Het is maart en dat betekent dat het jeugdboekenmaand is. Het perfecte moment om aan mijn collega’s te vragen wat hun favoriete jeugdboeken waren! En om zelf uit de doeken te doen welke mijn lievelingsboeken waren toen ik nog een klein meisje was.

De top 3 van het Kadonation Team

Fabrice

De twaalfde man van Hilde Vandermeeren en Marjolein Pottie was een klein boekje dat toch een grote indruk op mij maakte. Marco is een jongetje dat van voetballen houdt en er heel veel plezier aan beleeft zonder meer. Maar zijn vader wil dat hij de beste voetballer wordt. Een boekje dat mij enorm bijgebleven is!

jeugdboekenmaand kadonation

 

Drie zussen die dag in dag uit kattenkwaad uithalen en een spoor van vernieling achterlaten, welk kind leest dit niet graag? De zusjes Kriegel van Marc de Bel kunnen dus zeker niet ontbreken in mijn top drie!

Nog zo’n boekenreeks waar ik van hield was de spannende reeks van De Griezelbus van Paul van Loon. Deze boeken gaan over de mysterieuze schrijver P. Onnoval (leuk weetje: deze naam is een anagram van P. van Loon) die met zijn bus en verhalen kinderen in zijn macht probeert te krijgen. Deze boeken lees je gegarandeerd in één keer uit!

Jelle

Toeval of niet, ik heb net zoals Fabrice als kind ook enorm genoten van de verhalenreeks van De Griezelbus.

Daarnaast heb ik ook de jeugdboekenreeks van Kippenvel van Robert Lawrence Stine verslonden. Deze boeken lazen ongelofelijk vlot en waren zo spannend en onvoorspelbaar. Ik kon mij uren verliezen in deze griezelverhalen.

jeugdboekenmaand kadonation

 

Daarnaast las ik ook heel wat historische romans. Ik was gefascineerd door elk boek dat te maken had met de Middeleeuwen, piraten, de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op deze manier kon ik mij een beeld vormen van hoe alles er toen aan toeging. Denk maar aan Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman.

Yoshi

Mijn boekenlijst begint met The Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky op nummer 3. Een geweldig boek dat ik in mijn jonge adolescente jaren gelezen heb. Het boek sprak mij aan door het hoofdpersonage, een introverte jongen, die je op een intieme manier door het verhaal loodst. De, soms gevoelige, onderwerpen die aan bod komen zijn dan ook net wat een jonge tiener nodig heeft om meer te snappen van het leven.

jeugdboekenmaand kadonation

 

Metro 2033 van Dmitry Glukhovsky is een donker, post-apocalyptisch boek en staat zonder twijfel op nummer 2. Het hoofdpersonage, Artyom, overleeft samen met andere mensen in de metrotunnels van Moskou, na een nucleaire holocaust die heel de wereld vernietigd heeft. Niet enkel de post-apocalyptische setting, die mij ook aanspreekt bij de Fallout games, maar ook de onderlinge relaties tussen de personages en de morele kwesties die aan bod komen maken van dit boek een hit die mij van in het begin meesleepte.

jeugdboekenmaand kadonation

 

Op nummer 1 staat Harry Potter. Deze serie heb ik sinds mijn kindertijd kapot gelezen. Elke zomervakantie naar het zuiden van Frankrijk zat mijn koffer voor de helft vol met alle boeken. Startend bij het eerste boek en een paar dagen later eindigen bij het laatste om dan terug helemaal opnieuw te beginnen. Harry Potter is zo een vaste waarde geworden in mijn leven. Als kind is het makkelijk om je in de betoverende wereld te verliezen, terwijl je als volwassene je kunt verdiepen in de, soms wat verborgen, diepere onderwerpen en de geweldig uitgedachte karakters en verhaallijn. En als ik 80 jaar oud ben en iemand vraagt of ik nog steeds Harry Potter lees, dan antwoord ik: “Always”. #ProudSlytherin

Lien

Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt werd in de lagere school steeds voorgelezen en ik vond het geweldig! Pluk is een erg leuk karakter en de tekeningen die gemaakt werden door Fiep Westendorp spraken echt tot mijn verbeelding.

jeugdboekenmaand kadonation

 

Daarnaast waren we allemaal dol op de Tiny-boekjes. Tiny kiest een cadeau was mijn absolute favoriet. Ze mocht mee met haar mama naar een echte antiekwinkel en daar mocht ze een mooie pop uitzoeken. Jaja, na het lezen van dit boekje wou ik een identieke pop als Tiny.

Mijn nummer drie is Veel Liefs van Felix van Annette Langen en Constanza Droop. Felix is het knuffelhaasje van Sofie, dat ze is kwijtgespeeld in een historisch museum. In het boek zitten allemaal brieven uit een ver verleden die Felix schrijft aan Sofie. Hij schrijft haar uit de wereld van de vikingen en de indianen, uit het Verre Oosten en de steentijd. Grappig en informatief tegelijk!

jeugdboekenmaand kadonation

 

Isabel

Bij mij is ook Pluk van de Petteflet de absolute topper uit mijn jeugd. Dit boek werd heel beeldend voorgelezen door mijn leerkracht uit het tweede leerjaar, terwijl we op een kussen in een kring op de grond mochten zitten. Zalig moment! Jaren later heb ik dit boek ook zelf veelvuldig voorgelezen voor de twee dochters Vita en Jina.

Dan was er ook nog Koffertje vol dromen van Mariette Vanhalewijn. Geen echte hoogstaande literatuur maar wel een mooie herinnering, vooral voor de tekeningen die ik in mijn ’tekenschrift’ overtekende. Te situeren in de tijdsgeest van de jaren ’80 🙂 . Toen ontstond ook mijn liefde voor prentenboeken en illustratoren.

jeugdboekenmaand kadonation

 

Het achterhuis van Anne Frank heeft een heel grote indruk op me nagelaten, zeker omdat mijn grootouders vaak refereerden naar deze periode uit hun leven. Dit was ook het eerste boek waarbij er tranen vloeiden.

Anneleen

Van alle boeken van Roald Dahl was De Heksen zonder twijfel mijn favoriete boek. In dit boek zijn de heksen geen typische oude vrouwen met punthoeden, bezemstelen en een wrat op hun neus. De heksen in dit boek vermommen zich als normale vrouwen. Wat een geweldige insteek!

jeugdboekenmaand kadonation

 

In De katten van Kruisem heet de zus van hoofdpersonage Joppe ook Anneleen. Dat was de eerste keer dat ik ergens een andere Anneleen tegenkwam. Ook de boekkaft vond ik heel leuk. Er zat een gat in dat als venster diende voor de binnenflap. De buitenkant was een bus en de binnenkant was dan een soort clubhuis. Dat wou ik als kind ook altijd hebben.

En als laatste ga ik voor de avonturen van Pinkeltje van Dick Laan!

Elisa

Ik heb als kind heel wat boeken verslonden en ik was ongelofelijk in de ban van enkele auteurs. Gerda Van Erkel was de eerste schrijfster die mij kon ontroeren met haar boeken. Het boek dat ik maar niet kon loslaten was Huilen naar de maan.

Patrick Lagrou en Anthony Horowitz prikkelden met al hun boeken mijn zin voor avontuur. Een absolute topper van Horowitz was De Malteser Erfenis. Een mysterieus en tegelijk dolkomisch boek!

Maar ook Roald Dahl zijn subtiel cynisme en Thea Beckman haar voorzichtig feminisme hebben een heel diepe indruk op mij nagelaten. Met het pareltje Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman vervolledig ik mijn top drie!

jeugdboekenmaand kadonation

 

En nu is het aan jullie! Aan welke jeugdboeken denken jullie met een warm gevoel terug?

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment