Rondgaan met de pet anno 2018, oftewel crowdfunding. In Nederland is dit een reeds alom bekend concept. Maar ook in België vinden we onze weg er steeds vaker naartoe. Wat is het en welke kansen biedt het?
Wat is crowdfunding?
Crowdfunding of publieke financiering is een alternatieve wijze om een project te financieren. In plaats van aan te kloppen bij een bank om kredieten te verkrijgen, vraag je aan de massa om je project te financieren. Dit is dus een heel toegankelijk alternatief voor de gangbare kredietinstellingen.
Vier keer crowdfunding
Heel veel mensen denken dat er bij een publieke financiering altijd een tegenprestatie moet zijn voor een bijdrage. Maar dit is niet noodzakelijk. Er zijn namelijk 4 soorten. Laat mij dit even toelichten.
1. Equity-based crowdfunding
Bij equity-based crowdfunding investeer je in een bedrijf met als compensatie dividend en waardevermeerdering van het aandeel. In dit geval is rendement op de investering belangrijk, net zoals bij loan-based crowdfunding.
2. Loan-based crowdfunding
Hierbij leen je geld uit aan een bedrijf of particulier , met rente op de lening als compensatie. Zoals hierboven vermeld is financieel rendement hier ook van groot belang.
3. Reward-based crowdfunding
Deze vorm is het meest geschikt voor de financiering van tastbare producten. De bedragen die via deze vorm worden opgehaald hoeven niet terugbetaald te worden. Als projecteigenaar kies je zelf welke beloningen (rewards) jij biedt bij welke bijdrage. Dit kan gaan van een digitaal bedankje tot een exemplaar van jouw product.
4. Donation-based crowdfunding
In dit geval krijgen financierders geen rechten tot het project. Ze krijgen dus geen vergoeding of beloning. Vaak financieren mensen zo’n project uit sympathie. Deze crowdfundingsvorm heeft dus een sterk sociaal karakter.
Kadonation-based crowdfunding
Kadonation is een donation-based crowdfundingplatform. Je geniet van heel veel vrijheid aangezien je niet afhankelijk bent van investeerders of kredietinstellingen. Bovendien kan je je richten op een heel erg breed publiek. Ook biedt deze vorm van crowdfunding een oplossing aan moeilijkere branches, zoals bijvoorbeeld de creatieve sector.
In slechts enkele clicks lanceer je gratis jouw crowdfundingproject. Je kan jouw crowdfundingpagina volledig personaliseren en online delen met de hele wereld. Dankzij onze nieuwe zoekfunctie zal iedereen ook jouw campagne kunnen terugvinden of ontdekken (indien jij dit wenst uiteraard).
Je kan op elk moment het ingezamelde geld binnenhalen. Je hebt dus geen enkele verplichting! Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de transactiekosten. Op het moment dat je het ingezamelde geld wenst te storten op een bankrekening wordt hier éénmaal 4% op verrekend voor de transactie. En met 4% is Kadonation het goedkoopste crowdfundingplatform in de Benelux.
(Wens je meer te weten? Lees dan zeker dit blogbericht van Lien waarin zij een antwoord biedt op de vraag of crowdfunding ooit gratis kan zijn.)
Ben je benieuwd naar de crowdfundingprojecten die lopen bij Kadonation? Neem dan een kijkje op onze gloednieuwe overzichtspagina. Daar zal je alle crowdfundingcampagnes vinden. Wie weet krijg jij wel sympathie voor een project en draag jij graag jouw steentje bij. Of misschien ben je nu helemaal overtuigd om jouw eigen crowdfundingcampagne op te starten? Wij geven alvast enkele tips & tricks mee voor een succesvolle crowdfundingcampagne.
Leave a Comment