Je viert binnenkort een geboorte, huwelijk, verjaardag, pensioen, jubileum, communie of lentefeest. En daar horen uiteraard cadeaus bij. Maar misschien steun jij liever kinderen met kanker en hun gezin dan een hoop geschenken in ontvangst te nemen? Dat kan bij het Kinderkankerfonds.

Een steunfonds voor 3K6

Het begon allemaal in de jaren ‘80 in 3K6, de toenmalige kinderkankerafdeling van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Professor Yves Benoit van het UZ Gent en zijn familie richtten een steunfonds op om medicijnen te vergoeden die niet terug betaald werden.

Dit steunfonds zorgde voor succesvolle inzamelingen en ontving vele positieve reacties. Daarom besloten ze om een grotere organisatie op te zetten. En zo is het dat op 2 juni 1988 vzw Kinderkankerfonds opgericht werd om kinderen met kanker en hun gezinnen met psychologische en financiële hulp te ondersteunen.

Kinderkankerfonds logo

De behandeling vergroot de genezingskansen maar gaat vaak gepaard met allerhande bijwerkingen. De kinderen worden op jonge leeftijd geconfronteerd met ongemak en pijn en de ouders gaan gebukt onder angst en gevoelens van onmacht. Bovendien duurt de behandeling lang en hangt er een groot prijskaartje aan vast.

vzw Kinderkankerfonds

Naast de financiële en psychologische hulp voor de kinderen en hun gezinnen, helpt het Kinderkankerfonds de ziekenhuisafdelingen vooruit met materiaal en extra medewerkers en ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek.

Zo heeft vzw Kinderkankerfonds fors geïnvesteerd in bijkomende professionele hulp voor de kinderen en hun gezinnen. Voor de oprichting van het Kinderkankerfonds werd er geen degelijke psychologische opvang voorzien voor de kinderen en hun gezinnen. Zo werden ook extra verpleegkundigen en artsen aan de afdeling toegevoegd.

Kadonation steunt het Kinderkankerfonds

Ondertussen steunt Kinderkankerfonds nu ook de kinderoncologische afdelingen in UZ Antwerpen en UZ Brussel. Daarnaast is er ook een samenwerking met UZ Leuven voor verder wetenschappelijk onderzoek.

KOESTER en deLIEving

KOESTER staat voor Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg En Rehabilitatie, maar betekent veel meer voor de kinderen die in behandeling zijn. Elk kind dat aan kanker lijdt en in het ziekenhuis behandeld wordt, wil niets liever dan thuis zijn. KOESTER maakt dit mogelijk.

KOESTER kinderkankerfonds

Dankzij dit goed onderbouwd en professioneel thuiszorgproject kan de behandeling zoveel als mogelijk thuis verder worden gezet. Het KOESTER-team biedt drie soorten zorg aan:

  1. Curatieve zorg – zorg voor kinderen in behandeling.
  2. Palliatieve zorg – zorg voor kinderen in palliatie.
  3. Postpalliatieve zorg – zorg na overlijden.

Vanuit de bezorgdheid van Kinderkankerfonds voor het hele gezin werd in 2006 deLIEving opgestart. Naast het kind in behandeling en de ouders is het ook belangrijk om oog te hebben voor de broers en zussen van kinderen met kanker. En daarom werd er een speel- en leefruimte ingericht in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis UZ Gent waar de zussen en broers van kinderen met kanker terecht kunnen tijdens de bezoekuren.

Lieving Kinderkankerfonds

Kinderkankerfonds wil dat broers en zussen zich ook een beetje “thuis” voelen in het ziekenhuis. Pedagogische medewerkers creëren een huiselijke en creatieve sfeer waarin verschillende activiteiten georganiseerd worden. Op deze manier steunt de vzw broers en zussen in een situatie van onzekerheid, spanning en stress. Ook kinderen van ernstig zieke ouders zijn welkom in deLIEving.

Via Kadonation kan je vzw Kinderkankerfonds steunen en zo kinderen met kanker en hun gezinnen steunen tijdens de behandeling.

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment

het-verhaal-van-vzw-kinderkankerfonds-kadoblog