
#2: neem een douche
Doe dit niet alleen voor jouw portemonnee, maar ook voor onze planeet. Ga vanaf nu onder de douche staan in plaats van in bad te liggen weken. Tijdens een douchebeurt verbruik je gemiddeld 60 liter water, en bij een bad kan het waterverbruik al gauw oplopen tot 120 liter.
Draai tijdens de douchebeurt de waterkraan dicht wanneer je je inzeept en jouw haar inwrijft met shampoo. Probeer ook niet langer dan nodig onder de douche te staan. Ik time mijn douchebeurt aan de hand van muziek. Ik maak een afspeellijst van twee liedjes en ik zorg ervoor dat ik klaar ben met douchen voor het einde van mijn tweede liedje (wie houdt er nu niet van een beetje competitie tegen zichzelf?).
#3: spoel minder water door
Ook in het kleinste kamertje van jouw nieuwe stek kan je water (en dus ook geld) besparen. Ik snap wel dat je na elk bezoek graag doorspoelt (al was het maar uit respect voor jouw huisgenoten), maar 10 liter per spoelbeurt (5 liter met een spaarknop) is misschien wat veel, niet?
Plaats daarom een baksteen in het waterreservoir van jouw toilet. Kan je niet direct een baksteen vinden? Vul dan een waterfles met water en stop deze in jouw waterreservoir. Zo geraakt het waterreservoir nooit volledig gevuld. Jouw kleine en grote boodschap zullen verdwijnen, maar met minder water.
#4: laat geen lichten onnodig branden
Als je in de living tv aan het kijken bent, kunnen de lichten in de keuken of slaapkamer uit. Steek dus enkel de lichten aan van de ruimtes waarin jij je bevindt. En vervang waar mogelijk jouw lampen door LED of spaarlampen.
Spaarlampen zijn inderdaad duurder dan gloeilampen, maar zijn maar liefst vier tot vijf keer zuiniger! De prijs van een goede LED-lamp loopt ook al snel op, maar deze lamp gaat tot 50.000 branduren mee. Bovendien is de LED-lamp de zuinigste lamp met een rendement van 50%.
#5: kook, eet en drink thuis
Vrienden hebben is fijn, maar een sociaal leven kost geld. Je gaat al eens graag gaan eten in die nieuwe tapasbar wat verderop. Of er valt weer iets te vieren op restaurant of café.
Maar wat als jij nu eens jouw kookkunsten bovenhaalt en een gezellig etentje organiseert bij jou thuis? Of in plaats van te trakteren op café voor jouw verjaardag of promotie, kan je thuis een leuke drink organiseren. Ook bijbabbelen met een vriend of vriendin kan perfect in jouw gezellige living.
Ik zie het helemaal zitten, denk ik
Nu ben je helemaal klaar om op jouw eigen benen te staan zonder in het rood te gaan op het einde van de maand. Lien geeft jou ook nog graag wat tips voor een gezellig etentje (#5 van de besparingstips) mee. En voor onze lezers die samenwonen met hun lief, vrienden of onbekenden, lees dan zeker hoe jij de perfecte huisgenoot wordt. Het ga jullie goed!
Leave a Comment