Voor de sportievelingen onder ons die niet met het vliegtuig op reis willen is met de fiets op reis gaan een goed alternatief. In tegenstelling tot reizen met het vliegtuig of met de trein zijn de reisbestemmingen die je kan bereiken met de fiets een stuk beperkter. Maar de hele fietstocht is al een avontuur op zich. Dus als je een vlotte fiets, een goede conditie en minstens enkele weken verlof hebt, is reizen met de fiets zeker een aanrader!

Met de fiets op reis in Europa

Wanneer je ervoor kiest om met de fiets op reis te gaan ben je beperkt tot Europa. Gelukkig biedt ook Europa een waaier aan natuurlandschappen en culturen. Jouw fietsreis wordt gegarandeerd een mooie ervaring! Ik zocht alvast een fietsroute die in mijn ogen de moeite waard is om op mijn lijstje te zetten.

met de fiets op reis - fietsroute in Europa - fietser met fiets in de bergen geniet van het uitzicht

Van Maastricht naar Rome

Deze route is maar liefst 1920km lang. Je kiest natuurlijk zelf waar je precies vertrekt, of je deze route volledig fietst of een deel ervan. Je kan ook altijd een deel afleggen met je fiets op de trein of aan de auto. Het mooie aan een fietsvakantie is dat je die vrijheid hebt!

Aangezien deze route, die volgens Cycling Europa al sinds 1991 bestaat, dwars door Europa gaat, fiets je elke dag door een ander landschap. Of je nu van merengebied, berglandschappen of wijngaarden houdt, er is sowieso een deel van deze fietsroute die in de smaak valt.

Bovendien hoef je niet de meeste doorwinterde fietser te zijn voor deze fietsroute. Halverwege de route moet je door de Alpen. Maar de route volgt zoveel mogelijk langzaam stijgende rivierdalen waardoor je door het prachtige berglandschap fietst zonder al teveel te moeten klimmen. Voor de fietsende klimmers onder ons zijn er ook alternatieve routes die uitdagender zijn.

Cycling Europe deelt de lange route in drie delen:

1. Maastricht – Basel

Fiets door de Ardennen omhoog om dan door de het prachtige natuurgebied van de Hoge Venen te fietsen. Dan fiets je omhoog door de Duitse Eifel en daal je af naar het Ourdal. Daar kom je in Müllerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, terecht om vervolgens door de wijngaarden in het Moezeldal te fietsen. Je fietst Frankrijk binnen en rijdt door de bossen richting Metz. Vervolgens bevind je je in het open landschap van Lotharingen en rijd je vervolgens door merengebied en uitgestrekte bossen richting de Vogezen.

met de fiets op reis in Europa - blauwe fiets in het bos

Door de Vogezen ligt een mooie fietsroute langs het kanaal waardoor je nauwelijks moet klimmen. Voor wie nog genoeg kracht heeft in de benen is het mogelijk om door het Saardal te klimmen naar de Col du Donon. Eenmaal de andere kant van de Vogezen bereikt, kom in de Elzas terecht. Hier kun je rusten in één van de vele schilderachtige dorpjes en wijn degusteren in de wijngaarden. Vervolgens fiets je door het Hardtbos om Mulhouse heen. En dan ben je bijna in Basel!

2. Basel – Firenze

Na een bezoekje aan Basel fiets je door het dal van de Rijn en van de Thur naar de Bodensee. Je doorkruist een klein stukje Oostenrijk en Liechtenstein. Vervolgens fiets je via Chur naar Thusis en fiets je de Alpen tegemoet. Wie van klimmen houdt, fietst door de Via Mala kloof omhoog naar de Splügenpas (open van mei tot oktober). Voor wie liever niet klimt, of in geval van sneeuw, kan in Thusis de trein nemen naar Samedan en St. Moritz. Daar daal je af naar Maloja om vervolgens de trein over de Berninapas naar Tirano te nemen.

met de fiets op reis in 2019 in Europa - fietser kijkt uit over meer

In Chiavenna komen beide routes weer samen en fiets je door Valtellina, een dal met prachtige wijngaarden steil tegen de bergen, naar het Comomeer. Halverwege het indrukwekkende meer van Como steek je over naar Bellagio. Op het einde van het meer kom je aan in Lecco en fiets langs de Adda rivier. Neem hier zeker even de tijd om de waterwerken van Leonardo da Vinci te bewonderen. Zet jouw tocht verder door de stad Bergamo en vervolg jouw weg langs het Iseomeer, bewonder onderweg de kastelen en abdijen tot je in Brescia aankomt. Hier gaat de route verder langs Desenzano aan het Gardameer tot in het dal van Mincio. Hierlangs loopt de fietsroute via Mantova, een historische stad die een bezoek meer dan waard is, tot in Modena.

Na Modena ga je naar Vignola en neem je de laagste doorsteek van de Appenijnen. Vervolgens daal je af naar Pistoia in Toscane. Hier kun je kiezen hoe je de fietstocht verderzet. De hoofdroute gaat naar San Gimignano (daar moet je zijn voor een heerlijk ijsje) waar je een mooie aansluiting hebt via Siena naar Rome. Langs deze route moet je minder klimmen door Toscane. Of je kiest ervoor om naar Firenze te gaan of je fietst naar Lucca indien je jouw tocht verder wil zetten richting Pisa en Livorno.

3. Firenze – Rome

In Toscane en Umbrië is het zalig fietsen en kun je kiezen welke dorpen en steden je graag wenst te bezoeken (zie hieronder een handige kaart). Hier kun je volop genieten van la dolce vita en je laten betoveren door de magische landschappen.

met de fiets op reis - fietsroute van Firenze tot Rome

Bron: Cycling Europe

Nog enkele tips

Wanneer je met de fiets op reis gaat, moet je met heel wat zaken rekening houden.

met de fiets op reis - nog enkele tips - zwarte fiets in het bos

  1. Schaf je een stevige fiets aan die wat kilometers en bagage kan (ver)dragen.
  2. Zorg ervoor dat je jezelf kan behelpen bij pech onderweg met het nodige materiaal en de nodige kennis.
  3. Denk goed na over jouw bagage, je zal deze de hele tocht moeten meedragen. Houd hierbij ook rekening met de weersomstandigheden! Zon, wind, regen, … je moet op alles voorbereid zijn.
  4. Bereid de route goed voor en zorg dat je een fietsgids bijhebt. Je zal niet overal goed internetbereik hebben om beroep te doen op jouw smartphone.
  5. Geniet van de fietstocht!

Reis verantwoord

Denk er altijd aan om respect te tonen voor mens en natuur wanneer je op reis bent. En houd de Leave No Trace filosofie indachtig.

met de fiets op reis - reis verantwoord - enkele tips in het kader van mei plasticvrij

Nog enkel reistips in het kader van #meiplasticvrij:

  1. Neem een drinkbus mee en vul deze waar mogelijk. Zo vermijd je dat je een hoop plastic flesjes koopt, meezeult en achterlaat.
  2. Een brooddoos neemt heel wat plaats in, maar neem een compacte herbruikbare foodwrap mee voor jouw maaltijden tijdens de fietstocht. Na het eten van jouw heerlijke lunch, pakt deze nauwelijks plaats in.
  3. Zorg ervoor dat je 100% biologisch afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta mee hebt. Tanden poetsen doe je weliswaar dagelijks, maar het is echt niet nodig om je elke dag met zeep en shampoo te wassen. En blijf zo’n 60 meter weg van stromend water.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment