Als je op reis gaat, neem je graag van alles foto’s om zo je herinneringen te verzekeren. Dit is natuurlijk reden nr. 1 om te fotograferen als je op reis bent, maar er is meer! Heel wat mensen zeggen dat het nemen van foto’s je uit het moment haalt, waardoor je eigenlijk minder geniet van de ervaring, de beleving en de omgeving. Deze stelling gaat echter niet altijd op volgens een heel interessant Amerikaans onderzoek

fotograferen geheugen

Ikzelf ben ook een enorme fotofan. Met mijn iPhone in de hand ga ik maar al te graag op pad om van alles de leukste kiekjes te nemen. Ik merk dat ik anders snel vergeet wat ik ooit allemaal al gezien heb. Door terug te kunnen kijken naar mijn foto’s, merk ik dat het fantastische gevoel van dat vakantiemoment ook meteen terugkomt. Ook het nemen van de foto’s zelf geeft me al een gelukzalig gevoel. Nochtans denk ik wel dat er een gulden middenweg moet zijn, want alles door een lens of scherm zien, is nu eenmaal niet hetzelfde als in het echt.

Lees hier waarom foto’s nemen je reiservaring net bevordert!


Fotograferen zorgt voor een betere beleving

fotograferen

De stelling dat je door heel de tijd foto’s te nemen minder kan genieten van een ervaring of reis, gaat niet langer op. Je zal net meer onthouden van wat je meemaakt, dan wanneer je geen foto’s neemt. Meer onthouden is enkel positief, want die herinneringen kunnen ze je dan nooit meer afnemen. Dat dit in de weg zou staan van het plezier op het moment zelf klopt ook niet. Wanneer je foto’s neemt, kan je namelijk nog steeds erg genieten van het moment waarin je je bevindt.


Het wetenschappelijk onderzoek

Alixandra Barasch, Kristin Diehl en Jackie Silverman gingen na of foto’s maken ons geheugen een handje kan helpen. Om dit te ontdekken deden ze één veldonderzoek en drie laboratoriumonderzoeken, waaruit ze interessante resultaten haalden. Deelnemers die foto’s konden nemen van wat ze zien, herkenden daarna meer van wat ze hadden gezien dan mensen die geen foto’s konden nemen, zelfs van zaken die niet op de foto’s werden vastgelegd. Het visuele geheugen wordt dus beter door het nemen van foto’s. Dit gaat echter wel ten koste van het auditieve geheugen. Als je foto’s neemt, onthou je minder van wat je hebt gehoord. Het nemen van foto’s zou dus een verschuiving van aandacht naar de visuele aspecten veroorzaken en net weg van de auditieve delen van een ervaring of beleving.

Deelnemers die een camera kregen in een ander onderzoek van Alixandra Barasch, Kristin Diehl en Jackie Silverman, hadden ook meer plezier dan deelnemers die niet konden fotograferen. Twee vliegen in één klap!


Fotograferen heeft een positieve connotatie

fotograferen reis

Waarom zouden mensen een betere beleving hebben dankzij het fotograferen van ervaringen? Dit heeft vooral iets te maken met de positieve connotatie die aan fotograferen is verbonden. Ik maak bijvoorbeeld enkel foto’s van leuke dingen, waarvan ik het waard vind dat ze op beeld worden vastgelegd. Als ik dus denk aan foto’s maken, denk ik ook meteen aan die leuke gelegenheden die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn. Instant happiness! Bij het wissen van foto’s krijg ik dan weer een negatiever gevoel.

Fotografen die rampen moeten vastleggen of gruwelijke zaken, zullen eerder een negatief gevoel krijgen wanneer ze aan fotograferen denken.


Zo, word is out! Fotograferen belemmert je reiservaring ( of eender welke andere leuke ervaring ) absoluut niet. En de volgende die nog eens van de daken schreeuwt dat je beter geniet dan alles zit vast te leggen, kan maar beter zwijgen!

fotograferen herinneringen

Lees hier hoe mijn collega Elisa het onbekende omarmde door met SPRS.me op reis te gaan! Vergeet niet: ervaringen maken gelukkiger dan spullen, en vooral dan als je het vastlegt op foto! 

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment