Een vieruurtje op de jeugdbeweging, naar de cinema met een vriendin, … Je kan je kind het nodige geld toestoppen, of kiezen voor zakgeld. Heel wat ouders vragen zich af hoe ze best omgaan met het geven van zakgeld aan hun kinderen. Een moeilijke kwestie, want zakgeld geven is geen exacte wetenschap.

zakgeld

Bij een rondvraag op een forum geven ouders aan dat ze willen dat hun kinderen leren sparen. Bij jonge kinderen geven ze vaak wat overschotjes klein geld. Anderen kiezen er dan weer voor om geld te storten op een gesloten rekening voor later. Elk gezin gaat er anders mee om en ook elk kind is verschillend. Vaste regels zijn er dus niet als het op zakgeld aankomt. Ik ging na wat er gangbaar is bij het geven van zakgeld!


Met geld leren omgaan

Al tijdens de kindertijd is het belangrijk om met geld te leren omgaan. Het ene kind is gevoeliger voor geld dan het andere. Sommige kinderen kunnen niet wachten om hun geld te sparen in hun spaarpot, maar anderen doen het liever zo snel mogelijk op.

zakgeld


Wanneer?

Zakgeld geven wanneer een kind de waarde van geld nog niet kent, is nutteloos. Een peuter zal denken dat muntstukken of geldbriefjes speelgoed zijn. Vanaf de lagere school begint het besef te komen bij kinderen. Heel wat ouders beginnen zakgeld te geven van zodra hun kinderen 6 à 7 jaar zijn. De kinderen kunnen dan al wat rekenen en herkennen de verschillende munten en briefjes. De vraag is echter of kinderen van 6 jaar wel zakgeld nodig hebben.

zakgeld


Hoeveel?

Wanneer je kind nog klein is, beperk je het zakgeld best. Een bedrag van enkele euro’s volstaat ruimschoots. Je kan er ook voor kiezen nog niets te geven, omdat ze het eigenlijk niet nodig hebben. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer geld je kan geven. 12- en 13-jarigen krijgen volgens verschillende onderzoeken 25 euro per maand. 14- en 15- jarigen krijgen 30 euro, 16- en 17-jarigen 50 euro en vanaf de meerderjarigheid stijgt het bedrag tot 100 euro per maand. Ikzelf kan dit bedrag bevestigen. Sinds mijn 18 krijg ik elke maand 100 euro op mijn rekening gestort.

zakgeld


Leergeld

Zakgeld kan fungeren als leergeld. Maak op voorhand uit wat je je kind zelf laat betalen en wat niet en communiceer dit ook. Geef voldoende middelen, maar niet teveel, zodat er nog keuzes moeten worden gemaakt. Spreek op voorhand af wat er betaald moet worden met het geld.

Je kan je kind zelf laten kiezen aan wat hij of zij het geld geeft, of meegeven dat kleding en gsm-rekening ervan moeten worden betaald. Als kinderen zelf uitgaves moeten doen, leren ze te kiezen tussen verschillende aspecten. Ze moeten uitmaken wat zij zelf belangrijk vinden. Als het zakgeld daarentegen enkel voor vrije tijd dient, krijgen ze een verkeerdelijk zicht op het werkelijke leven. Ze wennen aan een hoge levensstijl, die ze niet zullen kunnen aanhouden wanneer ze volwassen zijn en werken. Dit zorgt later voor teleurstellingen.

Bij mij werd in het begin duidelijk gesteld dat mijn ouders 15 euro voor mijn smartphone betalen. Wil ik meer? Dan betaal ik dat zelf bij. Ook het grootste deel van mijn kleding betaal ik zelf en vrije tijd is uiteraard ook voor mijn eigen rekening.


Frequentie

Geef je wekelijks zakgeld of eerder maandelijks? Ik zou aanraden om te starten met wekelijks zakgeld. Wanneer je kind ouder wordt, kan je ervoor kiezen om maandelijks geld te geven. Geef het geld altijd op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld in het begin van de maand. Dan weet je kind wanneer en hoeveel geld hij of zij mag verwachten. Zo leren ze zelf de rekening maken, want op is op!

Wanneer jongeren zelf een bankrekening hebben, kan je het zakgeld elektronisch overschrijven. Sinds mijn 16 krijg ik zakgeld en dat gebeurde meteen via de bankrekening.


Wat met klusjes en zakgeld?

Kinderen worden verwacht hun steentje bij te dragen in het huishouden. Sommige ouders geven ook hier zakgeld voor. Let erop dat je geen sfeer creëert waarbij je kind enkel nog wil helpen als er geld tegenover staat. Denk ook na over het bedrag dat je geeft. Veel zakgeld voor een klein klusje zal ervoor zorgen dat je kind gaat overschatten hoeveel je krijgt om iets te doen. Dit zal later voor ontgoocheling zorgen.

Klusjes voor zakgeld

Zit je als ouder met nog vragen over bijvoorbeeld hobby’s? Of het goed is om jouw kind te helpen bij het maken van huiswerk? En moet jouw kind helpen in het huishouden? Zo ja, vanaf welke leeftijd? Wat geef je als gezonde traktatie mee naar school? Ontdek daarnaast ook waarom het een goed idee is om jouw kind naar de jeugdbeweging te sturen!

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment