Dit is het ondernemersverhaal van Fabrice van Kadonation, de oprichter van het online groepscadeau.

Het ondernemersverhaal van Fabrice

“Sorry, te jong”

Anno 2013. “Op mijn 18 jaar besloot ik onmiddellijk om een bijbaantje te zoeken in een IT-bedrijf in het Gentse. Ik had een 35-tal IT-bedrijven gecontacteerd en ik heb ongeveer 35 keer te horen gekregen dat ik meer dan welkom ben om in mijn derde bachelor stage te lopen, maar dat ik nu nog te jong was. Uiteindelijk contacteerde één van die bedrijven (schoolonline) me om toch eens te komen spreken. Ik mocht er meteen beginnen en was er de jongste werknemer ooit.

Na drie maanden wou ik uiteindelijk een andere richting inslaan. Ik wou mijn eindwerk van het middelbaar commercialiseren. Met dit eindwerk had ik namelijk de Rotary Techno Awards, de prijs voor beste eindwerk in de streek, gewonnen. Al snel bleek dat niet zo eenvoudig te zijn als eerst gedacht aangezien er al heel veel grote spelers in diezelfde markt zaten, waaronder grote namen zoals Windows.”

En toen ging er een lampje branden

“Niet veel later zag ik op het internet het woord “Group Buying”. Ik dacht meteen aan de problemen die iedereen ondervindt bij het bijleggen en samenleggen voor een groepscadeau. Er moeten altijd mensen geld voorschieten met het risico te moeten zagen achter hun geld of dit geld niet terug te zien. Bovendien moet er altijd één iemand het geld beheren en gebeurt dit nooit op een overzichtelijke manier. En vaak moet iemand van de groep zich opofferen om op het laatste moment nog een cadeau te gaan kopen. Ik wist dat ik dit makkelijker kon maken voor iedereen.”

De geboorte van Kadonation

Zo ontstond het online platform Kadonation. De “organisator” van het groepscadeau komt op de site van Kadonation en maakt snel, eenvoudig en gratis een online groepscadeau aan. Dan nodigt hij of zij alle vrienden uit. Zij ontvangen een link naar de pagina en kunnen rechtstreeks, online bijleggen. Dit kan aan de hand van hun favoriete betaalmethode. Wanneer al het geld verzameld is, zijn er drie mogelijkheden.

Ten eerste kun je een cadeau kopen bij ondertussen meer dan 80 aangesloten (web)winkels zoals Bol.com, Coolblue, Zalando, A.S.Adventure, ZEB, Connections en nog vele andere. Je kan het ingezamelde geld in het groepscadeau ook doorgeven aan de begunstigde. Hij of zij kiest dan zelf wat te doen met het geld. Dit kan aan de hand van een Kadonation cadeaubon.

Een echt ondernemersavontuur

Het was een grote uitdaging om Kadonation op de markt te brengen, zowel financieel als technisch en op marketingvlak. Gelukkig kon Fabrice rekenen op onder andere iMinds met hun iStart.light programma. Kadonation kreeg ook naamsbekendheid dankzij de nominatie door Ghentrepreneur voor de Gentse Studentenondernemer 2016. Toch bevond de grootste moeilijkheid zich op financieel niveau: de mogelijkheid om het geld van derden te bewaren. Want dat is wat Kadonation uiteindelijk doet, het geld online bewaren voor een groepscadeau. Daarvoor is een banklicentie nodig en die krijg je uiteraard niet zomaar.

Hiervoor kon Fabrice gelukkig rekenen op ARTEpreneur. Deze studentencoöperatie zorgde ervoor dat de nodige financiële kennis er was en ze zorgden voor een oplossing voor alle ingewikkelde boekhoudkundige problemen. ARTEpreneur werd in goede banen geleid door Jelle en hij was het die Fabrice coachte. Samen stelden ze uiteindelijk een financieel plan op voor Kadonation. Op dat moment kwam Fabrice met een voorstel voor Jelle: samen Kadonation oprichten als ze het nodige geld zouden ophalen. Zo gezegd, zo gedaan.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment