Ben je van plan om binnenkort een crowdfundingactie op poten te zetten? Dat is super goed nieuws! Zoals met bijna alles is de uitdrukking ‘bezint eer ge begint‘ ook bij crowdfundingcampagnes eentje om in het achterhoofd te houden. Hoe beter je voorbereiding, hoe succesvoller je campagne en hoe meer geld je kan inzamelen! Waarschijnlijk weet je ondertussen al waarom je aan crowdfunding wil doen, anders was je hier natuurlijk niet terecht gekomen.

Geld inzamelen voor een goed doel, een project, of iets anders is niet gemakkelijk! Eens je het juiste platform hebt gevonden, heb je al een heel belangrijk deel gecovered, maar dan zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden als je een succesvolle crowdfundingcampagne wil opzetten. We zetten ze op een rijtje!-

1 – Zorg voor een goede beschrijving

Uit je beschrijving moet duidelijk blijken waarom er geld wordt ingezameld, mensen willen lezen waar het geld naartoe gaat! Geef in je beschrijving een duidelijk antwoord op de wie – wat – waar – wanneer – waarom en hoe- vragen. Hoe meer bewijsmateriaal je aanlevert, hoe geloofwaardiger en minder wantrouwen er zal zijn. Maak bv. een video met uitleg, voorzie foto’s, krantenartikels, af en toe updates, … Zorg er ook voor dat het publiek je leert kennen.

Een goede beschrijving is bijvoorbeeld:

Goede beschrijving voor crowdfundingactie

2 – Voeg een foto toe

Door een passende foto toe te voegen, verhoog je de geloofwaardigheid van je crowdfundingcampagne! Maak van de foto gebruik om te laten zien naar wie, wat of waar het ingezamelde geld gaat. Kies daarbij voor een echte foto en pluk er geen van het internet, daardoor gaat je geloofwaardigheid net naar beneden.

3 – Verspreid je campagne!

Zorg dat je campagne bij zo veel mogelijk mensen terecht komt! Deel ze via je eigen social media kanalen als Facebook en Instagram. Communication is key, dus je kan eventueel ook een Facebookpagina aanmaken voor je project. Deel de link via e-mail en laat je vrienden ook allemaal delen. Het is nodig om herhaaldelijk mails te versturen. Je eerste mail moet vooral enthousiasmerend klinken. Je tweede mail stuur je een week daarna en is eerder een herinnering. Daarnaast is het aangeraden om urgentie te gebruiken en duidelijk te maken wat de looptijd van je campagne is.

Om een nog groter bereik te halen, kan je de campagne ook voorstellen aan de lokale pers, wie weet schrijven zij er ook wel een stukje over! Contacteer hen als je 50% van je doelbedrag hebt verzameld. Vanaf dan heb je een goed idee en een draagvlak.

Vergeet ook niet om de schenkers te bedanken voor hun bijdrage! Zo zorg je dat je crowdfundingcampagne gaat leven. Positieve mond-aan-mond reclame kan je zeker gebruiken!

4 – Zorg voor bijdrages al voor de campagne publiek verspreid wordt

Voorzie al bijdragen onmiddellijk als je de campagne opstart en dus voordat de campagne publiek verspreid wordt. Zelf het goede voorbeeld geven is erg belangrijk. Mensen die niet dicht bij het project staan, zullen de indruk krijgen dat de campagne ‘hot’ is. Over het algemeen smullen mensen van succesverhalen. Een project is succesvol als je minimaal 20% van het eindbedrag ophaalt tijdens de eerste campagneweek. Zorg dus dat je snel van start kan gaan en al succesvol lijkt voor je begint. Op die manier zullen mensen sneller overtuigd zijn om bij te dragen.

5 – Personaliseer je URL

Door je URL te personaliseren zal hij gemakkelijk te vinden zijn en zal het meteen duidelijk worden over welke campagen het gaat.  Een voorbeeld hiervan is: kadonation.com/c/help-sint-maarten. Zo komt je campagne beter en duidelijker over. Je kan de link dan overal gemakkelijk beginnen delen. Ook de pers kan deze link gebruiken onderaan hun artikels.

Voor je het weet heb je het vooropgestelde bedrag (of meer!) verzameld en kan je spreken van een succesvolle crowdfundingcampagne. Zet je campagne nu op bij Kadonation!

6 – Plaats achteraf nog een update

Het is altijd leuk dat mensen exact weten wat er met hun bijdrages gebeurd is. Daarom is het een goed idee om, nadat het geld besteed is, een update te posten zodat alle bijdragers weten waar het naartoe is gegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s, of concrete zaken!

 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

1 Comment

Leave a Comment