Als je trouwt, heb je de keuze om enkel voor de wet te trouwen, of voor de wet én de kerk. Vroeger trouwde bijna iedereen voor de kerk, maar tijden zijn duidelijk aan het veranderen. In de hedendaagse maatschappij trouwt heel wat minder volk kerkelijk! Ik deed een rondvraag om de populariteit van trouwen voor de kerk in kaart te kunnen brengen. Ontdek hier of het hot or not is!

trouwen voor de kerk

#Trouwtip: neem een kijkje op onze trouwcommunity om meer informatie te verzamelen over de mooiste dag van je leven! 


Burgerlijke trouw wint populariteit

trouwen voor de kerk

Bij een navraag die ik deed op verschillende fora, antwoordde 70% van de deelnemers voor een burgerlijke trouw te kiezen. Slechts 30% van de 400 respondenten zal trouwen voor de kerk. Trouwen voor de kerk boet dus duidelijk serieus in aan populariteit. Niet iedereen houdt tegenwoordig dus nog van de romantiek en manier om liefde te laten bezegelen door God. Vroeger was trouwen pas echt als je voor de kerk gehuwd was.


Eerst voor de wet, dan pas voor de kerk

trouwen voor de kerk

De Belgische overheid ziet een burgerlijk huwelijk als de officiële trouw. Je moet dan minstens 14 dagen voor de geplande huwelijksdatum een aangifte van huwelijk doen. Dan kan je trouwen in de gemeente waar één van de aanstaande tortelduifjes is ingeschreven in het bevolkings-, wacht-, of vreemdelingenregister. Als je in het buitenland woont kan je trouwen in de laatste woonplaats van jou of je partner, woonplaats van een bloedverwant, of geboorteplaats van jullie.

Daarna kan je pas trouwen voor de kerk. De wet verplicht immers om eerst burgerlijk te trouwen en dan pas een religieuze bruiloft te houden. Hier kan niet van worden afgeweken.


Trouwen voor de kerk

Een dominee of pastoor zal het kerkelijk huwelijk inzegenen. Je legt je huwelijk in de handen van God en legt een trouwgelofte af. In het kerkelijk huwelijk hebben zowel de bruid als bruidegom één of twee getuigen. Zij staan bij de plechtigheid naast het huwelijkspaar. Soms wordt er in een kerkelijk huwelijk een eucharistie gedaan met hostie. Na de plechtigheid ontvang je een huwelijkskaars. Ook de trouwringen worden gegeven aan elkaar. Deze worden traditioneel gezien aan de linkerhand gedragen, aan de ringvinger. Hoe je het zelf doet, is natuurlijk volledig je eigen keuze.

trouwen voor de kerk

Tegenwoordig zal wie wil trouwen voor de kerk, eerst zijn geloof moeten verdiepen in drie voorbereidende sessies van twee uur. Zo zal de kerk het aanstaande koppel intens begeleiden.


Maar één keer kerkelijk huwen

trouwen voor de kerk

In principe kan je voor de kerk slechts één keer trouwen. Als je al eens getrouwd bent geweest en gescheiden voor de wet, dan kan je niet nog eens voor de kerk trouwen. Wel kan er een kerkrechtelijk onderzoek worden opgesteld, om te bepalen dat het eerder huwelijk niet geldig was gesloten. Zo kunnen er uitzonderingen worden gemaakt waardoor het huwelijk wordt ontbonden omwille van geloof, maar je moet daarvoor wel een hele procedure doorlopen.


Zo, ik hoor alvast bij de 70% die enkel voor de wet wilt trouwen! Hoe zit het bij jou? 

Meer trouwartikels lezen? Neem dan gerust een kijkje op onze trouwcommunity!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment