We bevinden ons in de vierde industriële revolutie. En zoals elke industriële revolutie heeft dit een enorme impact op het arbeidslandschap. Dag na dag ontstaan er nieuwe beroepen, maar verdwijnen er ook door de opkomst van artificial intelligence of kunstmatige intelligentie. Welke zijn de jobs van de toekomst? En hoe zal het zijn om te werken in 2030?

jobs van de toekomst: vierde industriële revolutie - digitalisering

De opkomst van AI

Als men van artificial intelligence (AI) spreekt, denkt men meteen aan de verdwijning van jobs. De technologische evolutie vervangt aan een razendsnel tempo meer en meer jobs die oorspronkelijk uitgevoerd werden door mensen van vlees en bloed. Maar een studie van technologiefederatie Agoria toont cijfers aan die een constant groeiende vraag naar werknemers voorspellen. Volgens hun studie zullen in 2030 niet minder dan 584.000 vacatures niet ingevuld worden in België.

De opkomst van AI zal inderdaad leiden tot de verdwijning van bepaalde jobs. Maar de digitalisering brengt ook een hoop nieuwe jobs met zich mee. Agoria zegt dat voor elke job die in de toekomst verloren zal gaan er 3,7 nieuwe jobs in de plaats zullen komen.

jobs van de toekomst - robot tekening

Bepaalde jobs verdwijnen nu al, denk maar aan kassier(ster)s die vervangen worden door de zelfscankassa’s. Andere jobs zullen in de nabije toekomst stilaan verdwijnen. Andere jobs zullen grondig veranderen waardoor volgens Agoria 4,5 miljoen werkenden hun vaardigheden op regelmatige basis zullen moeten upgraden. Tenslotte zullen er ook nieuwe jobs gecreëerd worden.

De jobs van de toekomst

Welke jobs zullen er nu precies bijkomen in de toekomst? Dat er een grote vraag zal zijn naar digitale experts staat buiten kijf. Maar er zijn jobs waar je zeker en vast nog niet aan gedacht hebt. Bij deze heb ik er alvast enkele jobs van de toekomst opgesomd.

Digitale ontwenningstherapeut

In tijden waar mensen constant online zijn kan het geen kwaad om af en toe offline te gaan. Door de hele tijd naar een scherm te kijken hebben we geen oog meer voor de omgeving. Persoonlijke contacten in levende lijven verdwijnen en zitten wordt het nieuwe roken. Op een bepaald punt in ons leven zullen we nood hebben aan een digitale detox. Dan is de hulp van een specialist meer dan welkom.

Stadsboer(in)

Landbouwberoepen zijn de beroepen die het meest in het nauw gedreven worden door de industrialisatie. En dat is eigenlijk al bij elke industriële revolutie zo geweest. Maar landbouw is ondertussen aan een enorme comeback bezig. Vooral stadsmensen worden gevoeliger aan de negatieve impact die industrie op de wereld heeft.

stadsboer(in) - jobs van de toekomst


Zo ontstaan er meer ecologische projecten om opnieuw die gezonde balans te vinden tussen industrie en milieu. Dit leidt tot fenomenen zoals stedelijke landbouw. En er zullen mensen nodig zijn om die stadstuinen, moestuinen op appartementsdaken of bedrijfsmoestuinen te onderhouden.

Crowdfunding specialist

Crowdfunding wint meer en meer aan populariteit. Door het grote bereik door het wereldwijde web is het eenvoudiger dan ooit om geld in te zamelen voor een project of organisatie. Om van jouw campagne een succes te maken kan een crowdfunding specialist zeker en vast van pas komen.

Privacy consultant

Met de opkomst van GDPR (General Data Protection Regulation) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten bedrijven kunnen aantonen welke persoonsgegevens ze van hun consumenten verzamelen en hoe ze deze gebruiken en beveiligen. Een specialist die elke regel van het spel kent is dan ook meer dan welkom in een bedrijf.

Leven-en-doodmanager

De huidige generatie jongvolwassenen is het meer dan ooit gewoon om hun leven in eigen handen te hebben. En dit geldt ook meer en meer voor hun dood. Een specialist helpt je bij het plannen en organiseren van jouw afscheidsviering, maar kan er ook voor zorgen dat je alles nog kan afvinken van jouw bucketlist.

jobs van de toekomst - leven-en-doodmanager


Na jouw dood zal deze expert er dan voor zorgen dat al jouw digitale activiteiten netjes verzameld worden en dat jouw sociale media beheerd wordt. Op deze manier krijgen jouw nabestaanden een gestructureerd overzicht van jouw online leven. Dit is misschien wel de meeste lugubere job van alle jobs van de toekomst?

Data-afvalmanager

De data-afvalmanager zal instaan voor het sorteren van data. Deze specialist zal orde moeten scheppen in de chaos van alle data die in de loop der tijd werd verzameld. Oude data moeten gewist of gecomprimeerd worden om plaats te maken voor nieuwe data. De data-afvalmanager zal ook jouw persoonlijke of bedrijfsgegevens van het wereldwijde web kunnen halen in bepaalde gevallen.

Dit waren enkele beroepen van de toekomst, daarnaast zal er ook nog een grote vraag zijn naar milieuadviseurs, virtual reality coaches, dronebestuurders, 3D-printing specialisten, skypetrainers en noem maar op. In vele sectoren zal ook de overstap gemaakt worden naar vooral freelancers. Werken in 2030 zal er dus helemaal anders uitzien.

Werken in 2030

Als je hier even bij stilstaat kom je tot het besef dat de kinderen van het lager onderwijs later beroepen zullen uitoefenen die nu misschien nog niet bestaan. Als bedrijf moet je dus ook heel goed gaan nadenken hoe je deze veranderingen in het professionele landschap zal aanpakken en kaderen. Bij- en omscholing zullen uiteraard van enorm belang zijn voor de jobs van de toekomst.

jobs van de toekomst: belang van om- en bijscholing

We zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe vaardigheden en werknemers die nieuwe opleidingen wensen te volgen. Het is efficiënter en goedkoper om eerst op de eigen werkvloer te zoeken naar (verdoken) talent en motivatie om zich bij te scholen. Gelukkige werknemers zullen zich sneller engageren voor hun bedrijf en openstaan voor opleidingen en bijscholingen.

Communiceer hierover met jouw medewerkers. Wees transparant en maak duidelijk wat jouw werknemers moeten doen om succesvol te blijven in hun (toekomstige) positie. Geef jouw werknemers de tijd én de ruimte om zich aan te passen aan het veranderend arbeidslandschap.

Maar voor je je begint voor te bereiden op 2030, moet je natuurlijk eerst 2020 in schoonheid afsluiten ;-).

jobs van de toekomst: werken in 2030

About the author

Elisa Doutreloigne

Elisa studeerde af als taal- en letterkundige aan de Universiteit Gent en besloot nog een tweede master Meertalige Bedrijfscommunicatie binnen te halen aan diezelfde universiteit. Na een stage als community manager van een start-up in Parijs en een eerste werkervaring heeft ze nu enthousiast de rol van community manager en copywriter op zich genomen binnen het Kadonation team. Gepassioneerd door berg en cultuur trekt Elisa met haar backpack vaak naar het buitenland op zoek naar een nieuw avontuur. In eigen land tref je haar vaak aan in de klimzaal of in haar appartement in Gent met een kop koffie en een goed boek.

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment