Het is zover! Het moment is aangebroken om de bruiloft van jullie dromen te organiseren. Dan komt deze complete trouwchecklist zeker en vast van pas. Zelf heb ik (nog?) geen trouwervaring, maar dat sluit niet uit dat ik mij vol overgave verdiept heb in het thema. En dat allemaal speciaal voor jullie, toekomstige bruiden en bruidegoms.

De meest complete trouwchecklist

Deze trouwchecklist is heel erg uitgebreid want bij een bruiloft komt nu eenmaal veel kijken. Maar laat jullie niet afschrikken. Adem diep in en uit, neem samen deze trouwchecklist rustig door, organiseer jullie droomhuwelijk en geniet samen van een prachtige huwelijksdag!

Het huwelijksaanzoek

Een huwelijk begint, meestal, met een huwelijksaanzoek. Sommigen pakken dit heel groots en zo origineel mogelijk aan. Anderen verkiezen dan weer voor een intiem moment tussen vier muren. Alles kan, en alles mag. Zolang het maar een mooi en onvergetelijk moment wordt.

complete trouwchecklist will you marry me

Ben je van plan om in de nabije toekomst de liefde van jouw leven ten huwelijk te vragen? Dan heb je je misschien al afgevraagd of je eerst de hand moet vragen aan jouw toekomstige schoonouders. Gebeurt dit nog of is deze gewoonte achterhaald?

Ik ben persoonlijk van mening dat je moet doen waar jij en jouw toekomstige echtgenoot of echtgenote zich het best bij voelen. Is jouw toekomstige heel erg gehecht aan zijn of haar ouders? Dan is het misschien wel leuk dat je jouw toekomstige schoonouders om “toestemming” vraagt. Onthoud vooral, het is jullie liefde die gevierd wordt!

Het verlovingsfeest

Na het huwelijksaanzoek zijn jullie verloofd en is het moment aangebroken om jullie verloving aan te kondigen! Kunnen jullie niet wachten tot jullie huwelijk om een feest te geven voor vrienden en familie? Organiseer dan een, al dan niet bescheiden, verlovingsfeest. Dit kan een gezellige BBQ in jullie achtertuin, een diner in jullie favoriet restaurant of een receptie in een kasteel zijn. Jullie kiezen zelf hoe groots jullie het aanpakken.


Het vrijgezellenfeest

Voor je het ja-woord geeft aan jouw partner moet je eerst nog het “vrijgezellig leven” vaarwel zeggen. En dat moet in stijl gebeuren!

In de meeste gevallen laat de toekomstige bruid de organisatie van het vrijgezellenfeest over aan de bruidsmeisjes, zussen of beste vriendinnen. Dus deze informatie mag je eigenlijk doorsturen naar het vrijgezellencomité. Het is aan dit feestcomité om een onvergetelijk vrijgezellenfeest te organiseren vol hilarische activiteiten in de meest gekke thema’s.

complete trouwchecklist vrijgezellenfeest dames

Voor de bruidegom en zijn gevolg geldt hetzelfde wat het vrijgezellenfeest betreft.

De bruiloft zelf

Dit is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van deze trouwchecklist. En hier komt dan ook het meeste bij kijken. Maar, lieve toekomstige bruiden en bruidegoms, het is de voorbereidende inspanning meer dan waard. Hier gaan we dan.

complete trouwchecklist bruidspaar

Huwelijksbudget

Hoeveel kost een trouwfeest gemiddeld? Een bruiloft kost, volgens een rondvraag die mijn collega Lien deed, gemiddeld € 13 600. Een onderzoek van enkele jaren geleden spreekt dan weer van € 16 750. Tijdens de rondvraag was het laagste bedrag dat vermeld werd € 500, en er was ook iemand die maar liefst € 35 000 neertelde voor het trouwfeest.

Er is dus heel veel ruimte om te spelen met het huwelijksbudget. Een huwelijk maak je zo duur als je zelf wil. En gelukkig zijn er ook altijd enkele nuttige besparingstips waarmee je heel wat budget kunt uitsparen. Denk maar bijvoorbeeld aan een DIY wedding. Bij zo’n trouwfeest probeer je zoveel mogelijk zelf te creëren!

Trouwdatum

Tijd om met z’n tweeën aan tafel te zitten en de agenda’s boven te halen. Een eenvoudige vraag om mee te beginnen is: in welk seizoen willen jullie trouwen? Elk seizoen heeft zo zijn charmes, maar ook zijn risico’s.

In de zomer is het over ’t algemeen mooi weer, maar wat als er weer een hittegolf heerst? De winter is gezellig en romantisch, maar koud. In de herfst is de kans op regen iets groter, maar kunnen de temperaturen een stuk aangenamer zijn. Hetzelfde geldt voor de lente.

complete trouwchecklist trouwdatum

Eenmaal een seizoen gekozen lijsten jullie alle zaterdagen/zondagen/… (afhankelijk van de dag die jullie voorkeur geniet) op die in dat seizoen vallen. Maak een lijstje van de mensen die absoluut niet mogen ontbreken op jullie bruiloft. Denk maar aan (schoon)ouders, broers en zussen, beste vrienden en vriendinnen, jullie getuigen, de ceremoniemeester… En vraag naar hun beschikbare dagen. Jullie vinden zeker en vast één of meerdere dagen waarop iedereen nog vrij is.

Vergeet ook niet langs te gaan bij het stadhuis of het gemeentehuis met de mogelijke data en reserveer een datum voor jullie huwelijksvoltrekking.

complete trouwchecklist trouwdatum vastleggen

Eenmaal de datum geprikt is, is het moment aangebroken om zo snel mogelijk de save the dates uit te sturen! Maar eerst moeten jullie natuurlijk de gastenlijst voor jullie huwelijk opstellen.

Huwelijksthema

Willen jullie graag een huwelijk in thema? Dan is nu het moment aangebroken om hierover te gaan nadenken. Het seizoen waarin jullie trouwen speelt hier natuurlijk een belangrijke rol. Thema “Winter Wonderland” in de zomer is een beetje vreemd. Eenmaal een thema gekozen is het tijd om een moodboard uit te werken. Hierna gaan jullie op zoek naar de perfecte trouwlocatie, de leukste bruiloft decoratie en de mooiste trouwoutfits.

Trouwlocatie

Waar vindt jullie droomhuwelijk plaats? En hoeveel budget hebben jullie hiervoor over? Want het spreekt voor zich dat een huwelijk in het buitenland een stuk meer zal kosten dan een huwelijk in het binnenland.

complete trouwchecklist trouwlocatie bruidspaar bij een stal in een veld

Daarnaast moeten jullie ook rekening houden met het seizoen waarin jullie bruiloft zal plaatsvinden. In de zomer is een tuinfeest een aanrader, in de winter is het dan weer gezelliger binnen.

Denk ook aan jullie gastenlijst bij het kiezen van een locatie. Iedereen heeft recht op een stoel en een plekje op de dansvloer. En nog iets waar jullie rekening mee moeten houden: willen jullie trouwen voor de kerk of niet? Bekijk ook of je nood zal hebben aan vervoer.

Eenmaal jullie trouwlocatie vastligt, kijken jullie voor een eventuele feesttent en de decoratie. Dit zorgt voor de nodige sfeer en gezelligheid. Neem er dus zeker jullie tijd voor!

De outfits

Voor jullie gaan bedenken hoe jullie de trouwlocatie zullen aankleden, is het belangrijk om te weten wat jullie zullen aantrekken. Jullie zijn de sterren van de avond en dat mag ook getoond worden.

Jullie bruidsjurk en/of trouwkostuum moeten uiteraard een lust zijn voor het oog, maar houd het comfortabel. Prop jezelf niet in een ongemakkelijk kleed of trek geen verstikkend kostuum aan. Het is de bedoeling dat jullie kunnen eten, dansen en genieten in jullie trouwkledij.

complete trouwchecklist bruid wandelt op het strand

Vergeet ook niet te kijken voor bijpassende schoenen. Maar probeer schoenen te vermijden die jullie geweldige dansmoves verhinderen!

Bij een mooie bruidsjurk horen uiteraard een mooi bruidskapsel, de juiste make-up en een bruidsboeket. Wat het kapsel en de make-up betreft plan je best een proefsessie met alles erop en eraan in. Eenmaal jullie outfits samengesteld zijn kunnen jullie al eens nadenken over de outfits van de bruidsmeisjes en van de bruidskindjes.

En last but not least, de trouwringen!

complete trouwchecklist trouwringen

De huwelijksuitnodigingen

Eenmaal de datum, het thema, de locatie en de gastenlijst vastliggen kunnen jullie de uitnodigingen ontwerpen, laten drukken en uitsturen. Gewoonlijk worden deze zo’n 3 maanden voor de trouwdatum uitgestuurd. En denk er ook aan, iedereen die een save the date heeft ontvangen, moet ook een uitnodiging ontvangen. Het is niet netjes om een save the date te sturen zonder een uitnodiging die volgt.

complete trouwchecklist huwelijksuitnodiging

Het trouwfeest zelf

We zijn eindelijk aan het hoogtepunt van deze trouwchecklist gekomen! Tijd om jullie liefde te vieren met een onvergetelijk trouwfeest. Overloop even deze checklist-in-een-checklist, denk alle rampscenario’s weg en als alles in orde is, zijn jullie er helemaal klaar voor.

Deel 1

  1. Boek tijdig een fotograaf voor de mooiste trouwfoto’s. Verken de omgeving voor de mooiste fotolocaties en oefen samen jullie mooiste glimlach en de leukste poses voor de spiegel. Plezier gegarandeerd!
  2. Begin ook op tijd aan het inoefenen van jullie openingsdans. Kies eerst zorgvuldig een liedje en dansen maar. Dit is jullie moment om te schitteren! En nog iets, een tegelplakker hoeft niet. Kies een dansstijl die bij jullie past, of dat nu lindy hop, bachata of hip hop lyrical is.
  3. Boek een DJ of band voor de muziek op jullie bruiloft. Zonder muziek is er weinig sfeer. En op een trouwfeest moet er toch goed gedanst worden, niet? Geef op voorhand ook enkele muzikale wensen mee aan de DJ of band. Het is de bedoeling dat alle aanwezigen, zowel jong als oud, van de muziek genieten.
  4. Voor iedereen zich op de dansvloer stort, moet er eerst goed gegeten worden. Indien jouw trouwlocatie de catering niet zelf verzorgt, moeten jullie zelf op zoek naar een cateraar die aan jullie culinaire vereisten voldoet. Hoe je het ook draait of keert, de liefde gaat door de maag.
  5. Bekijk welk meubilair en audio-visueel materiaal jullie nodig hebben. Hiervoor kun je een beroep doen op een verhuurfirma indien de locatie dit niet voorziet.

Deel 2

  1. Boek jullie hotel voor jullie magische huwelijksnacht en boek jullie huwelijksreis! Indien je ook graag voor genodigden hotelkamers voorziet, boek je deze best ook goed op voorhand.
  2. Stel eventueel jullie huwelijkslijst samen bij jullie favoriete winkels! Geen zin in of tijd voor? Geef jullie rekeningnummer of huwelijkspotje mee als cadeautip op de uitnodiging.
  3. Denk aan alle details voor een uniek en onvergetelijk trouwfeest zoals een gastenboek, wegwijzers, activiteiten, fotoboek, leuke extra’s, …
  4. Bedenk met welke huwelijksbedankjes jullie alle aanwezigen zullen bedanken voor hun bijdrage aan jullie onvergetelijke dag.
  5. Geniet samen van deze mooie dag in aanwezigheid van familie en vrienden. Lang leve de liefde!
complete trouwchecklist happily ever after

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment