De werkgevers mogen een hogere premie toekennen bij feestelijke gelegenheden. Dit betekent meer budget om de werknemers eens goed in de bloemetjes te zetten op speciale tijdstippen zoals bijvoorbeeld een pensioen. Hoeveel mag zo’n cadeau voor het pensioen van een werknemer kosten? En wat met andere feestelijkheden zoals een huwelijk of het eindejaar?

Een cadeau voor het pensioen van een werknemer

Elke werkgever mag binnenkort geschenken van een hoger bedrag geven aan de werknemers voor gelegenheden zoals pensioen, eervolle onderscheiding, huwelijk of aan het eind van het jaar.

De bedragen die uitgetrokken worden voor deze personeelsgeschenken worden niet meegeteld als loon. De bedoeling is dus vooral om de werknemers goed in de bloemetjes te zetten. Het is uiteraard meer dan logisch dat je een cadeau voor het pensioen van een werknemer voorziet na al die jaren dienst.

Concreet betreft het deze bedragen voor een cadeau voor het pensioen van een werknemer en voor andere feestelijkheden:

In geval van een pensioen is er sprake van € 40 per dienstjaar.

Voor geschenken in het kader van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar gaat het ook om € 40.

Bij een eervolle onderscheiding gaat het om € 120.

cadeau voor het pensioen van een werknemer

Daarnaast werden het minimum- en maximumbedrag voor een pensioen geschenk aangepast van €105 en €875 naar €120 en €1.000.

Voor huwelijksgeschenken of voor een geschenk ter gelegenheid van wettelijke samenwoning steeg in 2018 het bedrag van €200 naar €245.

Fiscale aftrekbaarheid en sociale bijdragen

Voor de werknemer is het altijd ontzettend leuk om een geschenk te ontvangen. Maar als werkgever moet je uiteraard met het één en ander rekening houden wat personeelsgeschenken betreft. In een perfect scenario voldoen jouw personeelsgeschenken aan alle voorwaarden om te genieten van een gunstig wettelijk kader. Op deze manier kun je jouw medewerkers op een sociaal- en fiscaalvriendelijke wijze in de bloemetjes zetten.

Om een sociaal vrijgesteld én fiscaal aftrekbaar personeelsgeschenk te kunnen geven moet het aan deze 3 voorwaarden voldoen:

  1. Het geschenk moet gegeven worden ter gelegenheid van een specifieke gebeurtenis (zie kader hieronder)
  2. Het geschenk mag een bepaald bedrag per jaar per werknemer niet overschrijden (zie kader hieronder)
  3. Alle personeelsleden moeten hetzelfde geschenk ontvangen, het moet dus gaan om collectieve geschenken

Daarnaast moet je ook weten dat de regelgeving onderscheid maakt tussen fiscale aftrekbaarheid voor bedrijven, vrijstelling van personenbelasting voor de medewerker, vrijstelling van sociale bijdragen en de aftrekbaarheid van BTW op geschenken.

Halleluja! Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, lees rustig verder.

Het beste personeelsgeschenk anno 2020?

Je gelooft het of niet, het perfecte personeelsgeschenk bestaat. En dit voor zowel werkgever als werknemer. Als je aan personeelsgeschenken denkt, denk je aan bier- of chocolademanden, een winkelbon, een bedrag op de rekening, gadgets met het bedrijfslogo, … Maar niet iedereen houdt van chocolade of bier, niet iedereen winkelt bij die ene specifieke winkel, een storting is onpersoonlijk en gadgets verdwijnen in het schuif.

Met welk geschenk tover je dan wél een glimlach op het gezicht van elke medewerker? Een cadeaubon die geldig is bij meer dan 80 winkels, activiteiten en goede doelen. Zo kiest iedereen zelf het perfecte eindejaarsgeschenk!

pensioen cadeau: de Kadonation cadeaubon

Er is nog meer. De Kadonation cadeaubon kan volledig gepersonaliseerd worden op maat van het bedrijf. Daarnaast voldoet de Kadonation cadeaubon aan alle voorwaarden om te genieten van een gunstig wettelijk kader wat de personeelsgeschenken betreft. Bekijk het kader hieronder voor meer details:

fiscale aftrekbaarheid Kadonation cadeaubon

BESTEL EEN KADONATION CADEAUBON

Tevreden werknemers

Werknemers zijn het kloppend hart van elk bedrijf en moeten, nu misschien wel meer dan ooit, gekoesterd worden. Meer en meer privé- en overheidsorganisaties nemen dan ook initiatief om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren. In tijden van termen als war for talent en employer branding is elke gelukkige werknemer goud waard.

cadeau voor het pensioen van een werknemer

Het welzijn van jouw medewerkers garanderen kan op verschillende manieren. Zo organiseren meer en meer bedrijven en organisaties teambuilding activiteiten om het groepsgevoel te verstreken op de werkvloer. Werknemer zijn ook bezig met de gezondheid en welzijn van hun medewerkers en sporen werknemers aan om meer te bewegen of voorzien gezonde tussendoortjes.

cadeau voor het pensioen van een werknemer

Als je als bedrijf op speciale momenten werknemers in de bloemetjes zet voelen ze zich echt persoonlijk gewaardeerd. Doe dit dus ook. Een huwelijk of geboorte van een kind kun je niet zomaar voorbij laten gaan. Bij een pensioen, eervolle onderscheiding of jubileum is het heel erg belangrijk om de medewerker in alle schoonheid te bedanken voor alle ijver en inzet. Iedereen vindt het ontzettend fijn om een mooi geschenk in ontvangst te nemen van de werkgever.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment