Heel wat crowdfunding websites beweren dan wel dat ze gratis crowdfunding aanbieden, niets is minder waar. Ze zullen kosten aanrekenen aan de organisator of aan de gebruiker. Meestal wordt er een percentage afgehouden van elke storting of het totale ingezamelde bedrag, en daarnaast worden er vaste transactiekosten per transactie aangerekend. Resultaat? Onvoorspelbare kosten! Je weet dus niet hoeveel je aan het einde zal overhouden.

Is het nu niet net de bedoeling om geld in te zamelen voor een bepaald project? En daar dan zo weinig mogelijk kosten op te betalen, met het hoger doel in het achterhoofd? Kan crowdfunding ooit gratis zijn?

Een ‘gratis’ platform

Geen enkel crowdfunding platform is helemaal gratis. Dit omdat elk crowdfundingplatform zelf transactiekosten moet betalen, en ze deze ergens moeten recupereren. Hierbij enkele voorbeelden:

crowdfunding doneeractie 2

Dit is een mooi voorbeeld van een ‘gratis’ crowdfundingplatform. In de ene zin beweert men dat het platform gratis is, maar net er onder maken ze meteen melding dat er een commissie afgehouden wordt.

gratis crowdfunding

Ook bij bovenstaand platform wordt er een bedrag aangerekend bovenop de donatie. Dit bedrag komt ten laste van de donateur, waarbij de transactiekosten per transactie aan de bijdrager aangerekend worden.

gratis crowdfunding 2

Dit platform werkt dan weer met een commissie van 4% op het totaalbedrag + 2,5% per transactie + 0,25 euro per transactie. Aangezien het onmogelijk is om op voorhand te voorspellen hoeveel donateurs een bijdrage zullen storten, en hoe hoog die bijdrages zullen zijn, kan je op het einde van de rit wel eens voor een verrassing komen te staan.

Gratis crowdfunding is een fabeltje

Crowdfunding volledig gratis maken is spijtig genoeg niet mogelijk, ook niet voor Kadonation. Het is niet mogelijk om deze service helemaal gratis aan te bieden, omdat we zelf ook nog transactiekosten moeten betalen. Daarom rekenen we 4% all-in transactiekosten. Andere platformen voeren vaak een minder transparante prijszetting. Het wordt dan moeilijk om te voorspellen wat je zal moeten betalen. Je zal websites moeten uitpluizen om de kosten te vinden en ze vervolgens te kunnen schatten. Bij ons weet je dat je 4% moet betalen op het opgehaalde bedrag en that’s it! Geen addertjes onder het gras! 

Waarom zouden mensen zo veel geld moeten afstaan bij het lanceren van een crowdfunding, als het ook anders kan? Bij ons heb je op voorhand zekerheid over wat je zal overhouden met ons donation-based crowdfundingplatform. Hierbij geven we nog tips & tricks voor een succesvolle campagne!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment