In mei leggen niet alleen alle vogels een ei, maar dragen wij ook ons steentje bij. Elke minuut belandt er een volledige vrachtwagen vol plastic in zee. Tijd om hier iets aan te doen! Door mee te doen aan de Mei Plasticvrij uitdaging kan je het verschil maken voor mens, dier en natuur.

Mei Plasticvrij

Mei Plasticvrij is een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. De uitdaging is simpel: reduceer jouw berg wegwerp plastic tot het minimum. Zowel consumenten als bedrijven en winkels zullen hun consumptie- en productiegedrag moeten aanpassen, want verandering moet van alle kanten komen.

Dit initiatief wordt getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen die meer afvalarme alternatieven willen zien. Een perfect plasticvrij leven is helaas moeilijk tot onmogelijk, maar alle beetjes helpen! Elke gewoonteverandering kan het verschil maken en wordt dus toegejuicht.

Mei Plasticvrij

Plasticvrijer leven

Je kunt al heel veel doen zonder jouw leven helemaal om te gooien. Hier geef ik enkele tips mee waarmee je heel gemakkelijk het verschil kunt maken.

The big four

1. Refuse

Weiger plastic en geef zo het signaal dat jij dit helemaal niet wilt. Koop geen groenten en fruit die verpakt zijn in plastic, zeg aan de kassa dat jouw aankoop niet in een zakje moet of vraag dat jouw drankje op café zonder rietje komt.

2. Reduce

Verminder de hoeveelheid plastic in jouw leven. Denk in de winkel goed na of elk koekje echt apart verpakt moet zijn. En als je iets niet verpakkingsloos kan kopen, kies dan de kartonnen verpakking of hervulbare verpakking.

3. Re-use

Als je dan toch plastic in huis gehaald hebt, hergebruik het dan. Plastic potjes of botervlootjes kun je gebruiken om eten in op te bergen (overschotjes bijvoorbeeld). Breng beschadigde voorwerpen naar repair cafés en wat je niet meer wilt of nodig hebt, kan je naar de kringloopwinkel doen.

4.Recycle

Recycleer het plastic dat je niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken.

5 hebbedingen om het verschil te maken

#1: drinkbus

Door jouw plastic waterflessen te vervangen door een drinkbus die je bijvult met kraantjeswater maak je al het verschil. Zeker als je weet dat er wereldwijd elke minuut 1 miljoen plastic waterflessen worden verkocht!

Mei Plasticvrij drinkfles

Waterfles 600ml – €15,95 bij onze kadopartner bol.com

#2: SodaStream

Drink je liever spuitwater dan plat kraantjeswater? Geen probleem! Vergeet die flessen spuitwater in de winkel en maak thuis jouw eigen sprankelend spuitwater.

Mei Plasticvrij SodaStream

SodaStream + 3 flessen – €99,99 bij onze kadopartner Coolblue

#3: brooddoos

Geniet van jouw verdiende middagpauze zonder plastic afval te produceren. Berg jouw boterhammen veilig op in een brooddoos in plaats van ze te wikkelen in plastic folie.

Mei Plastivrij brooddoos lunchbox

Lunchbox Take A Break – €9,99 bij onze kadopartner Fun

#4: tote bag

Een tote bag is niet alleen hip, maar ook handig! Deze compacte opbergbare tas kan je overal mee naartoe nemen. Zo hoef je nooit meer plastic zakjes te gebruiken tijdens het winkelen.

Mei Plasticvrij tote bag

Tote bag van Cato Oyen – €8,70 bij onze kadopartner Belgunique

#5: koffiebeker

Vraag in jouw favoriete koffiehuis om hun heerlijke koffie in jouw herbruikbare koffiebeker te doen in plaats van in een wegwerpbeker. De beker mag dan nog van gerecycled materiaal zijn, het plastic dekseltje op de beker is niet goed voor het milieu.

Mei plasticvrij koffiebeker

Koffiebeker Doppio Mug – €11,95 bij onze kadopartner A.S.Adventure

Ontdek je graag nog meer tips & tricks om een afvalvrij leven te leiden? Lees dan hoe ik meedeed aan de 40 dagen zonder afval challenge van onze kadopartner A.S.Adventure.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment