Een tijdje geleden schreef ik al een blog over waarom ieder kind in een jeugdbeweging moet gaan. Ook meegaan op kamp – of bivak zoals we dat in Kruibeke zeggen – is belangrijk voor de vorming van een kind. Aan alle ouders die nog twijfelen om hun kleine kapoen mee te laten gaan op kamp met de jeugdbeweging, laat jullie overtuigen! Laat jullie zorgen varen, geef de controle aan ervaren leiding en geniet zelf van de 10 dagen kinderloos genieten!

kamp jeugdbeweging

Hieronder kunnen jullie lezen waarom ik vind dat ieder kind eens moet meegaan op kamp! Voor mij was het ondanks veel tranen en een klein hartje een geweldige ervaring, die ik nooit meer zou kwijt willen. Alle neuzen van mijn Chirovriendinnen wijzen hierover in dezelfde richting. En ik denk dat veel Scouts, KLJ, KSA, …-leiding dit allemaal kunnen beamen!


Grensverleggend

Op bivak probeer je constant nieuwe dingen uit en verleg je je grenzen. Je bent enkele dagen weg van huis en die ouderlijke arendsogen kunnen niet kijken wat je allemaal mispeutert. Dit is dus de kans om eens goed buiten de lijnen te kleuren in een veilige omgeving! Kleine dingen die thuis nooit zouden mogen, kunnen op kamp wel. Niemand zegt dat je van onderbroek moet wisselen, dat je niet vuil mag worden of dat je niet heel de dag in zwembroek mag rondlopen.

Dankzij de ruimte om fouten te maken, zal je meer zelfvertrouwen krijgen. Als ‘volwassene’ merk ik vaak dat ik meer schrik heb om uit mijn comfortzone te stappen, maar dan grijp ik even terug naar de bivakmentaliteit. Dan besef ik weer dat ik de angst even moet overwinnen en nieuwe dingen moet proberen.

kamp jeugdbeweging


Zelfstandigheid

Weg van mama en papa, leren kinderen hun plan trekken. Zelfstandigheid leer je het best in een omgeving waar niemand raar kijkt als je twee verschillende sokken aanhebt. Het is niet vanzelfsprekend voor jonge kinderen om alles ineens zelf te doen, maar met een beetje hulp van de leiding leren ze snel veel bij. Op kamp krijg je het eerste gevoel van onafhankelijkheid. Een kind leert voor zichzelf denken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die beschermd omgroeien, later meer problemen hebben in het professioneel leven. Omdat ze op kamp uit hun comfortzone moeten stappen, leren ze omgaan met onverwachte wendingen en uitdagingen, waar je later nog geregeld mee geconfronteerd wordt.


Digital detox

Kinderen en jongeren zitten te vaak voor het scherm gekluisterd. Wel, niet op kamp! Daar is het de bedoeling om volledig offline te gaan, zonder besef van de buitenwereld. Zelf was dat voor mij niet altijd vanzelfsprekend, maar na een kleine digital detox ben je erg blij dat je alle zorgen van thuis effectief thuis kan laten. Je beseft ook eens te meer dat in het ‘nu’ leven echt telt en dat alle online zaken er niet echt toe doen. Tien dagen vaarwel zeggen tegen de elektronische drukte doet deugd.

Wel één probleem, de controlegrage ouders die de kampgeest verstoren. Ouders verwachten dat kinderen van op kamp berichten sturen, maar dan verlies je het evenwicht van het offline leven. Door ouders die voortdurend willen weten hoe het met hun kinderen gaat, komen ze niet los van thuis. Een kamp hoort een zorgeloze tijd te zijn, waar je in je kampbubbel kan leven. Het is niet de bedoeling dat ouders of andere mensen via social media mee op kamp zijn.

Het is niet gemakkelijk om je kind achter te laten bij wildvreemden – eigenlijk fantastische leiding 😉 . Toch moet je als ouder proberen om ze te laten gaan en dan is de liefde achteraf dubbel zo groot.

kamp chiro scouts

Bij mij op de Chiro spraken we af met ouders en leden dat smartphones slechts een half uur per dag gebruikt konden worden. Zo vermeden we ook dat iedereen zijn GSM wou opladen en dat de GSM centraal stond. Heel veel leden gaven aan dat ze dat half uur zelfs overbodig vonden. Via Facebook lieten we enkel tijdens de voorwacht (zonder leden) weten dat de opbouw vlot verliep. Vanaf dat de leden er waren, vermeden we dat mensen het kamp tot op de voet mee konden volgen. De kampbeleving stond hierdoor centraal, want niemand denkt erover wat mensen zouden zeggen of denken.


Herleving van oldschool brieven schrijven

Oldschool brieven schrijven kan dan weer wel! Zo steunen we niet alleen de post, maar voor ouders is het gewoon erg fijn een schattig zelfgeschreven briefje in de bus te horen vallen. En onthou: geen nieuws is goed nieuws!

kamp


Back to basics

Afhankelijk van de jeugdbeweging waar je in zit, ga je echt terug naar de basics. De Scouts is hier specialist is, want zij maken zelfs zelf vuur om op te koken en hebben vaak niet eens stromend water. Op onze Chiro slapen we allemaal in tenten. We hebben daarentegen wel kookouders die elke middag uren staan kokkerellen om overheerlijke maaltijden op ons bord te toveren. Voor tien dagen zeg je vaarwel tegen alle luxe van thuis. Een toilet wordt vervangen door een HUDO, slapen doe je op matjes, douchen is geen vanzelfsprekendheid, …

kamp

Als je dan thuis komt van zo’n primitieve tiendaagse, dan besef je pas wat voor een luxe je hebt! Ook al val je in een zwart gat omdat je je vrienden mist, je huis lijkt wel een luxe resort. Een warme douche en een proper toilet, zalig!

kamp chiro

Doordat je focust op de basis op een kamp, begin je ook meer te letten op de natuur. Oké, muggen zijn verschrikkelijk irritant, maar slapen onder een prachtige sterrenhemel krijg je gratis en voor niets. Op geen enkele plaats is het zo donker en kan je de sterren zo goed zien! Om nog maar te zwijgen van die prachtige zonsondergangen die je elke avond als decor hebt bij het avondeten. Fout van mezelf, maar dan kon ik het als leiding echt niet laten om het toch maar vast te leggen met mijn iPhone 😉 .


De vriendschapsband op kamp

In een jeugdbeweging maak je vrienden voor het leven. Op kamp bouw je samen aan herinneringen, die je de rest van je leven zal onthouden. Deze herinneringen zullen later nog geregeld worden opgerakeld.  Een band gaat echt noooooit stuk, daar kan je X!nk geen ongelijk in geven!

kamp vriendschapsband


Een traantje en een klein hartje

Een kind op kamp laten gaan is een hele stap als ouder. De kans dat alles in het honderd loopt is echter klein. Probeer je zoon of dochter al wat voor te bereiden door bij vriendjes te gaan slapen of op weekend te gaan met een vereniging. Loopt dat goed? Dan hoef je je niet te veel zorgen te maken!

Soms krijgt je kind ineens een klein hartje een paar dagen voor het vertrek op kamp. Probeer dan positief te motiveren. Praat over de vriendjes die meegaan, de leuke spelletjes, over je eigen kampen als kind, … Grenzen verleggen loopt nooit zonder slag of stoot. Elk kind krijgt wel eens te kampen met heimwee. Het gemis van thuis is soms groot. De leiding staat steeds paraat om tranen te drogen en terug positieve motivatie te creëren. Bij kleine kinderen vervullen leidsters een moederrol.

kamp


#INZAMELHACK: zit je zelf in een jeugdbeweging? Dan weet je hoe moeilijk het soms is om de eindjes aan elkaar te knopen voor een kamp of nieuwe gebouwen. Lees hier hoe je geld kan inzamelen voor je vereniging! 

kamp jeugdbeweging

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment