De was en de plas slorpt veel tijd op. Dragen jouw kinderen een steentje bij in het huishouden? Yes, dan kan je van geluk spreken en het is nog goed voor je kind ook!

Slechts 20% van de Vlaamse jongeren helpt dagelijks mee in het huishouden. Zelf behoorde ik tot grote ergernis van mijn ouders bij de andere 80%… ūüėČ Lees hier hoe het ook anders kan!

huishouden

Gegevens van het Jeugdonderzoeksplatform.


Helpen in het huishouden: facts and figures

In huisgezinnen hebben vrouwen nog steeds een groter aandeel in het huishouden dan mannen. Zij leggen zich toe op taken als de was, poetsen, koken, … Mannen tuinieren eerder of doen klusjes. (Koelet, 2005). Trekt deze lijn zich ook door bij onze kinderen? Doen meisjes meer in het huishouden dan jongens? En hoeveel helpen kinderen algemeen in het huishouden?

Algemene resultaten

Slechts één vijfde van de Vlaamse jongeren helpt dagelijks mee in het huishouden. Meer dan de helft helpt wel enkele keren per week mee. Eén vierde van de jongeren doet minder dan wekelijks klusjes thuis. Conclusie, ouders moeten bijna alles zelf doen! Werk aan de winkel dus!

huishouden

Genderverschillen

Meisjes doen meer in het huishouden dan jongens. 60% van de meisjes doet vaak een huishoudelijk klusje ten opzichte van 50% bij de jongens. Bij dagelijkse klusjes is dit verschil nog groter. 27% van de meisjes helpen ten opzichte van slechts 15% bij de jongens. Het stereotype werd bij deze bevestigd!

Enig kind

Jongens die enig kind zijn, doen opmerkelijk minder in het huishouden dan jongens die broers of zussen hebben. Bij meisjes is er geen invloed van een groot gezin. Ongeacht ze broers of zussen hebben, helpen meisjes even vaak mee.


Klusjes doen = later succesvoller

Kinderen hebben er voordeel van om te helpen in het huishouden en klusjes te doen. Dankzij kleine taakjes leren ze heel wat bij en daar plukken ze de vruchten van als het op carrière aankomt. Kinderen realiseren zich dankzij de klusjes dat je moet werken om iets te bereiken. Ze leren dat iedereen zijn steentje moet bijdragen en dat niet alles achter hun gat wordt gedaan.

Volgens Julie Lythcott-Haims zullen kinderen die helpen in het huishouden later succesvollere werknemers worden. Ze zouden empathischer zijn, beter kunnen samenwerken en ook onafhankelijk taken kunnen afwerken. Kinderen verwerven extra zelfvertrouwen en geloven in zichzelf dat ze een taak goed kunnen volbrengen. Je geeft kinderen verantwoordelijkheid als je hen klusjes laat doen.

Bekijk hier de TED-talk van Julie Luthcott-Haims.


Investeren in de toekomst

Kinderen klusjes laten doen is geen rozengeur en maneschijn. Het vergt investering om je kind iets alleen te laten doen. Als je dochter of zoon net de vaatwasser leert inladen, zal het je heel wat tijd kosten. Later kan je de vruchten dan plukken van die investering!

clothes huishouden klusjes

 


Geld voor klusjes?

Kinderen worden verwacht hun steentje bij te dragen in het huishouden en sommige ouders geven ook hier zakgeld voor.

huishouden klusjes

Je cre√ęert hier een sfeer mee waarbij je kind enkel nog wil helpen als er geld tegenover staat. Op lange termijn zullen ze nooit nog iets uit zichzelf willen doen, tenzij er een beloning tegenover staat.

huishouden klusjes

Pinterest

Op Pinterest vind je heel wat ideetjes om per klusje een geldzakje te geven. Wanneer je hier mee start, kan je niet meer terug omdat kinderen vanaf dan steeds een beloning verwachten. Als oma en opa, of de juf of meester dan vraagt om een klusje te doen, verwachten ze misschien ook geld.

Denk ook na over het bedrag dat je geeft. Veel zakgeld voor een klein klusje zal ervoor zorgen dat je kind gaat overschatten hoeveel je krijgt om iets te doen. Dit zal later voor ontgoocheling zorgen.


Klusjestips

#1: Jong begonnen is half gewonnen. Zodra je kindje kan lopen, kan je ervoor zorgen dat hij of zij zelf afval in de vuilbak gooit.

#2: Probeer van huishoudelijke taakjes quality time te maken. Als je op de juiste manier aandacht geeft tijdens de klusjes, zal je kind ervan genieten en je graag willen helpen. Maak van opruimen een spel!

#3: Is je kind stout geweest? Geef dan geen taakjes als straf. Zo krijgt helpen in het huishouden een negatieve connotatie en dat willen we net vermijden.

#4: Verwacht geen perfectie. Kinderen hebben ruimte nodig om fouten te maken. In het begin zal het niet goed lukken, maar oefening baart kunst. Bekijk het als een investering!

#5: Wees klaar en duidelijk. Ruim de kamer op is een erg ruime taak. Kinderen zullen beter begrijpen wat ze moeten doen als je zegt om de kamer te stofzuigen of te vegen. Baken de taken af en zeg duidelijk wat je verwacht. Zorg voor de nodige structuur.

#6: Geef je kinderen complimenten over hun hulp. Maak duidelijk dat je apprecieert wat ze doen.

huishouden

Pinterest


Voor iedere leeftijd wat wils

Hierbij geef ik een indicatie van wat je kinderen op verschillende leeftijden kan laten doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van kind tot kind!

huishouden

2 – 3 jaar: Afval in de vuilbak gooien, speelgoed zelf opruimen, vuile kleren in de was doen, was sorteren op kleur als spelletje, jas op zijn plaats hangen, schoenen in de kast zetten

4 – 5 jaar: Vegen, tafel opruimen en dekken, helpen met afdrogen, sokparen bij elkaar zoeken, huisdieren eten geven, planten water geven

6 Р7 jaar: Vaatwasmachine leegmaken, groenten snijden, onkruid uittrekken, was opvouwen, post uit de brievenbus halen

8 – 9 jaar: Afstoffen, hond uitlaten, bed opmaken, stoep vegen

10 Р11 jaar: Stofzuigen, ei bakken, vloer dweilen

12 jaar – …:¬†Boodschappen doen, auto wassen, lamp vervangen, ramen wassen, grasmaaien

huishouden klusjes

Zit je als ouder met nog vragen over bijvoorbeeld hobby’s of¬†zakgeld? Of het goed is om jouw kind te helpen bij het maken van¬†huiswerk? Ontdek daarnaast ook originele en gezonde¬†traktaties¬†voor in de klas en waarom het een goed idee is om jouw kind naar de¬†jeugdbeweging¬†te sturen!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment