Talent overtuigen en behouden, daar komt employer branding kort op neer. Als bedrijf creëer je een positief imago als werkgever om op die manier de huidige medewerkers te behouden en potentiële werknemers aan te trekken. Je gaat als organisatie een verhaal gaan vertellen waarin jouw medewerkers graag de hoofdrol willen spelen. Hoe geef je hen deze rol?

De essentie van employer branding

Customers will never love your company until the employees love it first.

Een quote van Simon Sinek die van 2014 dateert en de essentie vormt van employer branding. Deze quote is, misschien nu wel meer dan ooit, brandend actueel. Binnen de bedrijfswereld heeft een verschuiving plaatsgevonden die impact had op het volledige professionele landschap.

De klant is koning, dat werd ons altijd verteld. Maar wanneer worden de klanten van jouw organisatie als koning(in) behandeld? Als jouw medewerkers opstaan en denken “vandaag ga ik mij uiterste best doen voor onze klanten”. Vandaar het belang van employer branding.

employer branding - happy employers

Door dat inzicht zijn bedrijven gaan worstelen met de vraag hoe ze de juiste mensen in dienst kunnen nemen en bij zich houden. Het komt erop neer dat bedrijven leuk gevonden willen worden door (potentiële) werknemers en hiervoor aan hun imago moeten sleutelen. Bedrijven moeten een verhaal vertellen waarin de (potentiële of toekomstige) medewerker zichzelf kan plaatsen.

De jonge werkzoekenden zoeken affiniteit met hun toekomstige werkgever en dit gaat verder dan loon en extralegale voordelen. De komende generaties zullen op zoek gaan naar hun droombedrijf in plaats van hun droomjob. Het is dus hoog tijd om jezelf te positioneren als het droombedrijf voor die werkkrachten die jij nodig hebt binnen jouw organisatie.

Laat ik ook meteen duidelijk maken dat het niet is omdat je geen hip bedrijf bent zoals Uber of Adidas dat je geen droombedrijf kan zijn met een aantrekkelijk imago als werkgever. Elk bedrijf kan aan employer branding doen.

Vertel een verhaal

Storytelling noemen ze dat. Mensen kopen geen producten, mensen kopen verhalen. En verhalen, die zijn er om verteld te worden. We hebben het hier niet alleen over de klanten, maar ook over de (potentiële) werknemers.

Daarnaast identificeren mensen zich veel sneller met verhalen dan met producten of diensten. Als je bijvoorbeeld een product of dienst in het kader van duurzaamheid op de markt brengt, dan vertel je een verhaal over duurzaamheid. Klanten en werknemers die ook heel erg met duurzaamheid bezig zijn herkennen zich in of scharen zich achter jouw verhaal. Zij zullen ook maar al te graag jouw verhaal vertellen.

Omgekeerd telt ook. Stel dat je als bedrijf een duurzaam product op de markt brengt maar deze duurzaamheid niet verder trekt in het verhaal van het bedrijf verlies je geloofwaardigheid.

employer branding - storytelling

Vertel ook een eerlijk verhaal, dus negatieve aspecten moeten niet doodgezwegen worden. Dit zorgt voor nog meer geloofwaardigheid. Uiteindelijk begeef je je als bedrijf op een menselijk niveau wanneer je een verhaal vertelt. En fouten maken of zich vergissen is menselijk.

Zorg er ook voor dat je een verhaal vertelt wanneer je op zoek bent naar nieuwe werknemers. Vermijd standaard vacatures waarin je spreekt over “goede teamplayer” en “enthousiasme en motivatie”. Wat betekent het om een teamplayer te zijn in jouw bedrijf? Waarover moet de kandidaat enthousiast zijn? En waar zal de kandidaat motivatie uit kunnen putten? Welke meerwaarde bied jij als bedrijf?

Vertel een verhaal en bied jouw potentiële werknemers een rol aan in dit verhaal. Employer branding begint dus al voor het sollicitatieproces.

Maak ambassadeurs van jouw werknemers

Eenmaal op de werkvloer zijn het jouw medewerkers die het verhaal van jouw bedrijf kunnen doorvertellen. Als ze geloven in jouw verhaal zullen ze dit met plezier doen en ambassadeurs worden.

Ambassadeurs zijn trotse medewerkers die het bedrijf waarvoor ze werken promoten binnen een persoonlijk kader. Ze houden van hun job en stralen dit ook uit naar buiten toe. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk zowel op de werkvloer als in hun privé omgeving. Ambassadeurs zijn geloofwaardiger voor collega’s maar ook voor potentiële werknemers en klanten.

employer branding - passion led us here

Maar waarom zouden jouw werknemers nu jouw bedrijf promoten binnen hun persoonlijk kader? Iedereen werkt meer en meer aan een eigen brand. Denk maar aan het verhaal dat mensen willen vertellen op sociale media. Zijn ze politiek geëngageerd? Reizen ze graag? Zijn ze bezig met duurzaamheid? Is mode of interieur hun ding? Alles wat ze doen, of toch tonen aan de rest van de wereld, past binnen deze persoonlijke brand. En als het verhaal dat jij als organisatie vertelt binnen hun brand past, zullen ze dit trots met de wereld delen.

Spread the word

Zoals eerder gezegd zijn sociale media de manier bij uitstek om een persoonlijke brand uit te werken. Als je wilt dat jouw ambassadeurs over jouw bedrijf gaan vertellen moet je hen in de eerste plaatse de kans geven om dit te doen.

Bij heel wat bedrijven worden sociale media verboden of ontoegankelijk gemaakt. Je kan natuurlijk niet gaan verwachten dat jouw medewerkers na hun uren nog over jou gaan vertellen op het wereldwijde web. Jouw werknemers toegang ontzeggen tot sociale media is dus geen goed plan als je wilt dat ze over jou praten online.

employer branding - live work create

Lever ook kant-en-klare content aan, dit wordt snel opgepikt en gedeeld. Artikels op LinkedIn, evenementen en leuke berichtjes op Facebook, mooie afbeeldingen op Instagram en ga zo maar verder. Op deze manier stimuleer je niet alleen de verspreiding van jouw content, maar heb je ook meer controle over wat er over jouw bedrijf verteld wordt. Baken indien nodig ook duidelijk af welke informatie de werkomgeving mag verlaten en welke toch maar beter niet.

Kortom, je hebt ambassadeurs nodig om het nieuws over jouw onderneming te verspreiden en te promoten op het internet. Geef jouw werknemers ook de vrijheid en de kans om de kennis die ze opdoen binnen jouw bedrijf te delen met de wereld. Anderen helpen komt altijd goed over.

En nog een laatste punt, laat werknemers zichzelf blijven, ook als ze over het bedrijf communiceren. Authenticiteit is onbetaalbaar.


Kadonation, een verhaal van geven

Benieuwd naar het verhaal van het bedrijf waar ik voor werk? Kadonation heeft als missie een glimlach toveren op elk gezicht. En dit doen we aan de hand van mooie groepsgeschenken, nobele crowdfunding campagnes en een unieke cadeaubon.

Doorheen het jaar zijn er momenten die gevierd moeten worden, en daar horen cadeaus bij. Daarnaast zijn er ook momenten waarop financiële hulp nodig is, en dan is crowdfunding een mooi gebaar. En sommige momenten zijn een race tegen de klok, en dan biedt een cadeaubon soelaas.

Over die race tegen de klok. Alleen al het feit dat je tot hier aan het lezen bent geweest betekent dat je echt wel bezig bent met het welzijn van jouw medewerkers. Ondanks jouw drukke planning op het werk.

Je hebt waarschijnlijk ook al jouw zoektocht naar een eindejaarsgeschenk aangevangen? Je wilt namelijk niet dat 2020 op zijn einde loopt zonder jouw medewerkers te bedanken voor hun toewijding en ijver. In dat geval stel ik jou graag een prachtig eindejaarsgeschenk voor.

Heb je nog een minuutje de tijd voor het geluk van jouw werknemers? 😉

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment