Een moeilijke kwestie in de hedendaagse tijden: vraag je de ouders van je toekomstige nog om toestemming om te trouwen of niet? En hoe vraag je de hand van je liefste dan aan je schoonouders? Ik deed even een rondvraag op verschillende forums of het een go is of een absolute no go. De hand vragen aan je schoonouders: zo doe je dat! 

En de hand vragen van je partner zelf, dat doe je aan de hand van deze tips!

hand vragen

#Trouwtip: neem hier een kijkje om meer informatie te verzamelen over de mooiste dag van je leven! 


De hand vragen: de cijfers

Bij mijn rondvraag antwoordden er 400 dames. Hieruit kon ik besluiten dat 53% van de partners nog steeds de hand vragen aan de schoonouders en 47% dit niet meer doet. De tijden zijn dus duidelijk aan het veranderen en er is bijna een gelijke verdeling te zien. De hand vragen aan de schoonouders is dus geen noodzaak meer. Hou wel in gedachten dat schoonouders het echt op prijs stellen als je hun mening vraagt en hen dus duidelijk waardeert, al is het eigenlijk maar een formaliteit in de meeste gevallen.

hand vragen

De meesten vragen vooral de hand aan de vader van de toekomstige verloofde. In de hedendaagse maatschappij wordt de vraag echter ook geregeld aan beide schoonouders gesteld. Hier zou ik zelf ook voor opteren in die positie, om beide ouders gelijk te behandelen. Zo lijkt het niet of je meer belang hecht aan de zegen van je toekomstige schoonvader, dan die van de schoonmoeder. Sommige respondenten spraken er ook over dat ze hun ouders spijtig genoeg al hadden verloren. In dat geval wordt er meestal beroep gedaan op de grootouders of kinderen (als die er al zijn) om blessing te vragen.


Leugentje om bestwil

Voor één keer in je relatie mag je eens echt stiekem doen! Je vriendin mag natuurlijk niet weten dat je haar ten huwelijk zal vragen, want dat moet absoluut een verrassing blijven. Daarom moet je even wat smoesjes verzinnen waarom je weg bent. Over where abouts lieg je normaal niet, maar dit is echt een uitzondering! Wedden dat je partner niets doorheeft? Over een leugentje om bestwil gesproken! 


Het klassieke etentje of dé fles

Heel wat mannen (of vrouwen), vragen de hand van de partner door te gaan eten met de schoonouders. Dit is het ideale moment om de belangrijke stap te bespreken. Je kan dan je tijd nemen om alles eens te doorlopen en gezellig wat bij te kletsen. Daarnaast is het een klassieker om een flesje te kopen en te gaan af geven. Op dat moment kan je de vraag afvuren!

hand vragen


Certificaat van overnamehand vragen toestemming

Als je van nature een grapjas bent, kan je je schoonouders een ‘Certificaat van overname’ laten tekenen. Hier moeten ze dan hun handtekening onderzetten en dan is de overname van hun dochter officieel. Als je je liefste dan ten huwelijk vraagt, kan je dit certificaat ook aan haar tonen. Ze zal het vast en zeker grappig vinden! Ja hoor, ook de hand vragen aan je schoonouders kan in een originele jasje worden gestoken en een uitzonderlijke aangelegenheid worden. Ik gaf eerder al originele ideetjes om je verloving aan te kondigen.  Met het certificaat van overname erbij, ben je sowieso al origineel! Een leuke foto van de schoonpapa en -mama die het certificaat vasthouden en klaar is kees.


Hoe Fabrice de hand vroeg aan zijn schoonouders

Fabrice heeft zijn vriendin in februari ten huwelijk gevraagd in New York. #smelt! Natuurlijk zei ze ja!

new york hand vragen

Ook Fabrice vroeg de hand van zijn liefste aan zijn schoonouders. Hij vroeg zowel toestemming aan zijn schoonvader als -moeder. Dit deed hij allebei op een ander moment. Hij vuurde de vraag af naar zijn schoonpapa tijdens een verbouwing. Eleni was daar niet bij omdat ze andere plannen had. Het ideale moment dus voor Fabrice om de vraag te stellen! Van man tot man, tijdens verbouwingen: beter wordt het niet. De mama van Eleni kon hij dan weer ontroeren terwijl hij de vraag stelde. Zijn schoonmama werkt op de bank, dus tegen Eleni vertelde hij dat hij wat bankzaken moest gaan regelen. Een goede dekmantel als je het mij vraagt! Zo kwam Eleni niets te weten en kreeg Fabrice de zegen van beide ouders. In New York sprong ze dan ook een gat in de lucht!


Zo, verzamel alle moed, stap op je toekomstige schoonouders af en ga de hand vragen! De zegen ontvangen? Dan komen deze 8 leuke trouwideetjes voor een onvergetelijk trouwfeest zeker en vast van pas! En oh, wij zochten ook uit welk budget jullie zeker moet voorzien voor jullie huwelijk

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment