Het is 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is. Vandaag is er dus een extra reden om de vrouwen in jouw leven te verwennen. Speciaal voor jullie verdiepte ik mij in de geschiedenis van vrouwendag en besloot ik ook nog om een volledig blogbericht te wijden aan de vrouwen van Kadonation. Daar lees je wat de vrouwen van Kadonation zoal doen in hun leven naast de werkvloer. En geloof mij, die vrouwen van Kadonation, WAW.
De geschiedenis van Internationale Vrouwendag
Vandaag vieren we voor de 108e keer Internationale Vrouwendag. In 1911 werd de Internationale Vrouwendag voor het eerst echt gevierd in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar voor de oorsprong van Internationale Vrouwendag moeten we verder terug in de tijd.

New York, 1908
In februari 1908 namen duizenden vrouwen die in kledingfabrieken werkten deel aan een staking. Ze trokken door de straten van New York en protesteerden tegen de gevaarlijke en oneerlijke werkomstandigheden. Hun werkomgeving was een stuk minder veilig dan die van de mannelijke werkers. Daarnaast verdienden ze minder en kregen ze geregeld te maken met seksuele intimidatie.
Een jaar later was de situatie echter nauwelijks veranderd waardoor er nog regelmatig gestaakt werd. De Socialist Party riep om dit jaar van protesten te “vieren” 28 februari uit tot National Women’s Day. Vervolgens kwam Clara Zetkin op het idee om van deze nationale dag een internationale gelegenheid te maken. Ze stelde dit in 1910 voor op de International Conference of Working Women in Kopenhagen. Haar idee werd unaniem goedgekeurd. En zo komt het dat in 1911 Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd werd in Europa. Maar nu vieren we het toch op 8 maart en niet op 28 februari?

Petrograd, 1917
In Petrograd, het huidige Sint-Petersburg, trokken vrouwen uit de textielindustrie de straten op en eisten brood en vrede, oftewel het einde van de hongersnood en van WOI. Deze vrouwen zetten zo de Russische Revolutie in gang en kreeg heel wat steun uit mannelijke hoek. Een week later gaf Tsaar Nicolas II zijn troon op en de nieuwe voorlopige regering kende de vrouwen stemrecht toe.
De eerste vrouwenstaking vond plaats op zondag 23 februari volgens de Juliaanse kalender. Maar omgerekend naar de Gregoriaanse kalender gebeurde dit op 8 maart. Vandaar dat 8 maart uitgeroepen werd tot Internationale Vrouwendag.

Is er dan ook een Internationale Mannendag?
Geen clichés à la “alle dagen is het mannendag”, want wij houden niet van clichés. Maar er is dus ook een Internationale Mannendag. En dit wordt gevierd op 19 november. Deze dag is niet erkend door de Verenigde Naties, maar dat betekent natuurlijk niet dat de mannen niet in de bloemetjes gezet mogen worden op deze dag. Op Internationale Mannendag komen jullie dan ook alles te weten over de mannen van Kadonation! 😉

Zet de vrouwen in jouw leven in de bloemetjes
Maar vandaag is het dus aan de mannen om de vrouwen in hun leven in de bloemetjes te zetten. Trommel de andere mannen op om een online groepscadeau te starten om de vrouwen te verrassen met een prachtig geschenk! Want jouw mama, buurvrouw, zus, collega, oma, vriendin, nicht, echtgenote, dochter verdienen het.
Leave a Comment