De examens staan weer voor de deur. De blok is niet enkel stresserend voor jongeren, maar ook voor hun ouders. Hoe kan je het gezin door de examens loodsen, zonder je student extra stress te bezorgen? Lees hier enkele waardevolle bloktips voor ouders!

examens studeren

Lees ook deze interessante blog van mijn collega Robbe om de lijdensweg van de blok te verzachten!


Stay calmexamens

Niet alleen de student moet de kalmte bewaren tijdens de examens, ook voor ouders is het belangrijk om rustig te blijven. Het is heel normaal dat je je als ouder zorgen maakt over de examens van je zoon of dochter. Toch moet je vermijden dat je extra druk en spanning creëert. Probeer zoveel mogelijk steun en begrip te tonen.

Sta je zelf erg onder stress? Kies dan even voor wat me-time. Stress zal namelijk afstralen naar je familieleden en dit is nefast voor de studeersfeer. Het is namelijk belangrijk om de routine wat te behouden. Als alles zijn normale gangetje gaat, zal dit minder triggers geven aan de student. Daarnaast mag je ook niet té aanwezig zijn voor je studenten. Geef hen voldoende ruimte en tijd om te studeren op zichzelf zonder gestoord te worden. Zorg dat er niet te veel lawaai is. Mijn mama vraagt zelfs aan de poetshulp om op andere momenten te stofzuigen! Danku mama!


Examens, een luisterend oor

Studenten hebben nood aan steun in de examens, zodat ze er niet alleen voor staan. Het gevoel dat iemand om hen geeft, is vaak al genoeg om er opnieuw in te vliegen! Vraag af en toe hoe het lukt met het studeren, maar overdrijf ook niet. Observeer hoe het gesteld is met de gemoedstoestand van de student. Heeft je zoon of dochter het moeilijk? Onderhoor dan of hij of zij zin heeft in een ontspannende wandeling.

examens wandelen


Voorzie een rustgevende werkplek

Rust op de werkplek, is rust in het hoofd. Door rommel op je bureau, zal je veel sneller afgeleid zijn. Dit verstoort de concentratie. Multitasken tijdens het studeren is geen goed idee. Studeert je student graag aan de keukentafel? Zorg dan dat je deze studeerplek vrijhoudt in de mate van het mogelijke. Zorg voor voldoende licht en verluchting, zodat de hersenen zuurstof kunnen krijgen.

student examens


Smartphone = stoorzender

Het is algemeen geweten dat studenten zich steeds weer laten afleiden door hun smartphone in plaats van te studeren. Let er als ouder op of de smartphone geen té grote stoorzender vormt. Indien wel, probeer dan redelijke afspraken te maken of advies te geven.

studeren examens


Focus niet op resultaten

Focus als ouder niet te veel op resultaten en presteren. Toon dat je het belangrijk vindt dat je student zijn of haar best doet en dat de inspanning primeert. Leg de nadruk op wat wel goed gaat! Plaats voor jezelf alles even in perspectief. Een herexamen is niet het einde van de wereld. #staypositive

student examens


Hou het luchtig buiten het studeren

Aan tafel is het pauze voor studenten, praat dus niet continu over de examens, maar hou het luchtig. De gesprekken hoeven heus niet altijd over hetzelfde te gaan. Verlies alledaagse dingen niet uit het oog. Dit zorgt er ook weer voor dat de student de examenperiode in perspectief kan plaatsen.


Brainfood

Het belangrijkste tijdens de examenperiode is eten. Ik spreek uit ervaring! Eten, die paar magische momenten op een dag waar je echt naar uit kan kijken. Zorg er als ouder voor dat je gezond kookt en gezonde snacks voorziet voor de hardwerkende blokkers, liefst een koelkast vol. Begin de dag met een energierijk ontbijt – denk aan fruit, eitjes, … Maak af en toe het lievelingseten van de student, of vraag wat hij of zij graag wilt eten! Laat de student voldoende tijd nemen om te genieten van het eten.

En denk eraan: voorzie water, de rest komt later!

blok

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment