Meer dan tien jaar na de bankencrisis van 2008 bereikt onze economie een nieuwe piek. Zo’n 100.000 jobs komen er per jaar bij, maar minstens evenveel vacatures geraken niet ingevuld. Heerst er een tekort aan talent? Of hebben we nood aan meer en beter talent management?

Een onoverbrugbare kloof

Vele vacatures blijven openstaan door een onoverbrugbare kloof tussen het aanbod werknemers en de vraag van werkgevers. De kennis en ervaring van de werkzoekenden voldoen in de meerderheid van de gevallen niet aan de vereisten van de werkgever. Op deze manier blijven bedrijven wanhopig zoeken naar de perfecte kandidaat met de vereiste vaardigheden. Deze war for talent is al enkele jaren aan de gang en het ziet er naar uit dat de strijd heviger zal worden op de arbeidsmarkt.

talent management - de zoektocht naar talent op de werkvloer

Gepensioneerde babyboomgeneratie

Rond het jaar 2010 vond er een massale uittreding uit de arbeidsmarkt plaats. De babyboomgeneratie (i.e. de generatie die geboren werd vlak na de Tweede Wereldoorlog) ging rond dat tijdstip op pensioen. Maar we kampen, nu nog steeds, met een tekort aan jongeren om deze leegloop op de arbeidsmarkt op te vullen. Met als gevolg een groot tekort aan arbeidskracht.

Talent management

Bedrijven moeten zich goed voorbereiden op deze war for talent. Gelijktijdig met deze strijd begon men te spreken van talent management. Hierbij stelt men het individu centraal in plaats van de organisatie. Elke medewerker heeft talenten en deze moeten (h)erkend worden door de talent manager om te zien hoe deze het best kunnen ingezet worden in het kader van het bedrijf.

talent management binnen een bedrijf

In plaats van telkens energie, tijd en geld te steken in het zoeken van nieuw talent, is het efficiënter om de talenten die zich reeds op de werkvloer begeven goed in kaart te brengen en deze te beheren. Welke vaardigheden en talenten kunnen bijgeschaafd worden of anders ingezet worden? Er is niets zo jammer als talent verloren laten gaan binnen jouw organisatie.

Personeelsretentie

Na het uitbreken van de economische crisis en de daaropvolgende war for talent waren bedrijven verplicht om creatief te zijn om de beste werknemers die ze toen in huis hadden bij zich te houden. Het eerste waar bedrijven aan dachten was uiteraard opslag.

Op deze manier hoopten ze de medewerkers tevreden in hun kamp te houden. Maar als geld de enige factor is, loop je als bedrijf het risico om in een loon opbod verzeild te geraken. Daarom is het goed om meerdere acties te ondernemen voor het welzijn van de werknemers.

Om in te zetten in het welzijn van de werknemers zowel op als naast de werkvloer is het belangrijk om de werknemer als persoon centraal te stellen. Als bedrijf moet je inzetten op employer branding en een zekere verantwoordelijkheid nemen op het vlak van gezondheid en welzijn.

talent management - always room to grow

Eenmaal het einde van 2020 in zicht is, breekt het moment aan om jouw medewerkers te bedanken voor hun toewijding het afgelopen jaar. Op deze manier sluit je 2018 zeker en vast in schoonheid af.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment