Huwelijk, verjaardag, afscheid, housewarming en geboorte. Allemaal momenten waarbij we iemand graag een waardevol cadeau geven. Indien je als cadeau geld geeft of bijlegt, rijst elke keer opnieuw dezelfde vraag: hoeveel geef je voor elk van deze gelegenheden? Bij Kadonation gingen we op zoek naar het perfecte bedrag voor elke gelegenheid!

Cadeau geld: hoeveel geef je?

Iemand in de groep beslist om geld bijeen te leggen voor een fijn groepscadeau. Elke keer opnieuw stelt zich de vraag wie voor het cadeau geld bijlegt en hoeveel. Hier geef ik per gelegenheid mee hoeveel geld voor elke gelegenheid gemiddeld gegeven wordt. Deze cijfers komen voort uit een eigen onderzoek van Kadonation.

Cadeau huwelijk – €25 à €100

cadeau geld cadeau huwelijk geld

Bij het bepalen van het bedrag dat je cadeau doet voor een bruiloft moet je rekening houden met verschillende factoren. Ben je gevraagd voor de receptie of voor het avondfeest? Is het avondfeest met eten of is het enkel een dansfeest? Ga je alleen of met jouw partner?

Gemiddeld geven mensen €25 per persoon of €50 per koppel wanneer ze naar de receptie gaan. Wanneer ze ook naar het avondfeest gaan stijgt het bedrag naar €50 tot €100 per persoon indien er eten voorzien wordt.

cadeau geld cadeau huwelijk geld

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN HUWELIJK

Het komt er dus op neer dat je de berekening moet maken hoeveel jouw aanwezigheid ongeveer zal kosten. In het geval dat het kersverse bruidspaar jou heel erg nauw aan het hart ligt, zal je uiteraard meer willen geven.

Geef je naast een mooie som ook nog graag een extra cadeau mee? Dan lees je hier welke huwelijkscadeaus perfect zijn voor het kersvers bruidspaar.

Organiseer je binnenkort zelf de bruiloft van jouw dromen? Dan ben je zeker en vast op zoek naar deze ultieme trouwchecklist! 😉

Cadeau verjaardag – €35

Bij een verjaardag ligt het bedrag dat gegeven wordt lager dan bij een trouwfeest. Maar een verjaardag is wel de nummer één gelegenheid waarbij wordt samengelegd voor een groepscadeau.

Uit een onderzoek van Kadonation blijkt dat maar liefst 79% van de 300 ondervraagden geld samenlegt voor een gezamenlijk verjaardagscadeau. Mensen verkiezen duidelijk een groter en vaak nuttiger cadeau boven een prul.

cadeau geld cadeau verjaardag

Uit datzelfde onderzoek hebben we opgemaakt dat er gemiddeld €35 per persoon wordt gegeven. Maar sta mij toe dit bedrag even toe te lichten.

Een verjaardag is elk jaar anders. Het bedrag dat je geeft wordt bepaald door de leeftijd en de jarige. Voor jouw ouders tel je al wat meer geld neer dan voor jouw collega. Iemand die 50 jaar wordt, viert dit al wat uitgebreider dan iemand die 27 wordt.

Het minimum voor een verjaardag ligt rond de €10. Dit bedrag wordt vaak gelegd wanneer je niet zo’n nauwe band hebt met de jarige.

cadeau geld cadeau verjaardag

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN VERJAARDAG

De voorbije jaren deed ik €15 in het potje voor een verjaardagscadeau van een vriend(in). Op het moment dat de meeste van mijn vrienden 25 jaar werden, steeg ook het bedrag naar een symbolische €25 (want een kwarteeuw, dat is ook al de moeite).

Maar als je twijfelt, kan je dus gewoon het gemiddelde nemen en €35 in het potje doen. Dat is gemakkelijk opgelost!

Cadeau kinderfeestje – €10

Voor een cadeau voor een kinderfeestje ligt het bedrag tussen de €5 en €15. Dit is lager dan de bovenstaande bedragen. Dat komt omdat er meerdere kinderfeestjes plaatsvinden doorheen het jaar waarbij de klasgenootjes uitgenodigd worden. En niemand kan natuurlijk verwachten dat je voor elk verjaardagsfeestje van een vriendje of vriendinnetje van jouw zoon of dochter een hoog bedrag neertelt.

hoeveel geld cadeau doen kinderfeestje 5 jaar kaars

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN KINDERFEESTJE

Cadeau afscheid – €25

Uit ons onderzoek kwam afscheid als tweede gelegenheid uit de bus waarvoor mensen samenleggen voor een cadeau. Gemiddeld doen mensen €25 in het potje voor een afscheidscadeau.

Uiteraard is niet elk afscheid hetzelfde. Zo kan je bijvoorbeeld een collega die op pensioen vertrekt een afscheidscadeau geven of denk maar aan de juf of meester op het einde van het schooljaar. Maar als een vriend(in) naar het buitenland vertrekt, is een afscheidscadeau ook op zijn plaats.

cadeau geld afscheid

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN AFSCHEID

Door deze grote variatie aan soorten afscheid schreef ik ook een blogbericht over welke afscheidscadeaus op welke momenten van toepassing zijn.

Cadeau housewarming – €30

Na afscheid is housewarming de derde gelegenheid waarvoor het meest wordt samengelegd voor een groepscadeau. Dit lijkt mij ook heel erg logisch. Er niets zo beu als allemaal kleine prullen ontvangen die je dan in jouw nieuwe kast moet doen verdwijnen.

cadeau geld housewarming

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN HOUSEWARMING

Een eigen stek kopen of huren vereist toch wel wat budget. Daarom is het als vriend(in), familie of collega verstandig om een nuttig en waardevol cadeau te geven. Denk maar aan een cadeaubon van een aanzienlijk bedrag bij een interieurwinkel bijvoorbeeld.

Om die reden denk ik dat het een strak plan is om allemaal een mooi bedrag in de pot te doen. Weet je niet hoeveel? Volgens ons onderzoek tellen mensen gemiddeld €30 neer voor een housewarming. En als je met een paar €30 bijlegt, kom je al aan een heel mooi bedrag waarmee je het perfecte housewarming cadeau kan kopen.

Cadeau geboorte – €40

Voor een geboorte kiezen mensen vaak om iets te kopen van de geboortelijst. Dan wordt er gemiddeld gekozen voor een item van de lijst tussen de €20 en €45.

cadeau geld geboorte

Natuurlijk hangt dit ook af van jouw relatie met de kersverse ouders. Voor een geboorte in de nauwe familiekring of beste vriendenkring zal je al een duurder cadeau kopen dan voor de geboorte bij een collega of verre vriend.

In het geval dat je niets meer wil of kan kiezen van de geboortelijst kan je als cadeau geld geven. Soms gebeurt het dat enkel nog heel erg dure cadeaus op de lijst staan of dat de lijst reeds volledig geplunderd is.cadeau geld geboorte

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN GEBOORTE

Indien je beslist om de geboortelijst te laten voor wat het is, kan je als cadeau geld geven of een cadeaubon. In die gevallen tellen mensen gemiddeld €40 neer volgens ons onderzoek. Je kan natuurlijk ook altijd zelf op zoek gaan naar een leuk geboorte cadeau.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment