Op school leren kinderen heel wat bij, maar ook buiten school kunnen ze zich ontplooien. Dankzij hobby’s kunnen ze hun talenten ontwikkelen. Wilt je kleine spruit een creatieve, muzikale of sportieve vrijetijdsbesteding doen?

Hobby’s kunnen werelden open en tonnen zelfvertrouwen geven aan kinderen. Taxi spelen doe je met plezier, want wie weet kan je kind van een hobby wel een carrière maken later!

hobby vrijetijdsbesteding


Beslis samen met je kind

Het is typisch kinderen. De ene dag willen ze gitaar leren spelen, de andere dag willen ze honkbalkampioen worden. Ik spreek uit ervaring als ik het over de wispelturigheid van kindjes heb. Als ouder mag je niet te snel toezeggen, want wie weet is je zoon of dochter de hobby na enkele weken al beu.

Bespreek samen welke hobby’s er mogelijk zijn en wat het interessegebied is van je kleine spruit. Maak samen de beslissing en spreek af dat volhouden de enige optie is. Let er wel voor op dat je je kind niet in een richting duwt. Het is niet omdat jij hebt gevoetbald vroeger, dat je zoon of dochter dat nu ook moet doen.

hobby


Uitproberen

Voor je een ultimatum stelt dat je kind moet volhouden, kan er natuurlijk wel vrijblijvend getest worden. Het is normaal dat kinderen een verkeerd beeld hebben van sommige hobby’s. Testlessen zijn daarom ideaal om een juist beeld te creëren. Elke sportvereniging, muziekschool, toneelclub of jeugdbeweging biedt gratis proeflessen aan.

hobby


Overvol

Een typisch probleem van deze tijd: een overvol schema. Niet alleen volwassenen hebben er mee te kampen, maar ook kinderen. Volleybal, dansen én jeugdbeweging. Dat kan al snel wat veel worden! Sommige kinderen hebben een overvolle week en hebben daardoor geen tijd meer om zich te vervelen. En laat dat nu net essentieel zijn voor de creativiteit. Door even tijd te hebben om wat te dagdromen en uit te rusten, borrelen er vanzelf ideeën op.

Denk er dus goed over na hoeveel hobby’s je kiest. Als het te veel wordt, lijkt een hobby wel een verplichting. Dit is het laatste wat we willen, want hobby’s zijn vooral leuk!

hobby


Het kostenplaatje

Het kostenplaatje verschilt van vrijetijdsbesteding tot vrijetijdsbesteding. De ene is duurder dan de andere. Gratis hobby’s vind je echter bijna nooit. Naast het lidgeld moet je ook nog toebehoren aanschaffen. Bij voetbal moet je bijvoorbeeld schoenen, beenbeschermers en een outfit kopen. Mijn ouders hebben een piano gekocht omdat ik muziekschool ging doen! Een kleine investering 😉

hobby


Welke hobby’s?

Hieronder zet ik enkele leuke vrijetijdsbestedingen in de kijker die ik zelf nog heb gedaan!

Zwemles

Zwemles is een erg nuttige en populaire hobby voor kinderen tussen 5 en 6 jaar. Dankzij zwemles kan je kleine spruit wennen aan het water. Zo traint je zoon of dochter de motoriek. Wanneer kinderen dan met school moeten gaan zwemmen, zijn ze helemaal voorbereid! Ik ben blij dat mijn moeder deze keuze heeft gemaakt!

Jeugdbeweging

Dat ik fan ben van jeugdbewegingen, dat weten jullie ondertussen al! Een jeugdbeweging is verrijkend voor het leven van ieder kind. In een jeugdbeweging maak je vrienden voor het leven. Deze vrijetijdsbesteding brengt alles samen: beweging, spel, plezier, sport en sociale relaties! Je leert er opkomen voor jezelf en leert verantwoordelijkheden kennen. In de jeugdbeweging is iedereen welkom!

chiro hobby

Lees hier waarom ieder kind naar een jeugdbeweging zou moeten gaan.

Muziekschool

Als je nog niet genoeg hebt van school, kan je ook nog naar de muziekschool gaan! Zelf heb ik piano gespeeld. Het is bij de lagere graad gebleven, want daarna werd de tijdsbesteding net iets te intensief voor mij. Op de muziekschool leer je basisvaardigheden als noten lezen, blokfluit spelen, zingen, … Naast deze basisles, mag je op de meeste scholen maximaal één instrument kiezen om te leren spelen.

Muziekschool volgen is een workout voor het brein. Een instrument bespelen bewijst dat je zelfdiscipline hebt. Je houdt het namelijk vol tot je het volledig kan en het bewijst dat je een goede motoriek hebt.

Teamsport

Teamsporten zijn geweldig om kinderen te leren samenwerken, maar zorgen soms voor heel wat competitie. Je leert winnen als een groep, maar ook op een solidaire wijze om te gaan met een mogelijke nederlaag. Door teamsport te doen, leer je teamworken en dat is essentieel in het bedrijfsleven.

Aan voetbal heb ik me zelf gewaagd en dat vond ik een geweldige sport! Je merkt meteen dat er veel teamspirit in de groep heerst.

Zit je als ouder met nog vragen over bijvoorbeeld zakgeld? Of het goed is om jouw kind te helpen bij het maken van huiswerk? En moet jouw kind helpen in het huishouden? Zo ja, vanaf welke leeftijd? Ontdek daarnaast ook originele en gezonde traktaties voor in de klas en waarom het een goed idee is om jouw kind naar de jeugdbeweging te sturen!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

2 Comments

  • Wat ook een enorme aanrader is een tuindersvereninging.
    Mijn dochter van 9 doet dit met veel enthousiasme. Onder leiding van vrijwilligers onderhoud ze daar haar eigen moestuin.
    Heerlijk modderen en ze leert er nog van ook.
    En het leukste/lekkerste vind ze toch wel haar eigen verbouwde groenten en aardappelen klaar te maken en op te eten. Of met een bos zelfgekweekte bloemen thuis te komen! Daar kan ze zo trots op zijn!

Leave a Comment