Mens sana in corpore sano. Deze woorden van Juvenalis dateren van de 2e eeuw v.C., maar zijn meer dan ooit brandend actueel. Ruim één op drie Belgen bewegen te weinig. Meer dan de helft van de Belgische werknemers (54,6%) is te zwaar. Verontrustende cijfers, maar we kunnen er iets aan doen. Tijd voor meer beweging op de werkvloer!

meer beweging op de werkvloer - stand up

De drie grootste spelbrekers

Er zijn een hele reeks verklaringen voor het tekort aan beweging, maar er zijn drie factoren die een heel erg grote rol spelen: tijd, geld en ongemak.

Het leven is een race tegen de klok als je een job moet combineren met het huishouden en een sociaal leven. Laat staan dat je ernaast ook nog eens tijd moet vrijmaken om te sporten.

Daarnaast kosten sportabonnementen heel wat geld en zien mensen het vaak niet zitten om een langdurig lidmaatschap aan te gaan als ze teveel sessie zouden missen.

meer beweging op de werkvloer - pug in bed

En als laatste is er ook nog het ongemak dat bij sporten komt kijken. Niet iedereen loopt graag op straat of in het park of gaat graag naar de sportschool. Sporten in buitenlucht is ook enorm afhankelijk van de weersomstandigheden. ’s Avonds na het werk gaan lopen of fietsen in de koude of in de regen is niet altijd genieten.

Meer beweging op de werkvloer

Uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven zit de Vlaming gemiddeld 9 à 10 uur per dag neer. Volgens wetenschappers is meer dan 8 uur per dag stilzitten schadelijk voor de gezondheid. En het zou zelfs de levensverwachting afremmen.

Al die zituren zijn grotendeels te wijten aan ons verhoogd pc-, smartphone- en tabletgebruik. Werknemers die hele dagen achter hun computer zitten riskeren al snel die limiet van 8 uren te overschrijden. Er is dus duidelijk nood aan meer beweging op de werkvloer. En daarin speelt de werkgever een belangrijke rol.

Stimuleer meer beweging op de werkvloer maar ook rond de werkvloer. Standing desks zijn in opmars en koffiemachines worden wat verder gezet. Zorg voor de mogelijkheid om tijdens de middagpauze te gaan wandelen in groep. De frisse buitenlucht zal zowel lichaam als geest deugd doen. Jouw werknemers zullen na de middag geen last hebben van de typische namiddag dip en ze hebben hun portie beweging gehad.

Meer en meer bedrijven organiseren ook yoga sessies op het werk of organiseren een wekelijkse avondloop na het werk onder begeleiding van een coach.

meer beweging op de werkvloer - wandelen door het stad

Alles beetjes beweging helpen. Spoor jouw werknemers aan om de trap te nemen door bijvoorbeeld de traphal te versieren met mooie foto’s, grappige of motivational quotes of door de traphal te voorzien van wat muziek.

Jouw werknemers zullen maar al te graag de trap nemen in plaats van de lift. Zonder veel budget of moeite kun je dus gemakkelijk voor meer beweging op het werk zorgen.

meer beweging op de werkvloer - motivational quote

Met de fiets naar het werk

Fietsen naar het werk is niet voor iedereen even evident. De afstand naar en de ligging van het werk spelen een grote rol. De weersomstandigheden zijn ook niet altijd ideaal. Maar het kan zeker geen kwaad als je af en toe jouw medewerkers motiveert om met de fiets (of de combinatie openbaar vervoer-fiets) naar het werk te komen.

Verwen jouw fietsend personeel met een gezond ontbijt bij aankomst en laat een paar keer per jaar een fietsenmaker naar het werk komen. Op die manier kunnen jouw medewerkers kosteloos hun fiets laten nakijken. Faciliteiten als een fietsenrek en kleedkamer/douches zijn dan weer zaken waar jij als werkgever voor moet kijken.

meer beweging op de werkvloer - met de fiets naar het werk

Werknemers die zich goed in hun vel voelen presteren ook beter op de werkvloer. Je hebt er als werkgever dus alle baat bij om mee te werken aan het welzijn van jouw medewerkers.

Mensen die een heel erg sedentair leven leiden ervaren een tekort aan energie en motivatie. Beweging en frisse lucht verhogen het concentratievermogen en zorgen voor een beter gevoel.

meer beweging op de werkvloer - lachende vrouw

Uiteraard gaan jouw medewerkers zich niet alleen maar goed gaan voelen door meer beweging op de werkvloer. Werknemers willen erkend worden voor hun talent, deel uitmaken van een sterk team en zich goed voelen in jouw organisatie.

Zo is er deze tijd van het nog een belangrijke factor voor het welzijn van de werknemers: een moment van appreciatie. Het jaar loopt op zijn eind en er is geen beter moment om jouw medewerkers te bedanken voor hun toewijding van het afgelopen jaar.

Weet jij al hoe je 2018 in schoonheid zal afsluiten? 😉

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment