Eén van de mooiste dagen van je leven vliegt zo voorbij en daarom is het erg belangrijk om deze vast te leggen in een tastbare herinnering. Dat laat je natuurlijk niet door zomaar iemand doen! Later wil je graag terugkijken naar prachtige foto’s om bij weg te mijmeren. Om jullie fotostress wat weg te nemen, zocht ik enkele waardevolle tips & tricks op voor de perfecte trouwfoto!

#Trouwtip: neem een kijkje op onze trouwcommunity om meer informatie te verzamelen over de mooiste dag van je leven! 


Gemiddelde kostprijs

Aan een fotograaf ben je al snel heel wat geld kwijt. Je zal rond de €800 tot €1300 euro kwijt zijn aan een getalenteerde fotograaf. Dankzij een voordelige deal, heb je er misschien ineens een videograaf en een drone bij. Extra beelden kunnen nooit kwaad!

trouwfoto


Prachtige koppelfoto’s

Het belangrijkste op het vlak van foto’s zijn de natuurlijk de koppelfoto’s van het bruidspaar. Jullie staan deze dag in de schijnwerpers, stralen enorm en maken eindelijk kans een mooie foto van jullie twee te hebben ;). Hieronder enkele zaken waaraan jullie zeker moeten denken!

#1: Location is key

Na de ceremonie en voor het feest, heb je rustig de tijd om een mooie locatie op te zoeken om de perfect pictures te maken met je fotograaf.

Afhankelijk van je eigen preferenties kan je kiezen om binnen of buiten foto’s te nemen. De meeste kersverse bruidsparen kiezen voor buitenfoto’s. Hiervoor kan je een klassiek park of natuurgebied in de buurt opzoeken, maar ook industriële achtergronden geven knappe resultaten. Op het trouwforum werden er enkele leuke tips gegeven: Doel, Felix Pakhuis in Antwerpen en Verbeke Foundation zijn populaire fotolocaties!

huwelijksfoto's

Verbeke Foundation

#2: Een getalenteerde fotograaf

Met deze locatie in je hoofd, ga je op zoek naar een fotograaf die bekend is met foto’s op dergelijke locaties. Niet alle fotografen zijn bijvoorbeeld helden in binnen fotograferen of in het donker (denk aan het feest). De fotograaf moet bij jullie stijl passen en daarom is het belangrijk dat je het portfolio eens goed uitpluist. Daarnaast is het essentieel dat je je op je gemak voelt bij de fotograaf. Idealiter ken je de fotograaf dus en weet je iets over zijn achtergrond. Als je foto’s wilt laten nemen van wanneer je je opmaakt voor de bruiloft, is dit noodzakelijk. Praat op voorhand goed over wat je wilt zodat de fotograaf je verwachtingen kent. Moet de fotograaf bijvoorbeeld de hele dag aanwezig zijn, of slechts het gedeelte voor het avondfeest? Bespreek ook meteen op welke manier je de foto’s in handen zal krijgen.

Let op: als je foto’s wilt van de voorbereidingen van de toekomstige man en vrouw, dan heb je twee fotografen nodig! Dubbel zoveel keuzestress…

#3: Een student fotografie

Je kan ervoor opteren om een student fotografie aan te nemen om de belangrijkste dag van je leven vast te leggen. Dit kan ineens de prijs wat drukken, maar misschien moet je dan ook wel inboeten aan kwaliteit. Een laatstejaarsstudent zal in elk geval goed werk leveren. Let wel op dat de student in kwestie al wat ervaring heeft met huwelijksfotografie. Het is een vak apart! De foto’s zijn een investering voor de rest van je leven, dus bekijk in hoeverre je hierop wilt besparen. Een bruiloft kost al snel heel wat geld. 

wedding pic

#4: Mooi weer

Preweddingshoot

Een preweddingshoot is erg fijn om in alle rust al mooie foto’s als koppel te hebben. Op dat moment kan je ook aan de fotograaf wennen en mooie plaatsen zoeken voor de trouwfoto’s. Foto’s die buiten worden genomen, vereisen goed weer. Vanaf mei tot september heb je een grote kans op goed weer. Let op, want fotografen hebben het in deze periode ook erg druk. Begin dus op tijd te zoeken naar een gepaste datum. Prik ook meteen een reserve datum voor de preweddingshoot, voor moest het slecht weer zijn op de eerste.

#5: De dag van de waarheid

Op je echte trouwdag zal je al helemaal weten hoe de fotograaf te werk gaat en dit zal jullie alleen maar ten goede komen. Boek je fotograaf op tijd, want afhankelijk van de datum van je huwelijk zullen er al veel fotografen bezet zijn.


Trouwfoto checklist

Fotografen weten zelf wel van wanten, maar toch lijst ik hier graag enkele momenten op die je koste wat kost moet vastleggen bij jouw trouw!

Op voorhand:

 • Foto’s van trouwjurk aan hanger, als de bruid deze aantrekt
 • Bruid met ouders of bruidsmeisjes
 • Bruid in de spiegel
 • Bruidboeket
 • Omdoen van kousenband
 • Bruidegom met ouders en vrienden
 • Bruidegom die aanbelt
 • First look van het paar

wedding

De trouw zelf:

 • Bruidegom die wacht op bruid
 • Bruid in het gangpad
 • Vader die bruid weggeeft
 • Kindjes met de ringen
 • Uitwisselen van ringen
 • Dé kus
 • Het buitenkomen na de ceremonie
 • Bruidspaar in de wagen

wedding pics


Foto’s van het trouwfeest

Het trouwfeest is natuurlijk ook een gelegenheid die vast moet worden gelegd. Hierbij kan je gerust een andere (minder dure) fotograaf nemen. Dit kies je helemaal zelf! Je voelt je natuurlijk wel al op je gemak bij de huidige fotograaf…

Zorg ervoor dat er foto’s worden gemaakt van het aansnijden van de taart, het schrijven in het gastenboek, speeches, de versieringen, naamkaartjes op tafel, …

De eerste dans, het gooien van het bruidsboeket, de dans met vader of moeder, het vangen van de kousenband, de bedankjes, … moeten ook zeker worden vastgelegd.

foto's


Wat met de trouwfoto’s na het huwelijk?

Bemachtigen van de huwelijksfoto’s

Na de hele gebeurtenis zal je de trouwfoto’s (en eventueel filmpje) willen bemachtigen en delen met je bezoekers. Spreek goed af met de fotograaf hoeveel foto’s je zal krijgen, of er al enkele foto’s de dag zelf kunnen worden geprojecteerd, hoeveel weken na het huwelijk je de foto’s zal krijgen en op welke manier ze worden doorgespeeld.

Delen met de bezoekers

Achteraf zal je de foto’s van het trouwfeest maar al te graag delen met je bezoekers. Dit is nog niet zo simpel, gezien het grote aantal personen dat er meestal aanwezig is. Via een trouwforum kregen we enkele waardevolle tips:

wedpics

Wedpics

 • WedPics is een applicatie om je bruiloft een plaatsje op het internet te geven. Ja ken je bezoekers uitnodigen en na de bruiloft de trouwfoto’s uploaden op je eigen webplekje. Als je ze daarna als gast wilt downloaden, moet je helaas wel betalen. Gelukkig kunnen screenshots ons hier uit de nood helpen! Je verliest hier spijtig genoeg wel kwaliteit door.
 • Maak zelf een website (via wix.com, of weebly.com is het erg handig) waarop je zelf je foto’s kan posten.
 • Via mijnalbum.com kan je een eigen album creëren van je trouwfoto’s op de website. Je kan er ook tekst bij schrijven, wat een leuk extraatje kan zijn!
 • Een gedeelde Google Drive is ook altijd een optie. Je kan de link ophalen of het album mailen naar je bezoekers.
 • Een Facebookgroep kan ook een oplossing bieden. Hierin kan iedereen foto’s van het huwelijk posten, bijvoorbeeld als gasten leuke foto’s maakten. Je voegt simpelweg iedereen toe en je hebt je eigen huwelijksgroep!
 • Maak een persoonlijke hashtag, zoals #WeddingJelleandLaura. Alle trouwfoto’s die gepost worden dragen deze hashtag en zo wordt er automatisch een album gecreeërd.
 • WeTransfer is ook een goede website om foto’s mee te delen, zonder kwaliteit te verliezen! Je kan een mail sturen naar je bezoekers, maar ook een deelbare link ophalen.

Veel fotoplezier gewenst! Neem ook een kijkje naar deze originele huwelijksbedankjes en aankondigingen van verlovingen. Elisa pende tenslotte nog 8 leuke trouwideetjes neer die elke toekomstige bruid kan gebruiken!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment