De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar anno 2020 is het toch niet meer de regel om groot en vrijstaand te bouwen. Klein wonen is een hot topic, maar vergt heel wat denkwerk en een slimme aanpak. Creativiteit is een must als je compact gaat wonen.


Weg met deuren en gangen

Gangen zijn een onwaarschijnlijke verspilling van plaats. Je verliest er heel wat vierkante meters mee zonder dat de gang in kwestie een echte functie vervult – behalve dan het verbinden van ruimtes. Het is noodzakelijk je woning zo in te delen dat er zo goed als geen gangen nodig zijn.

Ook deuren worden geëlimineerd uit kleine ruimtes. Het hokjesdenken is niet meer van deze tijd. Wat je wel kan doen, is deuren vervangen door geperforeerde schermen of glaspartijen. Zo sluit je ruimtes toch gedeeltelijk af, maar hou je ze eveneens open. Dankzij de glaspartijen vermijd je dat geuren en lawaai zullen hinderen in andere ruimtes. Enkel het toilet verdient wel een aparte toegang.

klein wonen

Een creatie met geperforeerd scherm door STUDIO RESET 


Doorkijkwanden

Binnenmuren verkleinen elke woning. Daarom kan je overwegen om met doorkijkwanden te werken. Ze brengen licht op plaatsen waar je het nodig hebt en zorgen voor een ruimer gevoel in het huis of appartement.

klein wonen

Pinterest


Multifunctioneel

Multifunctionele ruimtes en meubelen zijn noodzakelijk in iedere kleine woning. Je moet op voorhand goed nadenken welke functies een ruimte of een meubel kan invullen voor jouw specifieke situatie.

klein wonen

ATELIER PIRAAT zorgt voor een bureau geïntegreerd in de kastenwand

Een doorlopende wandkast kan bijvoorbeeld zorgen voor meerdere functies. In eerste plaats opbergen, maar ook een televisie of studieplaats kan je hierin integreren. Drukke zaken verbergen zorgt voor meer rust in elke compacte ruimte. Een wandkast wordt ook vaak als scheidingswand gebruikt tussen verschillende ruimtes.

klein wonen

Multifunctioneel meubel door ATELIER PIRAAT


Ruimte op ooghoogte

Op ooghoogte kan je best zoveel mogelijk ruimte creëren. Werk daar dus niet met massieve stukken, maar eerder lichte, open constructies.

klein wonen

Open ruimte op ooghoogte door STUDIO RESET


Kleuraccenten

Kleuraccenten doorbreken witte muren en lichten de ruimte daardoor op.

klein wonen

Roze en blauwe kleuraccenten door STUDIO RESET


Licht

Niet alleen natuurlijke lichtinval is belangrijk als we het over licht hebben, maar ook het gebruik van lichte meubels. Meubels met slanke poten passen beter in een kleine ruimte, dan bombastische objecten. Dit is beter omdat je ‘doorheen’ de meubels kan kijken.

Slanke meubels staan natuurlijk niet gelijk aan mini meubelen. Er is nog genoeg speelruimte om je eigen dromen waar te kunnen maken.

klein wonen

Te verkrijgen bij onze partner LivingDesign

Ken jij deze iconische stoelen al?

Netjes weggestoken

Wonen alsof je in een showroom leeft, dat is niet mogelijk. Door slimme bergruimtes te maken en apparaten slim te verpakken kan je daarentegen wel voor een rustige omgeving zorgen. Rommel maakt je woning meteen veel kleiner.

klein wonen

Alles netjes weggeborgen dankzij ATELIER PIRAAT


Klein wonen met BENSCH

klein wonen

BENSCH

Jonas Bensch maakte van dit appartement van 35 vierkante meter een parel. Door het bed onder de badkamer te schuiven, creëert hij een ruimtelijke plaats waar je met plezier kan wonen.

klein wonen

BENSCH

klein wonen

Jonas BENSCH wou graag planten in de badkamer en die hebben daglicht nodig

Ook zijn tweede project is schitterend!

klein wonen

Tweede project van BENSCH

BENSCH

Appartement door BENSCH


Zo, dankzij deze tips kan je klein wonen op een grootse manier!

Ontdek hier hoe je kunst in je interieur kan integreren! Heel wat projecten hebben een serieus kostenplaatje, maar je kan ook een luxe interieur creëren voor een klein budget!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment