Ja hoor, het is weer zover: de blok! Ik begin aan mijn voor-voorlaatste blokperiode, of hopelijk mijn voorlaatste! Studeren voor examens tijdens de feestdagen, het zou verboden moeten worden. Geen zin in tweede zit, maar wil je toch wat genieten van de kerstvakantie? Mijn advies: het nuttige aan het aangename koppelen! De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan voor studenten. Zo overleef je de blok en calm down, de kerstman heeft beloofd dat alles goed komt! Tips van een kenner (zeker 6 minuten studietijd waard 😉 ):

blok examens

Vorig jaar schreef mijn collega Robbe al een blog over hoe je de lijdensweg van de blok kan verzachten. #mustread!


Doordachte planning

Er zijn momenten dat er gestudeerd moet worden, maar ook dat er gefeest kan worden! Plan daarom in dat je Kerstmis en nieuwjaar vrijhoudt, zodat je dan even alle studiezorgen kan vergeten. De rest van de vakantie kan je je best aan een doordachte planning houden. Toegegeven, dat lukt niet altijd even goed, maar zolang je maar je best doet!

blokken examens


Haarontvettingskuur

De enige keer dat je in een hele maand vlekkeloos moet verschijnen op het zoveelste feestje, is bij het kerstfeest en nieuwjaar of … de examens zelf natuurlijk. De rest van de maand kan je in afzondering in je pyjama achter de boeken zitten. Geen betere gelegenheid om je haar eens te laten ontvetten door het lang niet te wassen! Wil je een stapje verder gaan? Doe dan een intensief masker in je haar, want je wordt toch door niemand gezien. Ook je gezicht kan je verzorgen met een masker en ondertussen lekker studeren.

studeren blok examens studenten


Online shopping bondgenoot

Geen tijd om cadeautjes te kopen of een nieuwe outfit te scoren? Kadonation en andere online shops helpen jou uit de nood! Bestel simpelweg een Kadonation cadeaubon als pakje voor onder de kerstboom vanachter je bureau. Dit jaar hoef je geen ‘Excuseer,-ik-heb-examens-dus-ik-heb-geen-geschenk-kunnen-kopen-maar-bedankt-voor-jouw-pakje!’ -kaartje te sturen en het achteraf noodgedwongen goed te maken! Inspiratie nodig om je kerstcadeau (lees: Kadonation cadeaubon) creatief in te pakken? Heb je toch tijd om een cadeautje te gaan kopen? Denk er dan aan dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen! 

Heb je nog geen feestoutfit? Ramp, want je hebt echt geen tijd om een middag op zoektocht te gaan naar de perfece jumpsuit. Scoor de juiste outfit met één enkele klik bij onze cadeaupartner Zalando, je trouwe partner voor de nieuwste trends.


Beloning aan jezelf

Beloningssystemen werken niet enkel voor kleine kindjes, ook studenten zijn er gevoelig aan. Heb je een lastig hoofdstuk voor de boeg? Leg dan op de verschillende paragrafen een snoepje of nog beter, een gezond alternatief. Als je het stukje kent, mag je het lekkers opeten.

examens blok

Pinterest


Geef je hersenen wat ruimte

Je hoofd met kennis vullen als je het niet af en toe leegmaakt? Dat gaat niet! Ik probeer het zelf ook steeds, maar meestal werpt het geen vruchten af. Vergeet niet om af en toe pauze te nemen. Om de 50 minuten pauze nemen zou het beste werken. Na 50 minuten studeren daalt het concentratiepeil met de helft. Even weggaan van je bureau is dan belangrijk. Let er wel op dat je niet té lang pauze neemt, want dat werkt ook averechts voor de concentratie. Series bingewatchen kan je maar beter sparen voor na de examens. Oeps: guilty!


YouTube, redder in nood

Een complex proces of bewijs leren in je cursus is niet evident. Na een derde keer herlezen, snap je het soms nog niet. Gelukkig helpt YouTube je uit de nood! Deze videowebsite loopt over van de instructievideo’s en in een wip heb je alles onder de knie. Zeker als je niet meer zoveel tijd hebt om iets te leren voor de examens, kan je best even een video kijken.

blok studenten


Informatie sprokkelen op Facebookgroepen

Voor de meeste studierichtingen bestaat er een Facebookgroep met lotgenoten die in dezelfde examenstress verkeren. Soms worden er samenvattingen, examenvragen en zelfs -antwoorden gedeeld. Geven en nemen is de boodschap! Samen met mijn handelsingenieur-vriendinnen heb ik al sinds jaar één de ‘zelfhulpgroep economie’ opgericht. Heel handig!


Oude examens

Elk examen is ooit al gemaakt geweest door andere studenten. Voorbeeldvragen worden vaak online verspreid. Sommige studentenverenigingen verzamelen deze vragen zelfs om de studenten uit de nood te helpen. Ook op Google kan je eens rondkijken voor examenvragen!


Niet storen, ik blok

Ben jij ook zo afgeleid door sociale media tijdens het studeren? Je bent niet alleen! Ik kan ook niet van mijn smartphone blijven en volgens een onderzoek van Teleblok is bijna de helfst van de studenten continu bereikbaar via sociale media.

Hier moeten we iets aan doen! De beste tip om aan de verleiding te weerstaan is de smartphone ergens leggen waar je hem niet ziet of hoort. Sommige studenten geven hun gsm zelfs aan hun ouders of in een andere ruimte waar mensen zijn voor sociale controle.

Nog steeds te veel afleiding thuis of op kot? Probeer eens te blokken in een bibliotheek! Hou wel rekening met lange wachtrijen ’s ochtends.

Het is ook een goed idee om een horloge te dragen. Dan kan je daarop de tijd bekijken en hoef je niet steeds naar je smartphone te grijpen. Dan zie je weer een interessant bericht binnenkomen, of zie je weer leuke foto’s op Instagram, …

studeren smartphone studenten


Zelfhulpapps voor studenten

Self Control is een applicatie die andere apps uitschakelt op je smartphone. Zo kan je ze niet gebruiken gedurende een bepaalde tijd. Schakel social media en andere stoorzenders uit voor een goede studeerdag!

Procrastination Punisher is een applicatie voor echte uitstellers. Het principe is hetzelfde als bij Self Control. Sommige apps worden geblokkeerd. Enkel de uitkomst is hier anders: open je de apps toch, dan gaat er een bedrag van je rekening. Dit bedrag wordt dan aan het goede doel geschonken. Wie weet levert dit wel goede Karma?

Alarm clock xtreme is een app die er zeker voor zorgt dat je uit je bed geraakt voor je examen. Eén keer heb ik een examen gemist doordat ik mijn wekker had uitgezet tijdens mijn slaap en dat was echt een ramp. Het is denk ik de grootste nachtmerrie voor elke student. Deze app wekt je op je eigen manier: met je favoriete muziek die luider en luider wordt, snooze met puzzel die eerst opgelost moet worden en een grote sluimerknop die zorgt dat je je alarm niet kan uitschakelen. De slaaptracker analyseert ook de kwaliteit van je slaap. Had ik deze app toen maar gehad!

app blok

 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment