Een bruiloft is een prachtige aangelegenheid, maar er hangt ook een stevig kostenplaatje aan vast. Ik vroeg me als Handelsingenieur in spé af hoe groot een huwelijksbudget eigenlijk moet zijn. Daarom ging ik op onderzoek uit! Je maakt het feest natuurlijk zelf zo duur als je wilt, dus deze blog schept enkel een beeld. Je kiest zelf hoe je jouw unieke bruiloft organiseert, want het is jouw speciale dag!

Wie betaalt het trouwfeest?

Volgens de tradities, betalen de ouders van de bruid het trouwfeest. Tijden veranderen natuurlijk – en gelukkig maar voor de ouders van de kersverse bruid ;). Tegenwoordig wordt het kostenplaatje gedeeld tussen het bruidspaar zelf en de ouders ervan. Hoe meer je natuurlijk door je ouders laat betalen, hoe meer zeggenschap zij hebben in hoe alles eraan toe zal gaan. Spreek alles op voorhand goed af, zodat de bruiloft een onvergetelijke dag kan worden!

huwelijksbudget


Huwelijksbudget

Op een trouwforum deden we een rondvraag naar hoeveel de aanstaande bruidsparen spenderen aan hun trouwfeest. De bedragen varieerden enorm. We komen op een gemiddeld bedrag van 13.600 euro voor een trouwfeest. Dit is laag vergeleken met het algemene gemiddelde van 16.750 euro dat enkele jaren geleden in een onderzoek werd gepubliceerd. In dit bedrag zit alles in. Als ik het over alles heb, dan spreek ik over: jurk, pak, locatie, fotograaf, videograaf, taart, ringen, uitnodigingen, ambtenaar, decoratie, kleding van de kinderen, bloemen, bruidskapsel, visagiste, nagels, natuurlijk het feest zelf, … Gemiddeld worden er op het avondfeest 150 personen uitgenodigd en zijn er rond de 35 daggasten aanwezig.

Het laagste bedrag dat iemand spendeert aan de bruiloft is slechts 500 euro, say what?! Bij die persoon wil ik wel eens op besparingsles gaan! Het hoogste bedrag van de rondvraag was dan weer 35.000 euro.


Hoeveel spendeer je gemiddeld aan wat?

Een totaalbedrag blijft een beetje nietszeggend. Hieronder lijst ik op hoeveel elk element van het trouwfeest gemiddeld zal kosten!

#1: De jurk, het maatpak & de ringen

Bij een bruiloft hoor je helemaal uitgedost te zijn. Om alle blikken in de richting van de bruid te doen opdraaien, wordt er gemiddeld tussen de €1000 en €1500 euro gespendeerd aan een trouwkleed. Bij een navraag die ik deed op een trouwforum, kwam ik tot een gemiddelde van 1368 euro. Het maximum dat een toekomstige bruid zou spenderen was daar 5500 euro en het minimum slechts 12,55, WOW! Een trouwkleed maak je zo duur als je wilt. Voor een paar honderd euro heb je iets, maar je kan ook duizenden euro’s spenderen. Bij bijvoorbeeld het merk Sessun of Lily kan je voordelig trouwkleding kopen. Ook zelf een trouwkleed maken is erg in trek bij de moderne, toekomstige bruiden! Let op: je koopt niet alleen een jurk, maar ook lingerie, kousenband, juwelen, schoenen, …

kostprijs trouwfeest

Een maatpak kost dan weer €300 tot €900 euro. Bloemen zijn ook onmisbaar bij een huwelijk. Het bruidsboeket en corsage kost samen rond de €180. De kleding van de bruidskinderen wordt geschat op €150. Vervolgens kunnen we kapper, make-up en nagels op een ronde €250 inschatten. Last but not least, en het belangrijkste: de ringen! Ringen kan je heel goedkoop op de kop tikken, ongeveer voor €200, maar €1000 per paar is een normale prijs.

#2: De locatie

Een trouwlocatie zal tussen de €3000 en €6000 euro kosten. Dit lijkt een erg groot bedrag, maar toch is het een gangbaar gemiddelde in ons land. Voor €500 kan je ook wel ergens een zaal op de kop tikken! Wil je je huwelijk in het buitenland vieren? Verhoog dan maar jullie huwelijksbudget. De decoratie varieert van €200 tot €400 euro. De kostprijs van bloemen varieert tussen de €200 euro tot €1200. Eten zal rond de €25 à €50 per persoon kosten, afhankelijk van wat je wilt.Voor drank reken je ook best €20 per persoon. Een taart kost gemiddeld €600. Tenslotte moet je ook voor muziek een kostprijs rekenen. Zowel een DJ met muziekinstallatie, als SABAM, als billijke vergoeding kosten geld. Reken voor goede sounds een kleine €1000.

kostprijs trouwfeest

#3: Fotografen

Een fotograaf zal je een groot deel van jouw huwelijksbudget kosten. Je zal rond de €800 tot €1300 euro spenderen aan een goede fotograaf. Met een voordelige deal, heb je er misschien ineens een videograaf en een drone bij. Zo kan je de mooiste dag uit je leven vastleggen voor prachtige herinneringen!

#4: Uitnodigingen en bedankjes

Ook het drukwerk mag niet worden vergeten! Voor een €250 à €300 euro heb je de save-the-date kaartjes en uitnodigingen voor je trouwfeest. Reken daar nog een €200 bij voor de bedankjes en herinneringen aan het huwelijk.

#5: Huwelijksreis

Een huwelijksreis maak je nu echt eens zo duur als je zelf wilt. Voor een paar honderd euro kan je gesteld zijn, maar het kan ook in de duizenden euro’s gaan. Sommige bruidsparen spenderen liever het grootste deel van hun huwelijksbudget aan hun huwelijksreis. Anderen genieten dan weer meer van een groot trouwfeest met familie en vrienden.

in het buitenland trouwen

#6: Het officiële gedeelte

Als je in het huwelijksbootje stapt, is er ook een officieel gedeelte. De kostprijs hiervan varieert enorm van gemeente tot gemeente. Soms is het zelfs gratis! Op een populaire dag, zoals zaterdag namiddag, is het gemiddelde bedrag ongeveer €250. Het kan dus ook veel minder of meer zijn! In Nederland ligt het bedrag nog hoger! Een trouwboekje als je voor de wet trouwt, kost ongeveer €15 à €20. Voor de kerk trouwen heeft ook een kostenplaatje. Hiervoor betaal je gemiddeld €250. Het is ook mogelijk dat je nog een som moet neertellen voor de ambtenaar. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je jouw huwelijksbudget bepaalt. Je kan ook opteren voor een zelfstandig trouwambtenaar op locatie. Op verschillende websites zag ik dat de gangbare prijs een paar honderd euro is. Dit bedrag fluctueert enorm.

huwelijksbudget

#7: Het vervoer

Sommige koppels opteren tenslotte voor speciaal vervoer. Dit wordt niet altijd gedaan, maar indien je voor speciaal vervoer kiest, spendeer je hier gemiddeld tussen de 250 en 600 euro aan.

Zo, hopelijk zijn jullie als toekomstige bruid of bruidegom helemaal geïnformeerd! Voor mij is het kostenplaatje van een trouwfeest nu helemaal duidelijk. Kadonation wenst je alvast een geweldig huwelijk toe en nog veel liefde! Liggen deze prijzen toch wat hoog? Misschien kunnen deze bespaartips nog wel van pas komen. 


DIT WIL JE MISSCHIEN OOK WETEN:

Ben je er nog niet uit wie er op je gastenlijst moet komen? Ook hiermee help ik je graag verder! Hebben jullie jullie verloving nog niet officieel aangekondigd? Neem dan een kijkje naar deze 5 leuke manieren.

Ook omgekeerd is het niet simpel om een prijs vast te stellen voor een trouwcadeau. Ontdek hier hoeveel je ongeveer cadeau geeft als je bent uitgenodigd op een trouwfeest!

Misschien is een online groepscadeau geen slecht idee! 😉 Je trommelt vrienden, familie of collega’s op om samen te leggen voor een prachtig huwelijksgeschenk! Je start een online groepscadeau, deelt de URL met iedereen die wenst bij te leggen, iedereen kiest een betaalmethode en draagt online bij en jij zamelt online en overzichtelijk al het geld in.

Op het einde van de rit kun je een waardebon kopen van één of meerdere kadopartners (dat zijn zo’n 50 winkels zoals bol.com, Coolblue, Zalando, A.S.Adventure, Torfs, de Bijenkorf, …) of je koopt een Kadonation cadeaubon. Deze cadeaubon heeft geen vervaldatum en kan ingewisseld worden bij alle kadopartners. Zo kiest het kersvers bruidspaar zelf het perfecte huwelijksgeschenk!


START EEN ONLINE GROEPSCADEAU VOOR EEN HUWELIJK

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

3 Comments

  • Hi!

    Ik en mijn toekomstige man proberen al langere tijd een begroting te maken voor onze bruiloft, maar dit lukte ons niet helemaal… We wisten niet zo goed wat er allemaal op een bruiloft hoort en wat alle benodigdheden zouden gaan kosten. Maar na het lezen van deze superblog is het voor ons helemaal helder! We hebben aan de hand van deze blog een begroting kunnen maken en dit scheelt ons een hele hoop stress!

    Super handige en in interessante blog!

Leave a Comment

huwelijksbudget-hoeveel-kost-een-trouwfeest-gemiddeld-kadoblog