Als echte Chirogriet kan ik alleen maar beamen dat in een jeugdbeweging zitten verrijkend is voor je leven. Op de vraag of mijn kinderen later naar een jeugdbeweging gaan, zeg ik dan ook volmondig JA! Ik heb natuurlijk een lichte voorkeur voor de Chiro door mijn eigen roots, maar eigenlijk is eender welke jeugdbeweging een positieve ervaring voor kinderen. Twijfel niet langer en lees waarom je jouw kind naar de jeugdbeweging moet laten gaan! 

leiding chiro

#1: Buitenspelen

Kinderen zitten een hele week op de schoolbanken vast en moeten hun energie eigenlijk eens goed kwijt kunnen. Daarnaast zijn ze in hun vrije tijd steeds meer vastgekluisterd aan hun iPad of aan de televisie. Buitenspelen gebeurt veel minder dan het eigenlijk goed zou zijn. In een jeugdbeweging spelen de kinderen bijna continu buiten. Denk maar aan over-en-door tochten, bosspel, speurtochten, zeepschuiven, pleinspelen, … Enkel als het echt aan het gieten of stormen is, zal de leiding beslissen binnen te spelen. Even ontsnappen uit de digitale wereld dankzij de Chiro, Scouts, KLJ, KSA, … ! Als je buiten speelt, voel je je pas echt vrij.

jeugdbeweging

#2: Vuile kleren

Thuis zullen je kinderen altijd propere kleren aanhebben en daardoor niet meteen kunnen ravotten en zich vuilmaken. Naar de jeugdbeweging ga je in je uniform en dat is perfect bestand tegen wat spatten of modder. Eens goed vuil worden is bevorderend voor de weerstand van je kind. Ze zijn er dol op: in de modder rennen, modderbadjes maken, eens goed rollebollen in het gras of overal verf op smeren. Als je zoon of dochter vuil thuiskomt van de jeugdbeweging, dan weet je dat het een goede speeldag was. En ja, één keer per week komt daar een erg vuile was bij kijken, maar dat is het meer dan waard!

vuilmaken

#3: Het sociale aspect

Professionals pleiten ervoor kinderen naar een jeugdbeweging te laten gaan omdat ze daar dingen kunnen leren die ze nergens anders kunnen vergaren. In een vereniging kunnen ze andere kinderen leren kennen. Hun klasgenoten zien ze namelijk al dagelijks. En de vrienden die je in de jeugdbeweging maakt, zijn vrienden voor het leven. Daar kan ik van meespreken! Ik ben nu bijna een jaar uit de Chiro en nog steeds zie ik mijn vriendinnen regelmatig. De vriendschappen die in de jeugdbeweging worden gesmeed, zijn echt voor het leven.

Als lid van een jeugdvereniging leren ze de andere kinderen daarnaast in een vrijere omgeving kennen. Alle lagen van de bevolking zijn in een vereniging present. Zo leren de kinderen met iedereen omgaan en iedereen een kans te geven.

vrienden voor het leven

#4: Samenwerkenchiro

In de jeugdbeweging kan je niet anders dan samenwerken. Je moet heel de tijd opdrachten tot een goed einde brengen in kleine groepjes of in de grote groep. Je leert je verantwoordelijkheid te pakken en ervoor te gaan. Daarnaast word je ook op creatief vlak heel de tijd uitgedaagd. Probleemoplossend denken is bijvoorbeeld een vaardigheid die ik te danken heb aan de Chiro en ik werd er ook enorm zelfstandig van. Je bent heel de tijd sociaal en cognitief bezig en leert goed omgaan met de medemens. De leiding daagt je continu uit om nieuwe dingen bij te leren en je grenzen te verleggen. Op je eigen tempo doe je mee met de groep. Als je ouder wordt, vergaar je tenslotte ook leidinggevende kwaliteiten.

#5: Grenzen verleggen en dromen nastreven

In de jeugdbeweging zijn de grenzen net iets minder duidelijk dan thuis. Je kinderen zullen daar dingen mogen doen die ze thuis nooit zouden mogen van jullie. Heel normale dingen kunnen verwondering teweeg brengen bij kinderen. Als we onze kleintjes op kamp met hun handen lieten eten, vonden ze dat helemaal te gek! Kleine dingen die normaal niet kunnen, kunnen binnen de jeugdbeweging wel. Dankzij deze gebeurtenissen zal je kind meer zelfvertrouwen krijgen, omdat er ruimte is om fouten te maken.

In de jeugdbeweging gebeuren er zaken en worden er vriendschappen gesmeed waar je nooit van had durven dromen! Van één ding ben ik zeker: het was de beste keuze ooit dat mijn ouders me naar de Chiro lieten gaan, de rest kwam vanzelf!

jeugdvereniging

#INZAMELHACK: zit je zelf in een jeugdbeweging? Dan weet je hoe moeilijk het soms is om de eindjes aan elkaar te knopen. Lees hier hoe je geld kan inzamelen voor je vereniging! 

jeugdbeweging

Zit je als ouder met nog vragen over bijvoorbeeld hobby’s of zakgeld? Of het goed is om jouw kind te helpen bij het maken van huiswerk? En moet jouw kind helpen in het huishouden? Zo ja, vanaf welke leeftijd? Wat geef je als gezonde traktatie mee naar school?

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment