Kunst geeft je interieur meteen een interessante boost. Ikzelf bezoek maar al te graag musea, maar ik zou geen idee hebben waar ik moet beginnen om zelf kunst te kopen. Daarom keek ik eens rond naar de beste tips om leuke creaties aan te schaffen voor in je woning. Op het einde van de blog geef ik zelfs een ideetje om simpelweg kunst te lenen als je eens wilt stoefen bij je gasten tijdens een etentje! 

kunst in huis

Tate Modern – Londen

#INTERIEURTIP: volg onze ‘interieur & wonen’ community voor leuke interieurweetjes! 


#1: Bepaal je interessegebied

kunst in huis

MoMa – New York

Het is belangrijk om je eigen interessegebied te bepalen. Wat voor kunst vind je mooi? Dat kunnen futuristische creaties zijn, schilderijen, beeldhouwwerken, … Om je interesse te bepalen, kan je best voldoende naar kunst gaan kijken in musea, op veilingen of in gallerijen. Daarnaast is het goed erover te lezen en meningen van experts te beluisteren. Het is belangrijk dat je veel artiesten en werken leert kennen om een goede mening te kunnen vormen. Het is handig om via social media artiesten, beurzen en musea te volgen om alles vers van de pers te kunnen bekijken. Door op hashtags te klikken die artiesten gebruiken, kan je meer informatie inwinnen. Probeer contact te maken en uitleg te vragen over de werken. Pas daarna kan je een aankoop overwegen.


#2: Hoeveel geld wil je eraan geven?

kunst foto

Als je kunst gaat kopen, moet je eerst beslissen wat je budget is. Leg dit niet te laag, want dan zal je geen enkel deftig werk op de kop kunnen tikken. Voor een iets lagere prijs kan je wel werken van jonge artiesten vinden, of een schets van een bekend kunstenaar. Denk er ook aan dat het kunstwerk tot bij jou thuis moet geraken. Dit zal ook kosten inhouden. Daarnaast zal er ook onderhoud aan zijn. Als je in een veilingshuis kunst koopt, kan er nog een percentage bijkomen.


#3: Waarom koop je kunst?

kunst in huis waarom

Er kunnen verschillende redenen schuilen achter de aankoop van een kunstwerk. Je kan het kopen om je interieur op te smukken, maar je kan het ook zien als een investering. Dit is natuurlijk een doorslaggevende factor. Als je het kunstwerk als een investering beschouwd, kan je er meer geld aan geven indien het verantwoord is. Dan moet je dus voldoende weten over het werk, zodat je zeker kan zijn het later met winst te verkopen.


#4: Volg je hart

kunst in huis

Als je kunst zal aanschaffen, moet je vooral je hart volgen. Natuurlijk moet je dit steeds slim doen en ook de kennis in acht houden. Verstandige keuzes zijn goede keuzes, maar toch zegt een gevoel soms meer dan je verstand alleen. Een combinatie tussen de twee is dus ideaal!


#5: Word lid van een kunstclub

kunst club

Als laatste tip kan ik je aanraden om je aan te sluiten bij een kunstclub. Zo leer je het wereldje op een andere manier kennen. Je bent meteen op de hoogte van alles wat belangrijk is binnen de kunstwereld. Dankzij de kunstclub kan je steunen op de kennis van anderen en zelfs professionals.


Leen kunst dankzij Kunst in Huis

kunst in huis

Copyright: kunst in huis

Toch geen zin om zelf kunst aan te schaffen omdat het toch wat veel kost? Of misschien wel omdat je het werk beu kan worden of het ineens niet meer in je woning past? Of waarschijnlijk omdat je gewoon eens goed wilt stoefen bij je vrienden als ze langskomen voor een etentje, maar er eigenlijk geen geld aan wilt geven? #WannabeKunstkenner.

Kunst in Huis is eigenlijk een bibliotheek waar je hedendaagse kunst van Belgische artiesten kan gaan lenen of leasen. Via de website of in de winkel in Gent, Antwerpen, Leuven of Brussel, kan je zoeken naar het werk dat op jouw lijf geschreven is. Alleszins voor een tijdje toch ;). Wil je het toch echt zelf hebben? Dan kan je het ook kopen!


Lees ook zeker deze tips voor een huis vol groen!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment