Volgens een internetpeiling van het studiebegeleidingsbureau Educadomo in 2009 helpt 84% van de ouders hun kinderen met huiswerk. Taken maken blijkt dus evenzeer een job voor mama en papa te zijn.
Als goede ouder, hoeveel tijd spendeer je dan aan huiswerk? En worden er eigenlijk niet gewoon te veel taken gegeven? Ik heb er alleszins nog steeds slechte herinneringen aan overgehouden. 😉
Hoeveel tijd spenderen aan helpen met huiswerk?
Een derde van de ouders spendeert één à twee uur per dag aan huiswerk. De kinderen zelf besteden volgens hun ouders per dag één à drie uur aan hun huiswerk. Gezien een dag slechts 24 uur duurt en je al aanzienlijke tijd daarvan op de schoolbanken doorbrengt, is één à drie uur best veel.
Positieve band
Als je je kind helpt met het maken van taken, wordt er een positieve band gecreëerd. Deze begeleiding gebeurt voornamelijk harmonieus en hartelijk en kinderen voelen zich hierdoor gewaardeerd.
Wil je kind geen huiswerk maken? Dan zal je het toch moeten opleggen en je autoriteit gebruiken. Dit is niet goed voor de relatie met je kind. Probeer je kind positief te stimuleren om huiswerk te maken!
Te veel huiswerk?
Heel wat mensen zijn tegenwoordig van mening dat er overdreven wordt met het geven van taken.
Huiswerk moet vooral zinvol zijn en niet zomaar gegeven worden uit gewoonte. Het is dus afhankelijk van welk soort taken er gegeven worden. Taken die leerlingen al klaarstomen voor leerstof die nog moet komen, is nuttig. Daar zullen kinderen veel van opsteken.
Er is nood aan feedback van de leerkracht om een goed leereffect te krijgen. Wat gebeurt er achteraf met het huiswerk? Gaat het na het geven van punten gewoon de vuilbak in? Of wordt er wel degelijk teruggekoppeld?
Let er dus op dat je de taken niet voor je kind maakt. Dan doe je meer kwaad dan goed. De leerkracht moet kunnen zien wat een leerling goed kan en wat minder. Op die manier kunnen de werkpunten van je kind aangepakt worden. Ondersteunen is de boodschap!
Een pauze nemen is belangrijk voor het leerproces. Vaardigheden zoals probleemoplossend denken, sociale vaardigheden, kritisch denken, worden minder op school aangeleerd. Als kinderen pauze kunnen nemen en creatief bezig zijn, leren ze andere vaardigheden aan. Daarom raden experten aan om niet té veel taken te geven, zodat leerlingen nog veel vrije tijd hebben.
Huiswerk leert kinderen plannen. Als ze een bundel krijgen die ze na twee weken weer moeten indienen, moeten de kinderen zelf beslissen wanneer ze wat gaan doen. Een vroeg stadium van time management.
Met plezier huiswerk maken
Bingel is een platform om virtueel huiswerk en oefeningen te maken voor de lagere school. Elke leerling heeft een avatar en een eiland. Op verschillende locaties kan de leerling oefeningen vinden die de leerkracht ingeeft. Leerlingen verzamelen punten als ze oefeningen maken om spelletjes te kunnen spelen of kleding te verdienen voor hun avatar.
Dit platform past de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aan aan het niveau van de leerling. Dit heeft een positief effect op het leertraject. Dit platform wordt vooral gezien als een waardevolle aanvulling.
Zit je als ouder met nog vragen over bijvoorbeeld hobby’s of zakgeld? Is het goed dat jouw kind helpt in het huishouden? Zo ja, vanaf welke leeftijd? En wat geef je mee als gezonde traktatie voor de klas? Ontdek daarnaast ook waarom het een goed idee is om jouw kind naar de jeugdbeweging te sturen!
Leave a Comment