Soms is het gras groener aan de overkant, heb je zin in of nood aan een nieuwe uitdaging of ga je eindelijk op welverdiend pensioen. De laatste dag op het werk moet er dan eentje worden om nooit meer te vergeten. Wij geven je tips hoe je het best afscheid op het werk neemt.

afscheid werk


Plan alles op tijd

Laat iedereen op tijd weten dat je zal vertrekken. Zo kunnen ze zich erop voorbereiden en zorgen dat ze zeker aanwezig zijn op je laatste dag. Als je je vertrek plots aankondigt op de laatste dag, zal het onbeleefd overkomen bij je collega’s. Meestal zal het management de boodschap ook al overbrengen, maar soms is het fijner dat je dit zelf kan doen.

Je vertrek aankondigen kan je steeds via e-mail doen als het te tijdrovend is om van deur tot deur te gaan. Stuur een bedankje voor de mooie jaren en de prettige samenwerking om een positieve insteek aan de e-mail te geven. Zorg ervoor dat de e-mail niet te langdradig wordt. Hou daarnaast in de gaten dat je mensen die je minder goed kent ook op de hoogte brengt. Eindig met je contactgegevens zodat collega’s je nog kunnen bereiken. Je werkmailadres zal namelijk verwijderd worden in de meeste gevallen.

afscheid op het werk

Let er tevens op dat je je afscheid niet te vroeg aankondigt. Je collega’s zullen dan om de haverklap binnenlopen om even te praten. Op die manier heb je geen tijd meer om je werk af te maken en zaken voor te bereiden voor degene die je job overneemt.

Leg indien mogelijk ook uit wat je plannen zijn, zodat iedereen begrip op kan brengen voor je vertrek. Doe dit niet via e-mail, maar in persoon. In je afscheidsmail is het niet nodig om de redenen van je vertrek uit de doeken te doen.


Neem informeel afscheid op je voorlaatste dag

Als je de dag voor je effectieve afscheid al even dag gaat zeggen tegen je collega’s, dan verloopt alles minder gespannen. Ze zullen het ook appreciëren dat je je tijd neemt om afscheid te nemen. Op de afscheidsdag zelf kan het namelijk zijn dat er een beladen sfeertje hangt. Je moet dan zoveel volk spreken dat het allemaal wat veel kan worden.

afscheid werk


Trakteer op iets lekkers voor een afscheid op het werk

Trakteer je collega’s op iets lekkers. Dit kan bijvoorbeeld een glaasje cava zijn, of taart, … Een dergelijk gebaar zullen collega’s niet snel vergeten en het wordt bovendien een leuke namiddag/avond dan. Eentje om in te kaderen en nooit meer te vergeten!

afscheid werk


Stay positive

Hou de moed erin indien je vertrekt uit frustratie. Probeer zo veel mogelijk kalm te blijven en niets negatief te zeggen. Hou het kort, zo zal je aan de verleiding kunnen weerstaan om je hart te luchten bij de verkeerde mensen.

afscheid werk


Afscheidscadeaus

Weet jij dat je collega zijn of haar laatste dag zal vieren op het werk? Aarzel dan niet om samen te leggen voor een geschenk. Hoe je het ook draait of keert, een collega verdient een bedanking voor alle inzet en moeite. Natuurlijk ken je niet elke collega even goed en is het soms denken om een waardevol geschenk te vinden, maar toch kom je graag op de proppen met een geschenk dat de moeite waard is. Hier doe je alvast wat inspiratie op voor afscheidscadeaus. Specifieke cadeautips vind je dan weer hier! Hoeveel geld je cadeau geeft voor een afscheid ontdek je hier.

afscheid werk

Dankzij Kadonation start je helemaal gratis een online groepscadeau, zamel je in een vingerknip geld in, koop je het mooiste afscheidscadeau en wordt het afscheid op het werk van jouw collega toch een feest. Bye bye cadeaustress en weg met die enveloppe! Zo ben je helemaal mee met de moderne tijd!

START EEN ONLINE GROEPSCADEAU

About the author

Lien Egghe

Als studente Handelsingenieur aan de UGent is Lien tegen de verwachtingen in gepassioneerd door schrijven. Ondertussen deed ze al heel wat werkervaring op als copywriter bij o.a. ELLE, goedkoop.be, spaargids.be, enz. en nu onderhoudt ze met veel plezier onze blog. Ze heeft graag een verjaardagsbrownie in plaats van een birthdaycake en bezwijkt voor alles wat oversized of Scandinavisch is!

Deze informatie wordt u aangeboden door Kadonation

Kadonation maakt het verrassend gemakkelijk om samen te leggen voor een geweldig groepscadeau of om geld in te zamelen voor elk nobel doel. Bovendien biedt Kadonation ook een unieke cadeaubon aan die maar liefst levenslang geldig is bij meer dan 30 (web)winkels. Kortom, Kadonation tovert een glimlach op elk gezicht!

Ontdek Kadonation

Leave a Comment