Het pensioen wordt vaak gezien als een ‘gouden tijd’. Omdat de werkverplichtingen wegvallen en je vanaf nu kan kiezen wat je gaat doen, verwacht iedereen dat het pensioen geweldig is. Voor sommigen is dat zo en kon het pensioen niet vroeg genoeg beginnen, maar anderen hebben moeite met deze nieuwe levensfase. Zij hebben het moeilijk met hun draai te vinden en hun tijd nuttig in te vullen. Ontdek hier wat er allemaal te beleven valt wanneer je met pensioen gaat!

met pensioen gaan


Een goede voorbereiding

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het pensioen. Zo val je niet in een zwart gat eens de nieuwe levensfase begonnen is. Je hebt niet enkel heel wat tijd, maar ook een verlies aan betekenis. Werken is erg belangrijk in onze maatschappij en vaak wordt onze identiteit hierop gebaseerd. Heel wat gepensioneerden vragen zich dan ook af wat hun betekenis is en hoe anderen hun bestaan waarnemen. Ze weten niet goed meer hoe ze zichzelf kunnen karakteriseren.

Deze periode voorbereiden doe je best in samenwerking met je partner en/of familie. Tip voor de partner: verwacht niet dat de gepensioneerde meteen alle vervelende taken die waren blijven liggen gaat doen. Geef hem of haar tijd om de overgang te maken.

Om het pensioen goed in te zetten is het belangrijk een afscheidsfeest te houden, zowel op het werk als in huiselijke sfeer. Dit afscheidsfeest helpt om de werkcarrière goed af te sluiten en afscheid te nemen van de collega’s, maar ook om de nieuwe levensfase positief in te zetten.

met pensioen gaan

Je krijgt dan geschenken van je collega’s, vrienden en familie die je misschien al een zetje geven naar zingeving van de nieuwe levensfase toe.

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU


Met pensioen, wat nu?

Er is heel wat mogelijk, van vrijwilligerswerk tot eindelijk die grote reis maken, van opnieuw studeren tot meer tijd voor kleinkinderen en activiteiten samen doen. Ga in eerste plaats na of er zaken zijn die je altijd al wou doen en er nooit van kwamen. Stel een bucketlist op en plan hoe je deze gaat afwerken.

Neem de eerste maanden de tijd om rustig thuis te zijn, de krant grondig te lezen, wat in de tuin te werken, … Hou je niet van rust? Dan kan je beter meteen aan die bucketlist beginnen!

Bespreek je plannen met je partner. Door jouw pensioen veranderen er zaken aan jullie relatie en aan het gezamenlijk ritme. Jullie moeten samen bespreken hoe het pensioen zal ingevuld worden. Je partner heeft waarschijnlijk goede ideeën en zo staan de neuzen in dezelfde richting.

Activiteiten met de kleinkinderen

Grootouders zijn dol op hun kleinkinderen. Doordat je moet gaan werken is er niet genoeg ruimte om je kleinkinderen te zien. Nu je met pensioen bent, moet je de koe bij de horens vatten. Plan tweewekelijks een daguitstap of een activiteit met de kleinkinderen om samen iets te ondernemen. Je kan aan je dochter of zoon voorstellen of je een dag op de kinderen mag letten. Fijn voor iedereen!

met pensioen

Vakantie

Als gepensioneerde ga je met vakantie wanneer je wilt zonder vrijaf te moeten nemen. Je bepaalt zelf wanneer en hoe lang je wilt gaan. Droom je er al lang van om een grote reis te maken? Wil je graag een rustige vakantie of eerder een avontuurlijke of culturele?

Ook in eigen land kan je op vakantie gaan. Een mooie wandel- of fietstocht of een bezoek aan een stad in de buurt. Een uitje verruimt meteen je geest. Neem dan de tijd om eindelijk dat boek te lezen dat al jaren op het schab staat!

Tip: kijk na of er een seniorenkorting is! Op heel wat bezienswaardigheden is deze korting geldig. Dit kan in het begin confronterend zijn, maar geniet er toch maar van ;).

P.S.: nog een gouden tip van collega Elisa voor de avontuurlijke gepensioneerden: in sommige skigebieden mogen senioren gratis skiën. Maar breek geen been. 😉

met pensioen

Heel wat gepensioneerden maken van hun pensioen gebruik om met de familie op vakantie te gaan. Dan is het heel wat gemakkelijker om een moment te vinden waarop iedereen beschikbaar is.

met pensioen

Vrijwilligerswerk

Heel wat mensen die met pensioen gaan, doen vrijwilligerswerk omdat ze het jammer vinden om niet meer te kunnen gaan werken. Ten eerste geeft het betekenis aan je leven, maar ook sociaal heeft het een enorme impact. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, dus je moet je wel echt willen engageren. Mensen die houden van structuur kiezen best voor vrijwilligerswerk met vaste dagen. Mensen verwachten je en waarderen je aanwezigheid.

Je kan aan de slag als vrijwilliger in de zorgsector, de sportclub, als bejaardenhelper, buurtwerker, lesgever, huiswerk begeleider, animator, …

met pensioen

Terug op de schoolbanken

In mijn derde jaar op de universiteit volgde er een gepensioneerde het vak macro-economie. Dit is misschien ook een ideetje voor jou! Volg een theoretische opleiding aan de universiteit, volg gewoonweg enkele vakken (gratis) of ga voor praktische lessen zoals tuinieren, bloemschikken, kooklessen, computerlessen of leer een nieuwe taal.

Blijf in vorm

Nu je eindelijk tijd hebt, is er geen excuus meer om niet te gaan sporten. In beweging blijven is positief voor je fysieke en mentale gezondheid. Wist je dat je tijdens het sporten endorfine aanmaakt? Dit zal ervoor zorgen dat je door jouw pensioen huppelt en straalt. Geniet ervan!

met pensioen sport

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment