Ik heb het me altijd al afgevraagd: wie zal ik uitnodigen op mijn trouwfeest? Het lijkt nog wel gemakkelijk, maar het blijkt al snel dat ik aan veel té veel volk kom. Spijtig genoeg is het gewoon niet mogelijk om écht iedereen uit te nodigen. Vraag je die ene tante, die je bijna nooit ziet, op je bruiloft? Nodig je al je collega’s van je huidige en vorige jobs ook uit? Wij geven enkele tips waardoor die gastenlijst opstellen een fluitje van een cent wordt!

trouwen

#Trouwtip: neem een kijkje op deze trouwcommunity om meer informatie te verzamelen over de mooiste dag van je leven. De community is nog volop aan het uitbreiden, wees er van in het begin bij!


Een snelle test

Bij sommige gasten weet je het gewoon dat ze erbij moeten zijn op je bruiloft, maar bij anderen is het iets minder evident om de keuze te maken. Door deze vragen te beantwoorden weet je binnen de minuut of een bepaald persoon moet komen op je trouwfeest of niet!

trouwfeest


Gastenlijst in 4 stappen

Stap 1: Brainstorm erop los

In eerste instantie mag je het allemaal erg groot zien. Denk even niet na over de kosten die eraan vasthangen, maar denk gewoon wie er allemaal een potentiële gast is. Eerst maak je apart van je partner een lijst en daarna leg je deze samen. De lijst zal waarschijnlijk ellenlang zijn, maar de dubbeltjes kan je alvast schrappen. Verdeel ze eventueel in categorieën om alles overzichtelijk te houden. Doe het ook meteen op de computer. Handgeschreven lijsten zijn niet overzichtelijk en dan mis je de zoekfunctie meteen.

Schrijf ook direct de gasten op die je niet op je trouwfeest wilt zien. Mensen waar je een slechte historie mee hebt of die heel irritant worden door alcohol bijvoorbeeld. #sorrynotsorry

Stap 2: Label en delete zo veel mogelijk gastengastenlijst

Als je al een locatie in gedachten hebt, weet je meteen het maximum aantal gasten. Als je niet iedereen kan uitnodigen, mag je stante pede beginnen schrappen. Het is ook fijner om niet te veel volk uit te nodigen, want je zal de avond zelf iedereen moeten begroeten. Let op, want op je trouwfeest is tijd echt kostbaar. Werk daarom met labels in verschillende kleuren. Je hebt het label +//twijfel. Overzicht is key bij het maken van een gastenlijst.

Mogen kinderen meekomen naar jouw bruiloft? Een belangrijke kwestie als je het mij vraagt. Als je naar een kinderloos feest verlangt, dan schrijf je op de enveloppe ‘Meneer & Mevrouw …’, terwijl je anders ‘Familie …’ schrijft.

Mogen je gasten een plus one meenemen? Partners kan je mee uitnodigen als ze echt al langer samen zijn. Bij vrienden en familie is dit bijna vanzelfsprekend. Bij collega’s zit er daarentegen wat speling op. Collega’s zullen sowieso samen naar je feest komen en daarom niet persé een partner nodig hebben.

Tip: Er kunnen altijd mensen zijn die jou een gevoel van ‘verplicht uit te nodigen’ geven. Dit is echter nergens voor nodig. Het is jouw bruiloft, dus jij beslis wie er wel en niet komt. Enkel gasten met wie je een goede en leuke band hebt, horen aanwezig te zijn.

Stap 3: Overloop de gasten meerdere keren

Iemand essentieel vergeten is onvergefelijk. De meest vanzelfsprekende gasten zal je dan ook het snelst over het hoofd zien. Je gastenlijst aandachtig overlopen is dus erg belangrijk. Leg hem ook soms eens weg, om het overzicht te bewaren in je hoofd. Wie weet ontdek je wel een gast die je was vergeten.

Stap 4: Ready, set go!

Zo, jouw gastenlijst is helemaal klaar! Nu kan het echte werk beginnen.


Het gastenboek

Bij een gastenlijst hoort onlosmakelijk een gastenboek!

#1: Geef-ons-ideetjes&advies Gastenboek

gastenboek

Als je getrouwd bent, zeggen ze dat de sleur erin kan kruipen. Voorkom dit al op jullie trouwfeest door een DATE JAR te maken. Al je gasten mogen dan een leuk date-ideetje noteren voor de nieuwe Mr. and Mrs. Weten jullie na verloop van tijd niet meer wat doen als date? Dan kan je er simpelweg eentje uit het potje vissen.

Na het geven van het ja-woord start er een heus avontuur voor jullie als kersvers bruidspaar . Een gewaarschuwd trouwpaar is er twee waard, dus goed advies over het huwelijk is meer dan welkom. Wie zou er zijn ongezouten advies durven geven? Je naasten natuurlijk. Laat weten dat je hun trouwadvies op prijs stelt. Zorg voor pen en papier en vraag je gasten om hun beste advies op te schrijven, dat jullie dan pas na een jaar zullen openen – wanneer het écht nodig is. Jullie hoeven dan in geval van nood alleen nog een briefje uit jullie adviesbokaal te halen. Eeuwige dank aan de aanwezigen van het huwelijksfeest!

#2: Visueel aantrekkelijk gastenboek

guest book

Een visueel aantrekkelijk gastenboek is sowieso beter dan een standaard exemplaar. Ik zocht wat leuke voorbeelden waaruit je inspiratie kan halen! Denk bijvoorbeeld aan een kader waar iedereen een hartje met zijn naam op, in moet steken tot deze vol zit. Of een grid met allemaal persoonlijke briefjes van de gasten. Ook de cliché polaroids blijven het goed doen. Hang ze op, of laat ze in een boek plakken.

Joepie, nu ben je echt bijna klaar voor je trouwfeest!


Meer interesse in onze trouwblogs? Check dan zeker onze meest complete trouwchecklist!

Heeft je vriend(in) net een aanzoek gedaan? Op deze 5 originele manieren kunnen jullie de verloving aankondigen

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment