Bij teambuilding denken we meteen aan paintballen, een hindernissenparcours, workshops of vertrouwensspelen. Maar niet elke activiteit zal van jouw team een sterker team maken. Je denkt dus best goed na over een teambuilding activiteit.

Hopen dat alle problemen op de werkvloer opgelost zullen worden tijdens een teambuilding is ijdele hoop. Een slecht functionerend team zal niet beter functioneren na een teambuilding. Vermijd teambreaking door een teambuilding goed voor te bereiden.

De voordelen van een teambuilding

Waarom zijn teambuildings tegenwoordig zo populair? Het is ons ondertussen meer dan duidelijk dat de werknemers het kloppend hart vormen van een organisatie. En om te garanderen dat deze werknemers zich goed voelen binnen jouw organisatie wordt er meer tijd, ruimte én budget vrijgemaakt voor het nodige plezier onder collega’s.

de voordelen van teambuilding

Aan een goede teambuilding activiteit zijn heel wat voordelen verbonden. Een korte samenvatting:

Je leert elkaar beter en vooral op een andere manier kennen. De werknemers worden niet meer beperkt tot hun functie binnen het bedrijf en kunnen kwaliteiten laten zien waarvan de collega’s nog niet op de hoogte waren.

Drempels worden verlaagd want er is voor een keer niemand de baas. Iedereen babbelt met iedereen over koetjes en kalfjes en jouw functie maakt op dat moment niet uit. Mensen durven dan al meer een mopje maken of elkaar een complimentje geven of een vraag stellen. Drempels worden zo verlaagd en dit zorgt voor een aangenamere sfeer op de werkvloer na de teambuilding.

Het versterkt het team, logisch, want dat is dan ook het doel van de teambuilding. Je staat als team achter één doel en er moet samengewerkt worden. Op die manier ontdek je ook elkaars talenten en vaardigheden op een heel ander niveau. Wie weet kunnen de werknemers zo elkaar beter leren kennen en iets voor elkaar betekenen, ook naast de werkvloer.

Vermijd teambreaking

Het laatste wat je wil is dat jouw team volledig uiteenvalt tijdens een teambuilding. Want in plaats van een team te bouwen of te versterken bestaat de kans dat jouw team uiteenvalt. Denk daarom goed na over de teambuilding activiteiten. Het is niet de bedoeling dat tijdens het paintballen iedereen het op één slachtoffer gemunt heeft.

teambreaking vs teambuilding

Wees ook voorzichtig met fysiek uitdagende teambuilding activiteiten. Medewerkers die fysiek niet zo sterk zijn zullen zich niet beter voelen tijdens een sportieve teambuilding. Vermijd ook dat werknemers uit hun comfort zone moeten treden of dat collega’s die niet goed in de groep liggen uitgesloten worden.

Teambuilding, maar dan anders

Wie zegt dat een goede teambuilding activiteit alleen maar bestaat uit parcours, competitie en fysieke proeven? Niemand. Een teambuilding kan ook helemaal anders. Bij deze enkele voorbeelden:

Huishoudelijke hulp

Neem voor één dag de huishoudelijke taken van jouw medewerkers voor jouw rekening. Vraag hen om hun strijk mee te brengen naar het werk. Laat een strijkdienst hun strijk doen die ze ’s avonds dan kunnen ophalen voor ze naar huis gaan. Stel ook een buffet open waar jouw medewerkers enkele porties van een lekkere vers bereide maaltijd kunnen ophalen om mee te nemen naar huis.

Die dag zullen jouw medewerkers meer vrije tijd hebben na het werk. Dit betekent dat ze meer tijd kunnen doorbrengen met hun gezin, partner en/of vrienden. Gelukkige werknemers gegarandeerd!

teambuilding - hulp bij het huishouden

Vrijwilligerswerk

Geef jouw medewerkers de kans om zich gedurende een volledige dag of week samen nobel in te zetten voor een goed doel. Zo kunnen de medewerkers zich samen inzetten voor thuishulp of om uitstappen en activiteiten te begeleiden. Een actie op poten zetten om geld in te zamelen voor het goede doel kan ook een fijne teambuilding ervaring zijn.

teambuilding - vrijwilligerswerk op een kinderfeestje

Hokjesdenken tegengaan

Ieder van ons is wel al eens schuldig aan hokjes denken. Dit doen we om meer orde te creëren in de chaos aan informatie en prikkels die we dagelijks over ons heen krijgen. Maar hokjesdenken slaat al snel om in vooroordelen en stereotypen. Om dit tegen te gaan binnen een bedrijf kun je een oefening doen die enkele jaren geleden het internet veroverde.

Let wel dat je geen te gevoelige kwesties gaat behandelen. De bedoeling is dat mensen hun hokjesdenken aan de kant schuiven en zien dat ze meer gemeen hebben met hun collega’s dan dat ze op het eerste gezicht dachten. Benieuwd naar de oefening? Bekijk hier het filmpje.

teambuilding - love your neighbour

Geschenken voor een team

Eenmaal het einde van 2020 in zicht is, breekt het moment aan om ieder lid van jouw ijzersterk team te bedanken voor het afgelopen jaar. Iedereen gelijk voor de wet, dus daarom voorzie je voor alle medewerkers hetzelfde eindejaarsgeschenk. Dat is het eerlijkst (en administratief en organisatorisch het eenvoudigst).

Maar niet iedereen is gelukkig met een bier- of chocolademand of met bon van een bepaalde winkel. Hoe zorg je er dan voor dat iedereen gelijk behandeld wordt maar toch een cadeau ontvangt waar hij of zij gelukkig mee zal zijn? Een cadeaubon, en niet zomaar een cadeaubon.

Kadonation cadeaubon

De Kadonation cadeaubon is een unieke cadeaubon die geldig is bij meer dan 80 populaire winkels zoals bol.com, Coolblue, Zalando, ZEB, A.S.Adventure, Connections, Decathlon … Op deze manier kiest de ontvanger zelf het perfecte eindejaarsgeschenk. Benieuwd naar de andere voordelen voor zowel werknemer als werkgever van de Kadonation cadeaubon?

de Kadonation cadeaubon

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

2 Comments

Leave a Comment