Het bewustzijn over onze impact op de planeet is groter dan ooit. We gaan nadenken over wat we eten, drinken, kopen en doen. Ook ik ben gaan nadenken en heb bepaalde keuzes gemaakt. En dit jaar koos ik er onder andere voor om niet met het vliegtuig op reis te gaan. Deze zomer ga ik dus vol goede moed met de trein op reis.

Met de trein op reis versus met het vliegtuig

Vliegensvlug op jouw bestemming geraken, voor geen geld jouw volgende citytrip tegemoet vliegen en geen gezeul met bagage. Dit zijn slechts enkele redenen om voor een vliegtuigreis te kiezen. Daarnaast zijn bepaalde reisbestemmingen onmogelijk te bereiken zonder vliegtuig vanuit ons eigen land. Toch kent reizen met de trein ook heel wat voordelen.

met de trein op reis gaan - voordelen en tips

1. Beperkte reisbestemmingen, beperkte keuzestress

Met het vliegtuig kun je letterlijk overal naartoe vliegen. Al die landen, al die keuze. Je weet niet waar te beginnen met het kiezen van een reisbestemming. Maar wanneer je beslist om met de trein op reis te gaan zijn de haalbare bestemmingen beperkt en is een bestemming sneller gekozen. En geloof mij, je hoeft echt geen uren te vliegen om adembenemende landschappen en unieke culturele tradities te ontdekken.

2. Je boekt jouw tickets geen maanden op voorhand

Je hoeft geen maanden op voorhand vliegtuigtickets te boeken. En je hoeft niet te vrezen voor stakingen op de luchthaven. Bepaalde populaire treintickets boek je uiteraard best wel op voorhand, maar het kan ook anders.

met de trein op reis gaan - voordelen en tips

Dankzij bijvoorbeeld de Interrail Pass boek je op voorhand één lege pass voor een bepaald land, landengroep of heel Europa en vul je gedurende jouw reis zelf de reisdata en bestemmingen in. Je kiest dus zelf wanneer je naar waar gaat. Heerlijk toch? Bovendien komt het vaak ook veel goedkoper uit dan aparte treintickets te kopen. Zeker als je jonger bent dan 27!

3. Onderweg ontmoet je mensen en ontdek je plaatsen

Reizen met de trein brengt jou op plaatsen waar je met het vliegtuig gewoon zou overvliegen. preek de plaatselijke bevolking op de trein aan, vraag hen waar ze vandaan komen of waar ze naartoe gaan. Je geniet van de vrijheid om jouw treinreis te onderbreken en in een onbekende parel af te stappen. Elke tussenstop die je maakt is een toegevoegde waarde aan jouw reis.

met de trein op reis gaan - voordelen en tips

Dit zijn volgens mij de drie grootste voordelen van reizen met de trein. Daarnaast heb je minder beperkingen wat bagage betreft, liggen treinstations niet zo ver van het stadscentrum, kun je gemakkelijker even een frisse neus halen, word je minder snel mottig, en noem maar op.

Nog enkele tips uit eigen ervaring

Treinreis plannen

Wil je graag weten of een bepaalde bestemming vlot bereikbaar is met de trein? Neem dan een kijkje op www.rome2rio.com. Op deze website geef je jouw vertrek- en eindpunt op en krijg je alle mogelijke vervoersmiddelen, prijzen, afstanden en reistijden te zien. Je kan er ook een volledige route met verschillende tussenstops uitstippelen. Zo kun je in één opslag zien wat mogelijk is met de trein.

met de trein op reis gaan - voordelen en tips

Plaatsen reserveren op de trein?

Controleer goed op voorhand of je voor een bepaalde treinrit verplicht bent om te reserveren (en hier dan ook voor bij te betalen). Voor sommige treinritten kun je niet reserveren en voor anderen is reserveren optioneel. In dit geval kun je ervoor kiezen om geen plaats te reserveren op voorhand, maar dan mag en kun je op de trein alleen maar zitten op niet-gereserveerde plaatsen.

met de trein op reis gaan - voordelen en tips

Dus als je met een groep reist en graag samen wilt zitten is het aangeraden om toch te reserveren en te betalen. Een maand geleden reisde ik door Duitsland met mijn zus en voor de ICE-trein tussen Keulen en Berlijn was het mogelijk om te reserveren. Wij hebben dit niet gedaan aangezien ze in Duitsland het oh-zo-handige systeem hebben dat boven elk zitje staat aangeduid tussen welke stations het zitje gereserveerd is. Zo konden mijn zus en ik naast elkaar en met een gerust hart plaatsnemen op niet-gereserveerde plaatsen.

Animatie tijdens de treinrit

Een treinrit kan soms enkele uren duren en daarom is een beetje afleiding en animatie zeker welkom. Zorg dat je een spelletje of twee meehebt om op de trein te spelen. Ik raad jullie ook aan om een boek (of nog beter, een e-reader) mee te nemen en een lekker lunchpakket, tussendoortjes en drinken. Houd ook jouw fototoestel bij de hand. Je weet nooit door wat voor landschappen je zal rijden met de trein.

Reis verantwoord

Denk er altijd aan om respect te tonen voor mens en natuur wanneer je op reis bent. Steun in de mate van het mogelijke de plaatselijke economie. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke maaltijd in een plaatselijk restaurant in plaats van in een fastfoodketen. En houd de Leave No Trace filosofie indachtig.

Enkel reistips in het kader van #meiplasticvrij:

  1. Neem een drinkbus mee en vul deze waar mogelijk. Zo vermijd je dat je een hoop plastic flesjes koopt, meezeult en achterlaat.
  2. Een brooddoos neemt heel wat plaats in, maar neem een compacte herbruikbare foodwrap mee voor jouw maaltijden tijdens een wandeling. Na het eten van jouw heerlijke lunch, pakt deze nauwelijks plaats in.
  3. Trek je de natuur in voor meerdere dagen? Zorg er dan voor dat je 100% biologisch afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta mee hebt. Tanden poetsen doe je weliswaar dagelijks, maar het is echt niet nodig om je elke dag met zeep en shampoo te wassen. En blijf zo’n 60 meter weg van stromend water.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment