Een tijdje geleden deden Elisa en ik een rondvraag op onze community  of onze groepsleden nog thuis wonen of al alleen wonen, samenwonen met vrienden of een lief, … Uit deze rondvraag kwam naar voor dat 47 leden nog niet alleen wonen en 37 leden samenwonen met hun lief. Het leek ons dan ook bijzonder interessant deze twee eens te vergelijken met elkaar! 

We stelden onze leden dan ook de vraag wat de voor- en nadelen zijn van met je lief samenwonen (Elisa) en nog thuis wonen in Hotel Mama (Lien).

De cijfers

samenwonen met je lief

De overgrote meerderheid van onze leden woont nog niet alleen. De tweede plaats gaat verdiend naar het samenwonen met je lief. Daarna hebben we volledig alleen wonen en op kot zitten. Zelf zit ik op kot, maar in het weekend vertoef ik maar al te graag in Hotel Mama.

Het is natuurlijk niet omdat thuis wonen in onze community het populairst is, dat het ook het beste is. Beetje schrik gekregen? Elisa schreef een handleiding om alleen te gaan wonen, samen te wonen of te co-housen. 

Elisa VS Lien: 0 – 1

Enkele weken geleden besloot Elisa het op te nemen voor de mensen die samenwonen met hun lief en ik voor de mensen die nog veilig thuis wonen. Wanneer we voor- en nadelen bevroegen, bleef het aan de kant van Elisa verrassend stil. Gelukkig hebben we wel enkele interessante voor- en nadelen verkregen van mensen die nog thuis wonen.

samenwonen

Voor- en nadelen van thuis wonen

+

hotel mama

Als voordeel van thuiswonen, wordt vooral de mogelijkheid tot sparen genoemd. Je hebt weinig kosten, geen rekeningen of administratieve rompslomp, dus alle centjes kunnen in je eigen zak verdwijnen. Sommigen moeten natuurlijk wel iets afdragen om thuis te mogen wonen. Dat is ook normaal als je al werkt. Gelukkig is het bedrag vaak aanzienlijk lager dan een normaal huurbedrag. Op die manier kan je nog meer geld aan de kant zetten dan wanneer je alleen zou gaan wonen. Woon je toch alleen? Lees dan deze besparingstips om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Daarnaast is het handig dat het eten altijd klaarstaat. Je verliest geen tijd met koken, want de potten en pannen staan op tafel zodat jij enkel nog je voetjes onder tafel moet schuiven. Een volle frigo heb je dankzij jouw winkelende ouders, zonder zelf enige moeite te doen. Het huishouden hoef je ook niet alleen te runnen, maar wordt grotendeels door je ouders gedaan.

#Paaihack: omdat je ouders altijd zo goed voor jou koken, kan je misschien eens een gezellig etentje organiseren om iets terug te doen!

thuis wonen

Ook andere dingen zijn altijd in huis, waar je misschien niet aan zou denken als je alleen woont. Denk aan EHBO, medicatie, cartridges voor de printer, …

Tenslotte is het sociaal contact een positief punt. Er is altijd iemand aanwezig om mee te praten en je verhaal tegen te doen. Het is leuk dat je zus of broer nooit ver weg is en je trouwe viervoeter steeds paraat staat om eens te gaan wandelen in de gezonde buitenlucht.

Spijtig genoeg zijn er ook wat nadelen verbonden aan thuis wonen. Mama, als je dit leest, ze komen niet van mij hoor!

Het grootste nadeel is dat je (eventueel onbewust) toch nog altijd verantwoording moet afleggen. Je hebt dan al wat leeftijd, rekening moet je sowieso houden met de mensen waarmee je samenleeft. Dit kan wel aanvoelen alsof je ouders de controle blijven houden. Vragen als ‘Naar waar ga je?’, ‘Wanneer kom je terug?’ kan je echt wel missen! Ook commentaar als ‘Gaan jullie nu weeral op restaurant?’ of ‘Amai, jij komt ook pas thuis als de zon opkomt!’ hoeven echt niet. Als je op kot zit heb je hier natuurlijk maar 2 dagen per week ‘last’ van.

Daarnaast is er kritiek op het eten. Dit is tegelijk een voor- en nadeel. Het is gemakkelijk dat er altijd wordt gekookt, maar dan moet je wel eten wat er voor je neus wordt gezet. Je kan het menu dus niet steeds zelfs kiezen. Bye bye keuzevrijheid!

Als laatste negatieve puntje hebben we de televisie. Je vader neemt deze elke dag in beslag, waardoor de TV altijd opstaat en dan ook nog eens op iets minder interessant. Gelukkig kan je Temptation Island tegenwoordig online kijken, want anders zou je op school of het werk niet meer kunnen meepraten door je vader zijn TV-verslaving.

thuis wonen

Woon jij samen? Lees dan zeker deze vijf tips om de perfecte huisgenoot te worden! En wist je deze vijf dingen al over samenwonen? Waarschijnlijk niet 😉

 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment