Bij een huwelijk draait het om liefde en schoonheid, maar eigenlijk ook een beetje om traditie. Heel wat huwelijkstradities gaan al decennia of zelfs eeuwen mee waardoor we niet meer weten waar ze vandaan komen. Daarnaast kent ook elke cultuur en religie eigen tradities.

Huwelijkstradities overal ter wereld

Uit nieuwsgierigheid ging ik op zoek naar de meest opmerkelijke huwelijkstradities in de wereld. Ik ontdekte waarom we een trouwring aan ons linkerhand dragen, hoe we boze geesten verjagen en hoe we een gelukkig huwelijk garanderen.

Over trouwringen

Een trouwring is een cirkel. In bepaalde culturen staat dit symbool voor heelheid en perfectie. Daarnaast belichaamt de cirkel de begrippen eeuwigheid en oneindigheid. Een trouwring symboliseert dus de perfecte en eeuwige liefde van het huwelijkspaar.

In andere culturen en huwelijkstradities verbeeldt de ring geen oneindigheid, maar eenheid. Hierbij vullen twee afzonderlijke helften elkaar aan. Net zoals de echtgenoten elkaar aanvullen.

Huwelijkstradities: trouwringen

Het dragen van een trouwring zoals wij ze kennen zou teruggaan tot de oude Egyptenaren. Zij maakten bijna 5000 jaar geleden voor het eerst trouwringen van goud en zilver, eventueel versierd met sier- of edelstenen. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen droegen de trouwring al om de ringvinger van de rechterhand. Zij geloofden dat de ringvinger via de vena amoris (Latijn voor de ader van de liefde) verbonden is met het hart.

Huwelijkstradities: trouwringen

En zo was de bekendste van alle huwelijkstradities een feit. Maar naast de traditionele trouwring zijn er nog enkele opvallende liefdesringen met elk hun eigen verhaal en betekenis.

De Claddagh-ring

Deze ring is een traditionele Ierse liefdesring en bestaat uit een gekroond hart, vastgehouden door twee handen. Het hart staat symbool voor liefde, de kroon voor loyaliteit de handen voor vriendschap. Aan de manier waarop iemand de ring draagt, zie je of iemand vrijgezel, verliefd, verloofd of getrouwd is.

  1. Vrijgezel: aan de rechterhand met de punt van het hart van je af.
  2. Verliefd: aan de rechterhand met de punt naar je toe: verliefd.
  3. Verloofd: aan de linkerhand met de punt van het hart van je af.
  4. Gelukkig getrouwd: aan de linkerhand met de punt naar je toe.

De Bichiya-ring

Getrouwde Hindu vrouwen dragen deze ring. Maar in plaats van aan de hand, dragen ze deze ring aan de tenen. Normaal gezien draagt de vrouw een ring aan elke voet, telkens aan de teen naast de dikke teen. Volgens de traditie mag de Bichiya-ring niet gemaakt zijn van goud aangezien goud niet onder de gordel mag gedragen worden. Daarnaast wordt er ook gezegd dat de lichte druk op de tweede teen goed is voor de baarmoeder en dus om kinderen te baren.

Boze geesten en demonen wegjagen

Boze geesten en demonen zijn uiteraard niet welkom op een huwelijk en moeten daarom weggejaagd of misleid worden. Voor je met jouw ogen rolt en denkt ‘al dat bijgeloof’, weet wel dat enkele heel bekende huwelijkstradities zijn ontstaan vanuit dit bijgeloof.

Het kabaal van de rammelende blikjes achter de auto of een stoet toeterende auto’s was oorspronkelijk bedoeld om de demonen weg te jagen en zo een gelukkig huwelijk tegemoet te rijden.

Daarnaast hadden bruidsmeisjes oorspronkelijk de taak om de boze geesten te misleiden. Hiervoor droegen ze een jurk die lijkt op de bruidsjurk om de kwade geesten in de war te brengen en de bruid te sparen van een vloek.

Huwelijkstradities: de belangrijke rol van de bruidsmeisjes

Ook het bruidsboeket diende oorspronkelijk om kwade geesten af te schrikken. Vroeger bestond het bruidsboeket niet uit bloemen maar uit knoflook en sterke kruiden. Deze sterk geur hield de boze geesten weg bij het kersverse bruidspaar. De Britse Queen Victoria was de eerste die de knoflook en kruiden verving door bloemen.

En tenslotte zou de traditie om de bruid over de drempel te dragen ook te maken hebben met de boosaardige geesten. Een eerste versie vertelt dat de bruidegom de bruid over de drempel draagt om de slechte geesten van het ouderlijk huis van de bruid niet mee binnen te nemen. Een tweede versie beweert dat dit is om te vermijden dat de demonen onder de jurk van de bruid gluren.

Huwelijkstradities: de bruid over de drempel dragen

Huwelijkstradities voor een gelukkig huwelijk

De trouwdag betekent de start van een gelukkig huwelijk. En dan mag absoluut niets in de weg staan van het huwelijksgeluk. Maar wat als een ongelukkig huwelijk in jouw sterren geschreven staat?

Dan ben je een Mangalik. Volgens een hindoe-bijgeloof gebeurt dit, heel kort uitgelegd, wanneer je onder invloed van Mars geboren bent. Als je als vrouw een manlik dosh in jouw horoscoop hebt, heeft dit gevolgen voor jouw huwelijk. De echtgenoot zou namelijk vroegtijdig sterven. Maar door eerst met een boom of een klei pot te trouwen om deze vervolgens om te hakken of kapot te slaan ontdoet de vrouw zich van deze kwaadaardige invloed. Hierna kan ze met een gerust hart trouwen met haar verloofde van vlees en bloed.

Mangala Dosha - trouwen in India en Nepal

Nog een bijgeloof, dichter bij huis

Is er één uit Engeland en luidt als volgt:

Something old, something new
Something borrowed, something blue
and a silver sixpence in your shoe.

De traditie zegt dat de bruid op de huwelijksdag iets oud, iets nieuw, iets geleend, iets blauw en een een oude Engelse munt hoort te dragen.

Something old staat symbool voor continuïteit. Hierbij krijgt de bruid iets, vaak een sieraad, van een vrouw die al lang gelukkig is in haar huwelijk, bijvoorbeeld de moeder of oma.

Something new staat voor de toekomst. Dit is het meest eenvoudige onderdeel aangezien vaak de bruidsjurk en schoenen nieuw zijn.

Something borrowed brengt een toekomst vol weelde. Hierbij leen je iets van een familielid of vriend en betekent dit dat zijn hun geluk overbrengen en dat je altijd kan rekenen op hun steun.

Something blue staat voor bescheidenheid en trouw. Een blauw detail mag dus niet ontbreken aan de outfit!

En de sixpence, die wordt door de vader van de bruid in haar linkerschoen geplaatst als teken van geluk en voorspoed in het huwelijk.

Huwelijkstradities: happily ever after

Leuke weetjes om af te sluiten

Mannen die hun geliefde ’s ochtends een kus geven, leven vijf jaar langer dan mannen die dat niet doen. De dag met een kus begonnen is half gewonnen.

De meeste huwelijken worden gesloten in Las Vegas met 100.000 bruiloften per jaar, gevolgd door Hawaï met 25.000 bruiloften per jaar.

De meeste huwelijken worden gesloten in Las Vegas met 100.000 bruiloften per jaar, gevolgd door Hawaï met 25.000 bruiloften per jaar.

In Zweden krijg je de kans om op het trouwfeest de bruid en bruidegom te kussen. Wanneer de bruidegom de ruimte verlaat, mogen alle mannen die aanwezig zijn de bruid kussen. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook!

Vroeger mocht alleen de man de vrouw ten huwelijk vragen. Andersom was absoluut uit den boze, behalve op 29 februari. Op schrikkeldag mogen de vrouwen de mannen ten huwelijk (en ten dans) vragen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk meer en meer vrouwen die zich hier helemaal niks meer van aantrekken en de man ten huwelijk vragen. You go, girls!

Heeft februari negentwintig dagen,
dan mogen de meisjes de jongens vragen.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment