De vijfde maand van ’t jaar, daar begint alle miserie. De blok: een wekenlange zelfkastijding waarin de emmer van frustratie druppel per druppel volloopt, tot het moment waarop je jezelf afvraagt waarom je bent gaan studeren in de eerste plaats. Je cursussen hielden onderling een wedstrijd stof verzamelen, terwijl jij vrolijk je sociale leven ging uitbouwen. Na de drie herexamens uit het eerste semester hield je nochtans een periode van bezinning, maar de meerderheid van de studenten weet maar al te goed dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens.  

Ach, zo erg is het nu ook weer niet (of toch niet voor iedereen). De blok mag dan misschien niet de vrolijkste periode van het academiejaar zijn, je kan zelf heel wat doen om het studeren een stuk aangenamer te maken. Voldoende pauzeren is de belangrijkste boodschap, en dat kan op verschillende manieren:

Mentale inspanning = fysieke ontspanning

Blok sporten

De gemiddelde studentenkont is niet gemaakt om uren aan een stuk stil te zitten, hoe comfortabel je Ikea-bureaustoel ook is. Het is belangrijk om tussendoor voldoende te bewegen, ook al is het maar om een verse kop koffie te gaan halen. Gaan lopen of een potje voetbal met vrienden zijn ideaal om je gedachten op een rijtje te zetten en stoom af te laten. Ben je geen fanatiek sporter, ga dan een eindje wandelen, haal een frisse neus, en kruip weer vol goede moed achter je boeken.

Sociaal contact

Blok sociaal contact

De blokperiode is zonder twijfel een periode van eenzaamheid. Je ziet je vrienden slechts op de dag van het examen en tussendoor heerst de drang naar sociaal contact. Laat de blok je er niet van weerhouden om een goeie babbel te slaan of een gezellige barbecue te organiseren. Op die manier besef je maar al te goed dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Neem er gerust een glaasje bij, zo is iedereen blij.

Gun je ogen en hersenen wat rust

Blok gun je ogen rust

“Als ik twee uur studeer, mag ik mezelf belonen met een aflevering van Friends.” Je ogen zijn al vermoeid door constant naar je computerscherm en cursussen te kijken. Een aflevering van je favoriete serie of een hoofdstuk uit een spannend boek zijn wel leuk, maar zo krijgen je ogen nooit rust. Kom van achter je bureau en ga naar buiten!

Eet gevarieerd

Blok eet gevarieerd

Studenten eten het liefst onder de slogan ‘goedkoop, geleverd, veel’. Dat geldt ook tijdens de blokperiode. Na al dat hersenwerk is de afhaalchinees of een pizza aan het thuisadres dus de geprefereerde optie. Je voeding is de belangrijkste basis voor energie en die heb je meer dan nodig. Probeer om gezond en gevarieerd te eten, zo voel je je ook frisser en gemotiveerder.

Drink water

Blok drink water

Powerdrinks en koffie, het overlevingspakket van menig student. Op korte termijn heel efficiënt: verhoogde concentratie, energie en motivatie. Op lange termijn: frustratie, suikerpieken en een hart met meer slagen per minuut dan het aantal pagina’s van je cursus. Een paar tassen koffie kunnen uiteraard geen kwaad, maar drink ook voldoende water.

Verhoog met deze tips je mentale uithoudingsvermogen en misschien haal je wel eindelijk die studententien. Blokken maar!

About the author

Robbe Van Derbeken

Robbe is masterstudent Meertalige Communicatie aan de Universiteit van Gent. Kadonation is zijn eerste stageplaats, wat hem de motivatie geeft om er volledig voor te gaan. Naast talen is hij gepassioneerd door muziek en door zijn scouts. Met een goeie kop koffie in de hand onderhoudt hij graag onze blog.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment