‘Erasmus isn’t a year in your life, it is a life in a year.’  Studeren in het buitenland is voor heel wat mensen een ervaring om nooit meer te vergeten! Het is als het ware een kans om niet te laten schieten. Ikzelf liet deze kans wel schieten, maar ik heb ongelijk!

Waarom is Erasmus zo geweldig en hoe kan je best afscheid nemen? Ik zocht het uit voor jullie en ging ten rade bij collega Elisa, die in 2013 op Erasmus ging naar Salamanca. Ook voor degene die afscheid moeten nemen, zocht ik wat leuke geschenken uit om de Erasmusser in de bloemetjes te zetten. Blijf dus zeker lezen!

Elisa op Erasmus in Salamanca

Elisa op Erasmus in Salamanca

#LEUKWEETJE: in het academiejaar 2017-2018 ging een recordaantal van 5.789 Vlaamse studenten op Erasmus. Een student gaat gemiddeld 4,7 maanden naar het buitenland om te studeren of 3,7 maanden voor stage.

Cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)


Waarom Erasmus?

Je vertrekt op Erasmus en ik wil je graag nog eens extra moed inspreken om deze prachtige uitdaging aan te gaan! Deze redenen geven je nu al zin om te vertrekken:

Erasmus

Elisa op Erasmus in Salamanca

#1: Het geeft je carrière een boost. Erasmus is een pluspunt op je CV. Het geeft weer dat je zelfstandig bent en sterk in je schoenen staat. Je handje wordt bij een buitenlandse studie niet langer vastgehouden en je leeft niet meer in hotel mama! Voor sommige werkgevers is het zelfs een doorslaggevend element dat je op Erasmus bent geweest.

#2: Je maakt kennis met een nieuwe taal en cultuur! Het gaat vanzelf, maar tegelijkertijd is het een enorm voordeel: het leren van een vreemde taal. Je hebt geen keuze dan de nieuwe taal onder de knie te krijgen. Daarnaast word je ook ondergedompeld in de plaatselijke cultuur.

#3: Kom jezelf tegen. Als je alleen bent, leer je jezelf veel beter kennen. Uit kleine tegenslagen kan je veel opsteken en ook op geweldige momenten leer je jezelf intenser kennen. In een andere omgeving zal je namelijk anders reageren! Bye bye comfort zone!

erasmus

#4: Nieuwe vrienden én een reisexcuus voor je huidige vrienden. In alle hoeken van de wereld kan je nieuwe vrienden maken. Mede-Erasmussers, locals, … Gratis verblijf in verschillende landen: check! Ook je eigen vrienden kunnen genieten van jouw avontuur. Ze kunnen je bezoeken en hebben dankzij jou dus weer een reisexcuus.

#5: Erasmusbaby’s. Alle remmen zijn los tijdens je buitenlandse studie of stage. De kwaliteiten van de lokale schoonheden zullen je niet onberoerd laten. Wie weet verlies je je hart er wel. Eens weg van onder die kerktoren, altijd weg… Volgens een onderzoek van de Europese Commissie (2014) ontmoet meer dan 25% van de Erasmussers zijn of haar partner tijdens dit buitenlands avontuur. In datzelfde onderzoek staat ook dat al deze liefde op Erasmus al meer dan één miljoen baby’s voortgebracht heeft. Ga en vermenigvuldig u!


De populairste bestemmingen

#1: Spanje is de populairste bestemming om op Erasmus te gaan met 944 Vlaamse studenten. Heel wat studenten vallen voor het goede weer, de vriendelijke mensen en de overheerlijke tapas. Je leert er gratis en voor niets een wereldtaal en misschien ook wel Flamencoooo.

Erasmus

Avignon

#2: Frankrijk is niet langer de meest bezochte Erasmus bestemming met 821 studenten. Zeg voorgoed vaarwel tegen je ‘Frans-met-haar-op’. De Franse droom leven, in de elegantie van die prachtige steden met avant-garde clubs, interessante cultuur en het zachte klimaat. Klinkt goed!

#3: Nederland haalt eindelijk de top drie met 569 Erasmussers. Ons buurland valt vooral in de smaak bij de studenten die niet van talen houden. Het is een aangename bestemming, waar je in een gemoedelijke sfeer kan studeren, af en toe nog eens overhuis kan gaan en legaal weed mag roken!

erasmus

Amsterdam

#4: Verenigd Koninkrijk laat 491 studenten toe om hun Brits accent eindelijk bij te spijkeren. Het weer is er misschien niet zo goed, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de zalige omgeving!

#5: Duitsland klokt met 458 studenten af op de vijfde plaats. Eindelijk kan je de fameuze Berlijnse clubs onveilig maken!


Adios Amigos: afscheidsfeestje organiseren

Een afscheidsfeestje organiseren vereist wel wat organisatie! Maak op tijd een evenement aan en verstuur uitnodigingen naar iedereen die je zal missen zodat ze de datum kunnen vrijhouden. Zoek vervolgens een locatie die groot genoeg is. Elisa vierde haar afscheid in de tuin en dompelde deze onder in Spaanse stijl om de Salamanca vibes met haar vrienden en familie te delen!

Lees hier ook hoe je je droomreis kan waarmaken.

Het afscheidsfeestje van Elisa

Het afscheidsfeestje van Elisa


Afscheidscadeaus

We schreven al eerder een blog over cadeaus voor reisfanaten. Hier kan je alvast wat inspiratie opdoen! Kijk echter vooral hieronder naar deze originele afscheidscadeaus.

Een gepersonaliseerde CD

CD’s zijn pure nostalgie! Maak een CD met alle muziek die jullie altijd draaiden. Zo kan de Erasmusser de CD veel draaien om zich extra thuis te voelen als het nodig is. Pimp hem met wat leuke tekeningen (aan de juiste kant van de CD weliswaar)!

Erasmus

Boek vol vrienden

Toen een goede vriendin van mij een jaar naar Mexico trok, maakten we een boek waarin iedereen een tekstje of foto kon plakken. Zo had ze een aandenken aan ons tijdens haar geweldige reis!

erasmus

Polaroids

Wanneer Elisa haar zus op Erasmus ging, passeerde ze langs alle vrienden van haar zus om een Polaroid foto te trekken en een fijn tekstje te laten schrijven. Deze aandenkens verzamelde Elisa in een leuk doosje. Haar zus mocht het geschenk pas opendoen als ze was aangekomen op de bestemming. Ze was super blij met dit persoonlijke cadeau en hing alle Polaroids op in haar kamer als aandenken.

Erasmus

Het bucketlist boek voor op reis

In het bucketlist boek staan 250 dingen die je op reis, of dus op Erasmus gedaan moet hebben. Een ideaal geschenk om de Erasmusser nog wat extra uit te dagen!

bucketlistboek

Verkrijgbaar bij onze cadeaupartner Bol.com

Schrijf een liedje

Haal de songwriter in jezelf naar boven en schrijf een afscheidslied voor de Erasmusser. Op het feestje kan dit leiden tot hilarische, maar ook emotionele momenten!

Een Kadonation cadeaupotje

Iedereen kan geld gebruiken tijdens een buitenlandse uitwisseling, reis of stage. Steun je vriend of familielid financieel door een geldpotje op Kadonation op te starten. Breng alle vrienden en familie op de hoogte van de grootse reisplannen van de Erasmusser. Vertel in de beschrijving waarom je geld wilt verzamelen en deel de link met zoveel mogelijk mensen. Personaliseer het cadeau door met de thuisblijvers een leuke video op te nemen en toe te voegen aan het groepspotje.


erasmus
Bon voyage van het hele Kadonation team! Lees ook zeker deze vijf tips om zorgeloos te kunnen vertrekken. Vergeet daarnaast niet om voldoende foto’s te maken! 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment