Een bruiloft is een prachtige aangelegenheid, maar er hangt ook een stevig kostenplaatje aan vast. Ik vroeg me, als handelsingenieur, af hoe groot een huwelijksbudget eigenlijk moet zijn. Daarom ging ik op onderzoek uit! Jullie maken het trouwfeest natuurlijk zelf zo duur als jullie zelf willen, dus deze blog schept enkel een algemeen beeld.

Wie betaalt het trouwfeest?

Volgens de tradities, betalen de ouders van de bruid het trouwfeest. Tijden veranderen natuurlijk – en gelukkig maar voor de ouders van de kersverse bruid ;). Tegenwoordig wordt het kostenplaatje gedeeld tussen het bruidspaar zelf en de ouders ervan. Hoe meer de ouders betalen, hoe meer zeggenschap zij hebben in hoe alles eraan toe zal gaan. Spreek alles op voorhand goed af, zodat de bruiloft een onvergetelijke dag wordt!

huwelijksbudget


Huwelijksbudget

Op een trouwforum deed ik een rondvraag naar hoeveel de aanstaande bruidsparen spenderen aan hun trouwfeest. De bedragen varieerden enorm. Uiteindelijk kwam ik op een gemiddeld bedrag van 13.600 euro voor een trouwfeest. Dit is laag vergeleken met het algemene gemiddelde van 16.750 euro dat enkele jaren geleden in een onderzoek werd gepubliceerd. Dit bedrag omvat alles. En met alles bedoel ik: jurk, pak, locatie, fotograaf, videograaf, taart, ringen, uitnodigingen, ambtenaar, decoratie, kleding van de kinderen, bloemen, bruidskapsel, visagiste, nagels, natuurlijk het feest zelf, … Gemiddeld worden er op het avondfeest 150 personen uitgenodigd en zijn er rond de 35 daggasten aanwezig.

Het laagste bedrag dat iemand spendeerde aan de bruiloft is slechts 500 euro, say what?! Bij die persoon wil ik wel eens op besparingsles gaan! Het hoogste bedrag van de rondvraag was dan weer 35.000 euro.


Hoeveel spendeer je gemiddeld aan wat?

Een totaalbedrag blijft nietszeggend. Hieronder lijst ik op hoeveel elk element van het trouwfeest gemiddeld zal kosten!

#1: De jurk, het maatpak & de ringen

Om alle blikken in de richting van de bruid te doen opdraaien, wordt er gemiddeld tussen de € 1000 en € 1500 euro gespendeerd aan een trouwjurk. Bij een navraag die ik deed op een trouwforum, kwam ik tot een gemiddelde van 1368 euro. Het maximum dat een toekomstige bruid zou spenderen was daar 5500 euro en het minimum slechts 12,55, WOW!

Een trouwkleed maak je zo duur als je wilt. Voor een paar honderd euro heb je iets, maar je kan ook duizenden euro’s spenderen. Bij bijvoorbeeld het merk Sessun of Lily kan je voordelig trouwkleding kopen. Ook zelf een trouwkleed maken is erg in trek bij de moderne, toekomstige bruiden! Let op: je koopt niet alleen een jurk, maar ook lingerie, kousenband, juwelen, schoenen, …

kostprijs trouwfeest

Een maatpak kost dan weer € 300 tot € 900 euro. Bloemen zijn ook onmisbaar bij een huwelijk. Het bruidsboeket en corsage kost samen rond de € 180. De kleding van de bruidskinderen wordt geschat op € 150. Vervolgens kunnen we kapper, make-up en nagels op een ronde € 250 inschatten. Last but not least, en het belangrijkste: de ringen! Ringen kan je heel goedkoop op de kop tikken, ongeveer voor € 200, maar €1000 per paar is de gangbare prijs.

#2: De locatie

Een trouwlocatie zal tussen de € 3000 en € 6000 euro kosten. Dit lijkt een erg groot bedrag, maar toch is het een gangbaar gemiddelde in ons land. Voor € 500 kan je ook wel ergens een zaal op de kop tikken! Wil je je huwelijk in het buitenland vieren? Verhoog dan maar jullie huwelijksbudget.

De decoratie varieert van € 200 tot € 400 euro. De kostprijs van bloemen varieert tussen de € 200 euro tot € 1200. Eten zal rond de € 25 à € 50 per persoon kosten, afhankelijk van wat jullie willen.Voor drank reken je ook best € 20 per persoon. Een taart kost gemiddeld € 600. Tenslotte moet je ook voor muziek een kostprijs rekenen. Zowel een DJ met muziekinstallatie, als SABAM, als billijke vergoeding kosten geld. Reken voor goede sounds een kleine € 1000.

kostprijs trouwfeest

#3: Fotografen

Een fotograaf zal jullie een groot deel van jullie huwelijksbudget kosten. Denk maar aan € 800 tot € 1300 voor een goede fotograaf. Met een voordelige deal, heb jullie er misschien ineens een videograaf en een drone bij.

#4: Uitnodigingen en bedankjes

Ook het drukwerk mag niet worden vergeten! Voor een € 250 à € 300 euro hebben jullie de save-the-date kaartjes en uitnodigingen voor jullie trouwfeest. Reken daar nog een € 200 bij voor de bedankjes en herinneringen aan het huwelijk.

#5: Huwelijksreis

Het budget voor een huwelijksreis varieert enorm. Voor een paar honderd euro kunnen jullie gesteld zijn, maar het kan ook in de duizenden euro’s gaan. Sommige bruidsparen spenderen liever het grootste deel van hun huwelijksbudget aan hun huwelijksreis. Anderen genieten dan weer meer van een groot trouwfeest met familie en vrienden.

in het buitenland trouwen

#6: Het officiële gedeelte

Als jullie in het huwelijksbootje stappen, is er ook een officieel gedeelte. De kostprijs hiervan varieert enorm van gemeente tot gemeente. Soms is het zelfs gratis! Op een populaire dag en moment, zoals zaterdag namiddag, is het gemiddelde bedrag ongeveer € 250. Maar dit varieert enorm!

In Nederland ligt het bedrag nog hoger! Een trouwboekje bij een wettelijke trouw kost ongeveer € 15 à € 20. Voor de kerk trouwen heeft ook een kostenplaatje. Hiervoor betaal je gemiddeld € 250. Het is ook mogelijk dat je nog een som moet neertellen voor de ambtenaar. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer jullie het huwelijksbudget bepalen. Een zelfstandig trouwambtenaar op locatie is ook een optie. Op verschillende websites zag ik dat de gangbare prijs een paar honderd euro is. Dit bedrag fluctueert wel enorm.

huwelijksbudget

#7: Het vervoer

Sommige koppels opteren tenslotte voor speciaal vervoer. Dit wordt niet altijd gedaan, maar indien jullie toch voor speciaal vervoer kiezen, kost dit gemiddeld tussen de 250 en 600 euro.

Zo, hopelijk zijn jullie als toekomstige bruid of bruidegom helemaal geïnformeerd! Voor mij is het kostenplaatje van een trouwfeest nu helemaal duidelijk. Kadonation wenst jullie alvast een geweldig huwelijk toe en nog veel liefde! Liggen deze prijzen toch wat hoog? Misschien kunnen deze bespaartips nog wel van pas komen. 


Nu je een antwoord hebt op de “hoeveel kost een trouw” vraag, is het moment aangebroken om een trouwchecklist op te stellen en die bruiloft van jouw dromen te organiseren!

DIT WIL JE MISSCHIEN OOK WETEN:

Zijn jullie er nog niet uit wie er op de gastenlijst moet komen? Ook hiermee help ik je graag verder! Hebben jullie jullie verloving nog niet officieel aangekondigd? Neem dan een kijkje naar deze 5 leuke manieren.

Ook omgekeerd is het niet simpel om een prijs vast te stellen voor een trouwcadeau. Ontdek hier hoeveel je ongeveer cadeau geeft als je bent uitgenodigd op een trouwfeest!

Misschien is een online groepscadeau geen slecht idee! 😉 Je trommelt vrienden, familie of collega’s op om samen te leggen voor een prachtig huwelijksgeschenk! Je start een online groepscadeau, deelt de URL met iedereen die wenst bij te leggen, iedereen kiest een betaalmethode en draagt online bij en jij zamelt online en overzichtelijk al het geld in.

Op het einde van de rit kun je een waardebon kopen van één of meerdere kadopartners (dat zijn zo’n 50 winkels zoals bol.com, Coolblue, Zalando, A.S.Adventure, Torfs, de Bijenkorf, …) of je koopt een Kadonation cadeaubon. Deze cadeaubon heeft geen vervaldatum en kan ingewisseld worden bij alle kadopartners. Zo kiest het kersvers bruidspaar zelf het perfecte huwelijksgeschenk!


START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN HUWELIJK

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

3 Comments

  • […] Live muziek kan een extra dimensie geven aan de klanken op je huwelijksceremonie. Op die manier zorg je op een interactieve wijze voor dat tikkeltje meer. Je kan natuurlijk kiezen wat het beste bij jullie past, maar een intieme sfeer heb je sowieso. De energie zal er zo van af stralen! Voor dit grotere spektakel betaal je natuurlijk wel een meerprijs en een huwelijk is al redelijk prijselijk! […]

  • Hi!

    Ik en mijn toekomstige man proberen al langere tijd een begroting te maken voor onze bruiloft, maar dit lukte ons niet helemaal… We wisten niet zo goed wat er allemaal op een bruiloft hoort en wat alle benodigdheden zouden gaan kosten. Maar na het lezen van deze superblog is het voor ons helemaal helder! We hebben aan de hand van deze blog een begroting kunnen maken en dit scheelt ons een hele hoop stress!

    Super handige en in interessante blog!

Leave a Comment