Heel wat studenten stappen jaarlijks het vliegtuig op om te gaan studeren in het buitenland. Dat Erasmus razend populair is, dat weten we allemaal. ‘Erasmus isn’t a year in your life, it is a life in a year’ en heel wat jongeren willen deze ervaring dan ook van hun Bucketlist kunnen afstrepen. Maar, wat kost dat allemaal? Ik ging op zoek naar het Erasmusbudget!

studeren

Daarvoor ging ik weeral ten rade bij collega Elisa, die in 2013 op Erasmus ging naar Salamanca en enkele andere vriendinnen uit mijn richting.


De aanvraag

Als je gaat studeren in het buitenland, moet je een aanvraag indienen. De universiteit regelt vanaf daar het grootste deel. Deze procedure kost niets en is dus volledig gratis. Ook hoeft er geen inschrijvingsgeld betaald te worden.

studeren in het buitenland


De reiskosten

De reiskosten naar de Erasmusbestemming zijn natuurlijk afhankelijk van land tot land. Voor een standaard ticket met voldoende bagage binnen Europa kan je echter rekenen op 350 euro heen en terug als je op specifieke data wilt reizen. Voor een uitwisseling buiten Europa moet je een veel groter budget rekenen.

TIP: bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je genieten van een speciale Erasmusaanbieding. Hierbij koop je een heen-en-terug ticket waarbij je de datum van terugreis kosteloos kan wijzigen.


Verzekering

Studenten hebben een studentenongevallenverzekering: say what? Deze loopt ook door wanneer je op Erasmus bent. Je kan echter ook iets meemaken buiten de schoolmuren. Daarom moet je je familiale verzekering even nakijken. Soms dekken deze verzekeringen geen verblijf in het buitenland, maar meestal wel. Bij deze geen extra kosten!

Ook de ziekteverzekering is geldig op verplaatsing, althans binnen Europa. Ga je op uitwisseling buiten Europa? Dan neem je best een reisbijstandsverzekering.

erasmus studeren in het buitenland


Verblijf

De levensstandaard is in sommige landen aanzienlijk hoger dan in andere landen. Het spreekt voor zich dat leven in Stockholm duurder is dan in Athene. Ik deed een rondvraag en gemiddeld wordt er voor een verblijf in het buitenland 350 euro per maand gerekend. Dit is gelijk aan de kostprijs van mijn eigen kot in Gent.

Meestal kiezen studenten op Erasmus om te verblijven in Erasmushomes. Daar zitten ze dan samen met alle andere uitwisselingsstudenten.

studeren in het buitenland


Erasmus life

Ook hierbij is het moeilijk één bedrag op het weekbudget te plakken. Het leven is nu eenmaal duurder in bepaalde landen en goedkoper in andere. Bij een rondvraag kwam ik uit op een weekbudget van gemiddeld 60 euro per week.

studeren in het buitenland


Verzachtende beurzen

Als je op Erasmus gaat kan je ook beroep doen op een beurs. Afhankelijk van de bestemming binnen Europa, kan je van 235 tot 335 euro krijgen per maand. Als je recht hebt op een Vlaamse studietoelage, krijg je nog 100 euro extra per maand. Voor landen buiten Europa krijg je een hoger budget.

studeren in het buitenland


Dit alles geeft ons een kostprijs van 2180 euro voor 6 maanden!

Lees ook zeker deze blog over het wereldreisbudget!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment