‘Cover the earth, before it covers you’, een quote op het lijf geschreven van wereldreizigers. Iedereen droomt er wel eens van om de wereld rond te trekken en niets meer aan de verbeelding over te laten. Door al dat wegdromen, mogen we natuurlijk het financiële plaatje niet uit het oog verliezen. Al die stempels op je paspoort krijgen, kost nu eenmaal veel geld. Ik ging op onderzoek uit hoeveel een wereldreis gemiddeld kan kosten.

wereldreis plannenHou er rekening mee dat dit natuurlijk maar een ruwe schatting is, gebaseerd op verschillende ervaringen. Elke trip is immers anders en je doet het altijd op je eigen manier. Zo zal je veel goedkoper op wereldreis kunnen of net veel duurder! Hier hebben we het over de gemiddelde kostprijs. Ik ga uit van een reisje met twee. Lees hier waarom je met twee de wereld moet ontdekken!


wereldreis

Hoe lang ga je weg?

Het eerste waar de kostprijs natuurlijk erg afhankelijk van is, is de duurtijd van je wereldreis. Je kan een wereldreis doen op tachtig dagen (zoals Jules Vernes in zijn ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’), maar de modale mens zal er naar mijn mening net iets langer over doen. Zo doen er ook heel wat mensen een wereldreis op één jaar. Als uitgangspunt van deze blog kies ik echter voor 6 maanden als gulden middenweg tussen enkele extremen.


Bestemming

De budgettering van je wereldreis is sterk afhankelijk van de bestemmingen waarvoor je kiest. Op zich hoeft er niets vast te liggen en is dit vaak de charme, maar je moet wel ergens beginnen. Je kan al bepaalde landen in gedachten hebben en die als uitgangspunt nemen voor je reis. Naar Azië vliegen is bijvoorbeeld een pak goedkoper dan naar Australië vliegen.

Als je verschillende vliegtickets apart boekt, gaat de kostprijs snel de hoogte in. Door bij één maatschappij alles ineens te boeken kan je wel wat besparen. Dit vergt natuurlijk wel een enorme planning en daardoor kan je niet meer alles op je af laten komen. Via AirTreks kan je een ‘Around The World Ticket’ of wereldticket boeken, waarbij je al je bestemmingen in één keer vastlegt. Je bestemmingen zullen dan in een volgorde worden vastgelegd, zodat je in één windrichting reist. Binnen het jaar moet je deze vluchten gedaan hebben. Ook via Kilroy of Joho kan je dergelijke reizen boeken.

wereldreisbudget

Prijsofferte van AirTreks

Ik liet een budget opmaken om van Brussel naar Kathmandu in Nepal, Sydney en Toronto te vliegen. Van hieruit zou ik  dan met andere vervoersmiddelen kunnen reizen. De prijs hiervoor is ligt tussen de 2229 euro en 2918 euro.

wereldreis budget

Van Brussel naar Bangkok, Sydney, New York City, Los angeles en tenslotte Lima kost tussen de 1968 euro en 2577 euro! Ik zal gemiddeld 2500 euro rekenen voor op de bestemmingen te geraken met het vliegtuig.

De keuze die je moet maken gaat dus tussen vrijheid en zien wat er komt, gepaard met een hogere kostprijs, of een lagere prijs en aan een plan vasthangen.


Vaccinatieswereldreis

Voor je vertrek kan je best even nadenken welke vaccinaties je nodig hebt zodat je niet onvoorbereid op reis vertrekt. Exotische virussen ben je liever kwijt dan rijk. Voor vaccinaties moet je ongeveer 400 euro per persoon rekenen. Bij het Tropisch Instituut kan je terecht voor alle vaccinaties. Dit is vaak goedkoper dan bij je eigen huisarts.

Vaccinaties die meestal worden gezet bij een wereldreis zijn de volgende. Difterie-Tetanus-Polio beschermt je tegen drie ziektes ineens en is aangeraden voor alle landen behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook Hepatitis A, een leverontsteking, wordt in alle landen behalve deze aangeraden. Hepatitis B wordt enkel aangeraden als je langer dan drie maanden op een plaats verblijft waar er risico is. Als je naar  Zuid-Amerika, Afrika, Panama of de Caribische eilanden Trinidad en Tobago reist, kan je je best laten inenten voor Gele Koorts. Dit virus wordt door muggen overgedragen. Reis je naar Afrika, Zuid-Amerika of Azië? Laat je dan inenten voor Buiktyfus. In tropische en subtropische gebieden kan je tenslotte best malariapillen nemen. Check goed alle informatie bij het Tropisch Instituut!


Reisverzekering

Vergeet vervolgens niet om een reisverzekering af te sluiten als je op wereldreis gaat! Een wereldreis staat niet gelijk aan een onbezonnen trip, dus je kan maar beter een verzekering afsluiten om met een gerust hart te kunnen vertrekken. De mutualiteiten verzekeren meestal maar drie maanden aan een stuk reizen. Voor een trip van 6 maanden moet je dus op zoek naar iets anders. Verzamel verschillende offertes voor reisverzekeringen. Bij europ-assistance heb je een reisverzekering voor twee personen voor een half jaar voor 220,01 euro. Dit komt dan op 110 euro per persoon. Let er wel op dat je misschien liever een uitgebreidere verzekering aangaat.


Paspoort en visums

Een Belgisch paspoort heb je nodig als je buiten Europa reist en is dus van belang voor jouw grote trip. Je betaalt er 65 euro exclusief gemeentetaks voor, maar meestal is het iets meer afhankelijk van het aantal pagina’s en de aanvraagprocedure. Informatie kan je vinden op de website diplomatie.belgium.

wereldreis paspoort

Voor bepaalde landen heb je ook een visum nodig, omdat je anders het land niet binnen mag. In landen zoals bijvoorbeeld Amerika, Rusland, Vietnam, Australië, … heb je een visum nodig. Hier hangt ook een kostenplaatje aan vast: het kan erg goedkoop zijn maar ook oplopen tot tientallen euro’s. Ik reken nu een gemiddelde prijs aan van 70 euro, maar het is sterk afhankelijk van je bestemmingen.


Dagbudget

Tussen continenten verschillen de levensstandaarden en daardoor de prijzen enorm. Zelfs binnen één continent kunnen de kosten erg verschillend zijn. Voor de prijs van een nachtje hostel in Amerika, kan je in India bijvoorbeeld een hele week in luxe leven. In India kan je met een tiental euro per dag leven, terwijl je in Amerika op zeker 80 euro moet rekenen. Een gemiddelde van 40 euro per dag is een weloverwogen kostprijs. Dit komt op 7300 euro per persoon voor een half jaar.

wereldreis

#TRAVELTIP: Wil je geen duur verblijf betalen? Dan kan je ergens werken en vragen voor kost-en-inwoon, of couchsurfen, of au pair worden, of in een hostel verblijven.


Thuis

Als je een half jaar weggaat, verkoop je meestal je huis niet en kan je niet zomaar alles stopzetten. Abonnementen, leningen, belastingen, … lopen gewoon door. Voor een student als ik is dit natuurlijk geen bekommering 😉 . Je hebt al snel heel wat maandelijkse kosten, zo’n 150 euro en daarbovenop nog die lening. Dit komt op 75 euro per persoon voor maandelijkse kosten. Met de lening erbij mag je rekenen op 3500 euro per persoon

TRAVELTIP: probeer je verblijfplaats onder te verhuren om de kosten wat te drukken! 


Wereldreis: samengeteld

Als student zou je 10.465 euro moeten rekenen voor een wereldreis. Als je thuis vanalles achterlaat reken je 13965 euro voor je trip. Mijn mond valt even open bij dit bedrag!

budget wereldreis


Wat als je dit bedrag niet hebt?

10465 euro is verschrikkelijk veel geld! Zoals mijn collega Elisa het kan zeggen, wat doe je als je saldo op je rekening nog lager is dan de rok van Moeder Overste? Een oplossing zoeken natuurlijk! Om dit reuzegroot bedrag bij elkaar te verzamelen, moet je toch al je best doen. Ik ging even op zoek naar manieren om aan dit bedrag te komen.

Werken

Als je lang op wereldreis gaat, kan je perfect ook een beetje werken. Zo snuif je ineens de lokale sfeer op. Denk aan fruit plukken, schapen scheren, babysitten, au pair, dogsitten, horeca, … De opties zijn eindeloos, als je maar genoeg wilt!

budget wereldreis

Kadonation groepspotje

Kadonation kan je al een hele stap vooruit helpen bij het verzamelen van het geld voor jouw trip. Lig dus niet langer wakker, want Kadonation maakt geld inzamelen voor jouw droomreis verrassend gemakkelijk.

Start een groepscadeau op Kadonation en breng jouw familie en vrienden op de hoogte van jouw grootse wereldreisplannen. Leg in de beschrijving in geuren en kleuren uit hoe jouw avontuur zal verlopen, welke landen je wil bezoeken of voor welk vrijwilligersproject je je zal inzetten. Zorg voor een groot bereik door de link met iedereen te delen. Met het verzamelde bedrag maak je je droomreis waar.

Organiseer je een afscheidsfeestje? Geef de link van jouw groepscadeau dan zeker mee op de uitnodiging! Zo krijg je geen 1000 cadeaus die toch niet meer in jouw rugzak of valies passen.

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU

travel reis

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment